BILD: Frv. Linnea Ström, My Leander, Annika, Leslie Cloots och Jessica Vasilic vid ANNIKA Inv. USA 2013.

Annika dubbel värd på Isaberg

Annika har tagit sig från spel och värdskap tillsammans med Henrik Stenson av premiärupplagan av Scandinavian Mixed till Isabergs Golfklubb för enbart värdskap.

Mer än golf
Annika har sitt namn på två juniortävlingar på svensk mark. ANNIKA Cup som är unik för Sverige och ANNIKA Invitational Europe som har systertävlingar runt om i världen.
I år är ANNIKA Invitational Europe en svensk tävling, förhoppningen är att 2022 återgå till att vara öppen för internationella spelare.

Nästa år är det 10-årsjubileum för ANNIKA Invitational Europe, där hundratals svenska och internationella spelare givits möjlighet att tävla, men även delta i andra utvecklande aktiviteter.

”More than golf” är Annikas motto vid sina tävlingar och deltagarna får verkligen uppleva massor utöver själva tävlingen. Det kan vara allt från information om college och clinics till tårtbakning och något så exotiskt för de internationella spelarna som att fira svensk midsommar.

Från ANNIKA Invitational Europe till USA
Ett steg många vågat ta efter att ha inspirerats under ANNIKA Invitational är att spela collegegolf i USA.

En av dessa är My Leander, som vid första upplagan 2012 satte en lång birdieputt på det sista hålet. En putt som gav henne en andraplats och en inbjudan att spela ANNIKA Invitational i USA.

Väl där imponerade hon på collegecoacher, vilket innebar fyra år på San Jose State, en examen i industridesign och ett golfspel som verkligen lyfte sista året.

Nu ett par år efter examen delar My sin tid mellan att spela professionellt, mestadels på LET Access Series, och att arbeta för att hjälpa andra golfare att spela collegegolf.

Från ANNIKA Cup till Solheim Cup
Den svenska tävlingen ANNIKA Cup är för unga spelare 13–15 år. Den startade några år innan och där är det lagspel som står i fokus. Några av Annikas roligaste och starkaste minnen från golfkarriären är när hon har spelat lagtävlingar i svenska landslaget, University of Arizona och Solheim Cup.

I en av de första upplagorna av ANNIKA Cup fanns en spelare från Enköpings Golfklubb med i ett av lagen. Några år senare var hon ett av namnen som Annika läste upp när hon tillkännagav sina kaptensval till Solheim Cup 2016: Madelene Sagström.

Annika är i år kapten för Team Europe i Junior Solheim Cup. Förhoppningsvis ser vi någon eller några spelare på Isaberg som imponerar på Annika och likt Madelene Sagström får spela för kapten Annika. 

BILD: ANNIKA Invitational USA 2013, frv. Linnea Ström, My Leander, Annika, Leslie Cloots och Jessica Vasilic.

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

 1. Meja Örtengren segrade i ANNIKA Invitational Europe
 2. ANNIKA Inv Europe

  Meja Örtengren segrade i ANNIKA Invitational Europe

  För två veckor sedan: Seger i German Open Girls. Under torsdagen en ny seger: ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb. Juni månad går till historien som den mest segerrika för det 16-åriga superlöftet Meja Örtengren från Landeryd.

  Hon började dagen fyra slag efter ledaren Nora Sundberg, 15 år, från Stockholms Golfklubb, men kom ikapp och gick förbi i något som blev en riktig nagelbitare: Meja Örtengren segrade med ett slag (218) efter en runda på par över Nora Sundberg (219).

  -Jag spelade bra från tee till green, satte en del puttar och var stabil, förklarar 16-åringen från Landeryd, Linköping, som alltså fick hålla sitt andra segertal på två veckor. Den här gången på svenska till ett 100-tal spelare, ledare, coacher, föräldrar, volontärer och Annika Sörenstam med familj på övningsgreenen framför klubbhuset.

  -Hur jag lyckats toppa formen just nu? En hel del träning. Det är bara kul att det kommer just nu.

  Det har varit en intensiv vecka på natursköna Isaberg vars bana ligger i både Gislaveds kommun (Västra banan som ANNIKA-spelarna spelade) och i Gnosjö kommun (Östra banan som har upplåtits för medlemmar och greenfeegäster).

  -Det bästa med veckan? Att ha fått vara närvarande, få träffa Annika och se hennes clinic.

  Redan nästa vecka är Meja Örtengren, som ingår i Svenska Golfförbundets landslagssatsning Swedish Golf Team, i hetluften igen. Då väntar JSM Slag på S:t Arild.

  -Sedan rullar det på med tävlingar resten av sommaren, berättar Meja Örtengren där hon står på övningsgreenen och skiner ikapp med junisolen som visat upp sig på en molnfri himmel både onsdag och torsdag.

  Tack vare segern fick Meja Örengren, tvåan Nora Sundberg och de delade treorna Mathilda Orring samt Matilda Jonsson en inbjudan till ANNIKA Invitational USA, 20-22 januari, på en anläggning i Orlando, Florida.

  Resultat.

  Intervjuer på KlubbTV.

  Text: Thomas Björn - Bild: Pi-Lillebi Hermansson.

   

   

 3. Nora Sundberg i ensam ledning
 4. ANNIKA Inv Europe

  Nora Sundberg i ensam ledning

  Nora Sundberg, 16 år, från Stockholms Golfklubb är i ensam ledning inför tredje och sista dagen av ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb – och skuggas av Mathilda Orring, Djursholms Golfklubb, tre slag efter.

  Dubbelt Danderyd i topp alltså. Nora Sundberg gick runt på 69 slag, två under par – och är totalt ett över par på den natursköna västra banan på Isaberg där vinden mojnade betydligt jämfört med tisdagens ganska hårda blåst. Mathilda Orring från grannklubben Djursholm är tre slag efter, +4.

  -Jag spelade bra och stabilt, och träffade många fairways och greener. Det var bra, summerade Nora Sundberg, som kom delad fyra i German Girls Open för 14 dagar sedan, onsdagens runda.

  Mer nervöst var det på tisdagseftermiddagen för Kevinge-tjejen som fick komma fram och slå några slag under Annika Sörenstams traditionella clinic inför ett hundratal personer.

  -Jag var jättenervös, skakade faktiskt lite. Men det gick bra att slå wedgar med henne. Det var jätteinspirerande att slå tillsammans med Annika – och se hur rakt och bra hon slår bollen.

  Hemmabanan Kevinge på Stockholms Golfklubb är favoritbanan, men det finns även andra.

  -Jag tycker om Barsebäck. Den är svår, men fin, säger Nora Sundberg som har vägen till toppen utstakad.

  -Efter att ha jag gått klart gymnasiet ska söka in på college i USA och därefter försöka kvala in på Symetra Tour – undertour till LPGA-touren – för att slutligen försöka ta mig in på LPGA-touren.

  Annika Sörenstams dag gick till stor del åt till intervjuer. Huvudsponsorn Golfhäftet, Klubbtv.nu och Golfmuséet i Landskrona – som håller på att skapa ett Hall of Fame – ville alla ha sitt. Och fick så.

  Slutligen noterar vi att Matilda Samervong, Landeryds Golfklubb, avslutade en annars ganska kämpig runda på bästa sett: Från bunkern på 18:e slog hon bollen direkt i hål för birdie.

  -Det kändes bra att slippa putta, var Landeryds-spelarens korta och kraftfulla kommentar efter ett slag som de flesta av oss bara kan drömma om.

  Intervjuer på KlubbTV.

  Leaderboard.

  Text: Thomas Björn - Bild: Pi-Lillebi Hermansson.

 5. Förvånad göteborgska i delad ledning efter första dagen
 6. ANNIKA Inv Europe

  Förvånad göteborgska i delad ledning efter första dagen

  Filippa Jansson, 18 år, från Torslanda Golfklubb i Göteborg är i delad ledning med Moa Andersson, PGA National, efter första dagen av ANNIKA Invitational Europe på Isaberg Golfklubb: Ett över par. Mest överraskad är göteborgskan själv.

  -Det var roligt, men jag hade inte förväntat mig detta. Isaberg är en väldigt smal bana och bollarna kan gå var som helst. Jag var på plus två efter två hål. Det var kul att avsluta bra, säger 18-åringen som tävlat på klubben som ligger en järnfemma från den tidigare flygplatsen Torslanda sedan hon var 13 år.

  Hon ser fram emot en spännande vecka, som alltså börjat bra med ett över par första dagen på en blåsig bana där hon satte en 13-metersputt för birdie på sista hålet – precis som Moa Andersson.

  -Det ska bli en kul vecka. Jag ser fram emot att den ska fortsätta på ett bra sätt, säger Filippa Jansson.

  Vad är då det bästa med golfen?

  -Den är kul! Alla mina bästa vänner finns på golfbanan och det är ett bra sätt att utvecklas. Det finns alltid något du kan jobba på. Du blir aldrig klar.

  Första dagen ANNIKA-veckan är traditionellt clinic-dag där Annika Sörenstam visar upp några av sina slag i bagen. Deltagarna i ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup får en inblick i vilka slag som kan vara bra att plocka fram – speciellt under blåsiga förhållanden som det var under tisdagen.

  Väderprognosen talar om bättre väder och lättare vind. Något säkert de flesta av deltagarna tackar för då de såg rosiga ut av vinden när de kom in till Recording Area för att rapportera sina resultat under tisdagen.

  Första tävlingsdagen är traditionellt också dagen för pressträff där även tjejerna i ANNIKA Cup deltar som åhörare – för att lära sig hur de ska hantera media. Något Annika Sörenstam är mästarinna på då hon suttit i otaliga presskonferenser och intervjuer för tidningar, radio och TV – samt på senare år även poddar.

  Pressträffen blev både live och digital. Inte alla medier hade tid att ta sig till Isaberg i Småland och var därför med via Teams.

  Leaderboard.

  Intervjuer från första dagen av tävlingen finns på Klubb-TV.

  Text & Bild: Thomas Björn