Annelie Weimenhög har en del att stå i inför och under Turfman Allerum Open.

Allerum Open: Spelaren som äger banan och projektleder tävlingen

Annelie Weimenhög har en nyckelroll i Turfman Allerum Open – en av Sveriges största tävlingar för damer. Hon finns med i det starka internationella startfältet, men är dessutom projektledare för tävlingen och delägare i arrangörsklubben. ”Jag jobbar mer än hundra procent, samtidigt som jag försöker spela på den svenska touren”, säger hon.

Sverige har inte någon damtävling på Europatouren, däremot två på undertouren LET Access. Den ena, Anna Nordqvist Västerås Open, spelades för några veckor sedan. Nu är det dags för den andra – Turfman Allerum Open spelas på Allerum GK strax norr om Helsingborg 30 augusti–1 september med 125 spelare från 23 olika länder.

Tävlingen – som även ingår på Swedish Golf Tour – är liksom Västerås Open ny på årets program men alltså redan störst i Sverige med ett starkt internationellt startfält.

– Ja, jag har nästan försökt låta bli att titta för att inte känna mig stressad. Men förutsättningarna finns för att det här ska bli bra. Banan har varit tufft ansatt sedan i somras eftersom vi hade sådan torka men nu har det kommit regn de senaste veckorna så den är grön igen. Nu önskar man bara att det växer sig tätt också. Greenerna är jättefina, klubbhuset har byggts om och hela anläggningen har rustats upp för x antal miljoner de sista två åren, säger Annelie Weimenhög.

HON HAR en speciell roll den här veckan. 31-åringen ska pegga upp på torsdag, dessutom är hon projektledare för tävlingen med ”miljoner” splittrande detaljer att ta tag i. 

– Jag står och packar upp kexchoklad samtidigt som jag ska slipa lite på min sving och rodda med funktionärer … Det är väl lite blandade tankar hur jag ska klara av detta men samtidigt när jag väl är ute på banan så brukar jag känna mig ganska lugn. Jag tänker släppa fixandet under tisdagen och lämna över till pappa, säger hon.

PAPPA heter Per, äger en tredjedel av Allerum GK och är verksamhetschef på anläggningen. Annelie Weimenhög äger en sjättedel. Det finns ytterligare två ägare (som inte tillhör familjen). 

Allerum är en av pilotklubbarna i förbundets 50/50-projekt och har, bland annat, arrangerat herrarnas tourkval till Nordic Golf League under flera år, och ska göra det i oktober igen. Nu slår man till med Sveriges största tävling för damer.

– Det är lite maffigt. Vi kände att det var dags att göra något för tjejerna också. Det utvecklar golfanläggningen och jag själv har spelat på Swedish Golf Tour sedan 2010 och vill gärna ge tillbaka lite. Det är många som kommer hit direkt från LPGA-kvalet i USA och jag sitter just nu och roddar med några tjejer som vill gå ut på eftermiddagen för de landar så sent, säger Annelie Weimenhög.

STARTFÄLTET är starkt med spelare från hela Europa, varav 50 procent svenskor. Här finns, bland andra, nyblivna Europamästarinnorna Linda Wessberg och Cajsa Persson, Emma Nilsson (som leder Letas-rankingen), Lynn Carlsson (13 på LET-rankingen), Jessica Karlsson, Johanna Gustavsson, Sarah Nilsson, Frida Gustafsson Spång, Emma Westin, Isabella Ramsay, Filippa Möörk, My Leander och amatören Maja Stark (som var tvåa i Västerås).

Klubben står rustad. Sponsrade shuttlebilar till det officiella hotellet finns, inlånade vagnar från medlemmar likaså, banan är uppmätt efter alla konstens regler och nu filas det på de sista detaljerna; blommor planteras, grus läggs på parkeringen, alla nationers flaggor ska hissas. Inträdet blir gratis.

Varför blev det en tävling på Letasnivå?
– Jag fick frågan före jul om vi ville ha en SGT-tävling för tjejer. Vi kände då att det skulle bli lite kort om tid att ta tag i det och få fram sponsorer. Men i mars, när jag var i Kapstaden och spelade Sunshine Ladies tour så ringde pappa. Då hade han pratat med förbundet som undrade om inte vi kunde ta en LETAS-tävling för de behövde en anläggning de kunde fördela ut en tävling på. Förbundet gick in med lite stöttning och vi fick gehör direkt från Helsingborgs stad som gick in med rätt mycket pengar. De satte dessutom som krav att de skulle vara ett treårskontrakt på tävlingen för att de skulle satsa pengar på ett internationellt event, säger Annelie Weimenhög.

DET HAR visserligen blivit en fjärdeplats på SGT i år för Annelie Weimenhög men i övrigt beskriver hon sin säsong som ”lite halvknackig”. Kanske blir det så om man har många andra järn i elden samtidigt.

– Jag jobbar mer än hundra procent, samtidigt som jag försöker spela på den svenska touren. Jag sköter all administration här på klubben och står i receptionen, så det är lite svårt att kombinera. Jag är glad när jag kommer iväg och kan spela men det blir ju inte den satsningen som man kanske önskar om man jagar topplaceringar.

Du vet i alla fall vad du ska syssla med sedan?
– Exakt. Jag brinner så mycket för att driva golf och jobba med golf så jag står lite vid ett vägskäl. Fast jag vet ju nu vad jag satsar på, golfen kommer i andra hand. Kan jag driva Allerum framgångsrikt så är jag väldigt lycklig.

MAN KAN med fog säga att Annelie Weimenhög har ett helhetsperspektiv. Hon har så att säga fått golfen inympad i blodet sedan barnsben. 

– Oh ja! Jag har sovit på fjärde green för att min pappa var med och anlade banan. Jag satt bak på maskinerna och åkte runt på harvar och grejer. Så jag har växt upp här och letat bollar och grodor i dammarna så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vill ju att arrangemanget ska bli lyckat för vi har ju sagt att det ska hålla i tre år – och vi vill utveckla det till något ännu större, kanske, säger hon.

Något större skulle innebära Europatouren. En tävlingsnivå som fanns för några år sedan alldeles i närheten av Allerum, när Helsingborgs Open spelades på Vasatorp. 
Kanske blir det Allerum som tar över stafettpinnen.

– Om vi får göra det eller någon annan är inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi får upp svensk damgolf och får tillbaka en LET-tävling i Sverige. Vi har så många bra spelare som förtjänar att ha tävlingar på hemmaplan, säger Annelie Weimenhög som även är engagerad i Skånes golfförbund.

– Jag driver vintertouren som vi har här med fem, sex tävlingar i oktober och november. Det är många bollar i luften, men det är roligt.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Turfman Allerum Open

Var: Allerum GK
När: 30 aug–1 sep.
Hur: 127 spelare, 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 350 000 kronor.
Startfält: Tävlingen ingår även på LET Access-touren (undertour till Europatouren).
Här finns, bland andra, nyblivna Europamästarinnorna Linda Wessberg och Cajsa Persson, Emma Nilsson (som leder LETAS-rankingen), Lynn Carlsson (13 på LET-rankingen), Jessica Karlsson, Johanna Gustavsson, Sarah Nilsson, Frida Gustafsson Spång, Emma Westin, Isabella Ramsay, Filippa Möörk, My Leander och amatören Maja Stark (som var tvåa i Västerås).

Leaderboard

LET Access Series

 

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist