Anna Nordqvist besökte Västerås GK i mitten av juli.

Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

– Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

– Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

– Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

– I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

– Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

– Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

– Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

– Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

– Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

– Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

– Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

– Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

Var: Västerås GK.
När: 9–11 augusti. 
Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
Prispengar: 350 000 kronor.

Startfält

Fler nyheter

  1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
  2. Swedish Golf Tour

    Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

    Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

    -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

    Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

    -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

    Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

    På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

    Till Challenge Tour 2020
    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

    1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

    2.       Christopher Sahlström, Sverige

    3.       Elias Bertheussen, Norge

    4.       Haraldur Magnus, Island

    5.       Nikolai Kristensen, Danmark

    Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

    Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

    Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

    FJ Birdieligan


    Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

     

  3. Tourfinal i Estland
  4. Swedish Golf Tour

    Tourfinal i Estland

    Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

    Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

    Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

    Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

    När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

    Förutsättningar
    Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

    Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

    Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

    Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

    Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

    I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

    Golfbox Nordic Golf Ranking

    Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

    Text & Bild: Göran Söderqvist

     

  5. Dags för tourkval
  6. Swedish Golf Tour

    Dags för tourkval

    Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

    Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

    Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

    Finalkval
    Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

    De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

    Stockholm – Leaderboard

    Allerum – Leaderboard

    Vasatorp – Leaderboard


    Text & Bild. Göran Söderqvist