Porträttbild på Ringenäs Julia Engström och Josephine Janson efter tredje dagen på Lag-SM 2018
Ringenäs Julia Engström och Josephine Janson efter tredje dagen på Lag-SM 2018

Lag-SM 2018: Delad ledning x 2 inför sista dagen

Det är delad ledning i både damernas och herrarnas Lag-SM på Barsebäck GCC inför sista dagen. Ringenäs damer gick ikapp och förbi Hills, men göteborgskorna kom tillbaka och skapade ett likaläge i slutet av den långa dagen med både foursome och fyrboll. 2017 års herrsegrare Vasatorp delar ledningen med AIK.

Vasatorps Robin Peterssons och Christoffer Pålssons fyrboll på fredagseftermiddagen på Masters-banan kommer sent att glömmas: Tre eagles, sju birdies och åtta par gav 60 slag (-13).

– Det stämde bra i dag. Utmaningen är att fortsätta och kämpa för att göra ännu fler birdies när det går bra, säger Christoffer Pålsson.

– Vi känner oss trygga i den här situationen eftersom vi har varit i den förut, men vi behöver ha lite tur också med puttar som snurrar i om vi ska klara av att ta SM-guld, säger Robin Petersson.

Vasatorp delar ledningen med AIK på 818 slag (-42). Karlstad smyger med i täten och ligger trea på 828 slag (-32). Värmlänningarna nämndes flitigt i förhandssnacket och har bland andra Europatourmeriterade Michael Jonzon och Christian Nilsson i laget. Gävle vägrar släppa greppet om täten och är fyra på 831 slag (-29) och ledaren inför dagens runda, Upsala, är ett slag efter, 832 (-28).

I damernas tävling delar Ringenäs ledningen med Hills, 865 slag (-3). Göteborgskorna ledde efter första dagen med nio slag och efter andra med fem, men en stekhet Emma Svensson i Ringenäs – en 70-runda (-3) under torsdagen på Masters Course, torsdagens bästa, följdes upp med en 67-runda (-4) under fredagen på Donald Steel Course i foursome med flicklandslagsspelaren Ingrid Lindblad – och ungdomarna Julia Engström samt nämnda Lindblad.

Julia Engström och Josephine Janson rivstartade i fyrbollen på eftermiddagen – fyra birdies på de sex första hålen – angav tonen och tände det andra fyrbollsparet Svensson/Lindblad. Till slut blev det 70 slag (-1) för Svensson/Lindblad och 65 slag (-6) för Engström/Jansson. 

– Vi spelade stabilt, satte bollen i spel, gav oss själva många birdiechanser och satte många birdieputtar, förklarar Julia Engström. 

Spelpartnern Josephine Janson fyllde i vad som krävs för att det ska bli SM-guld till Halland och staden Halmstad: 

 Vi måste gå ut och spela riktigt bra golf, och fokusera på vårt spel. Det är många bra spelare som är med därute. 

Trea bland damerna inför sista dagens singlar är AIK, 877 slag (+9) och fyra Ljunghusen på 885 (+17). Lag-SM avslutas på lördagen med fyra singlar per lag, där alla singlar räknas. Mycket kan alltså fortfarande hända, speciellt om vinden bestämmer sig för att friska i från Öresund.

Skribent

Det finns ingen tillgänglig bild.

Fler nyheter

  1. Förändring av Lag-SM till 2025
  2. SM Klubblag

    Förändring av Lag-SM till 2025

    Efter cirka 30 år med samma tävlingsformat blir det ändring i den högsta divisionen i SM Klubblag till 2025. Då kommer Lag-SM avgöras genom finalspel med lagmatcher. Läs vidare för allt du behöver veta!

    SM Klubblag omfattar tre divisioner för damer respektive herrar: Lag-SM, division 1 och division 2. Från 2025 blir det ett nytt tävlingsformat för Lag-SM, som kommer att inledas med slagspelskval och avgöras genom finalspel med lagmatcher.

    Det svenska mästerskapet för klubblag blir då mer likt de största internationella lagtävlingarna och mästerskapen: Solheim Cup, Ryder Cup och Lag-EM. Även finalerna i collegeslutspelet NCAA spelas sedan ett antal år tillbaka i ett liknande format.

    Läs vidare för att läsa om det nya tävlingsformatet och villkoren för upp- och nedflyttningar, eller ladda ner informationen som PDF: 

    Information om förändring av Lag-SM 2025

    Notera att:

    ☛ Det nya tävlingsformatet införs från och med 2025.

    ☛ Förändringen omfattar enbart Lag-SM, inte division 1 eller division 2.

    ☛ Det blir inga ändringar avseende antal speltillfällen eller datum. Lag-SM kommer även fortsatt spelas årligen vid ett tillfälle, samma vecka som The Open.

    Syfte med förändringen

    ✓ Att fler spelare och klubbar ska uppleva en högre nivå av sportslig utmaning. Med det nya tävlingsformatet kommer det slås färre slag, men fler slag kommer att vara viktiga.

    ✓ Att göra Lag-SM mer intressant för följare och media. En ren SM-final mellan två klubbar blir mer spännande att följa på plats, och kan sändas live.

    ✓ Att fler spelare får spela samma format som Europamästerskapen i lag. Det är bra träning och ger ökad förståelse för formatet bland spelarna och i Sverige.

    Ändringar gällande nedflyttning 2024

    Det nya tävlingsformatet införs inte förrän 2025, men förändringarna innebär att tävlingsvillkoren för nedflyttningar i Lag-SM 2024 måste ändras. Detta för att få 16 lag i Lag-SM från och med 2025, vilket är vad som krävs för att det nya formatet ska fungera optimalt. I korthet innebär det att:

    – Lag-SM damer 2024: tre lag (istället för fyra) flyttas ned till division 1 2025
    – Lag-SM herrar 2024: sju lag (istället för fem) flyttas ned till division 1 2025

    Tävlingsformat från 2025

    Det nya tävlingsformatet för Lag-SM är en kopia av tävlingsformatet för Europamästerskapen i lag (flickor, pojkar, damer och herrar), som har spelats i detta format i över 30 år. Rond 1 och 2 är det slagspelskvalificering, rond 3–5 är finalspel med lagmatcher i en A-flight och en B-flight. Så här fungerar det:

    Rond 1 och rond 2 (slagspelskvalificering)

    – 16 lag spelar 36 håls kvalificering över två ronder (18 hål dag 1, 18 hål dag 2).

    – Ett lag får maximalt ha sex lagmedlemmar.

    – Samtliga lagmedlemmar spelar de två kvalificeringsronderna, individuellt slagspel.

    – De fem bästa rondresultaten från rond 1 plus de fem bästa från rond 2 blir lagets slutresultat i slagspelskvalificeringen.

    – De åtta bästa lagen kvalificerar sig till A-flighten, och får spela om SM-medaljerna.

    – Lagen på plats 9–16 kvalificerar sig till B-flighten, och får spela om att hålla sig kvar i Lag-SM till kommande år.

    Rond 3–5 (finalspel, lagmatcher)

    En lagmatch består av ett antal delmatcher. Vunnen delmatch ger en (1) poäng. Förlorad delmatch ger noll poäng. En delmatch som är oavgjord efter 18 hål förlängs med extrahål tills någon av sidorna vinner ett hål. Det lag med flest vunna poäng i delmatcherna vinner lagmatchen.

    A-Flight damer och herrar:

    – Spelas i en traditionell/rak matchstege, lottning enligt resultat i slagspelskvalificeringen: 1:an möter 8:an, 7:an möter 2:an osv.

    – En lagmatch består av sju delmatcher: två foursomes matchspel över 18 hål på förmiddagen och fem individuella matcher över 18 hål på eftermiddagen.

    – Dag 3 spelas fyra lagmatcher (kvartsfinaler), dag 4 spelas två lagmatcher (semifinaler) och dag 5 spelas två lagmatcher (final och match om tredje pris).

    – De lag som förlorar i kvartsfinal är utslagna ur tävlingen.

    – Inga placeringsmatcher spelas, förutom match om tredje pris.

    – Alla åtta lag som kvalificerat sig till A-Flight är kvalificerade till nästa års Lag-SM.

    B-Flight damer:

    – Spelas i en traditionell/rak matchstege, lottning enligt resultat i slagspelskvalificeringen: 9:an möter laget på 16:e plats, 10:an möter 15:e plats osv.

    – En lagmatch består av tre delmatcher som spelas i en följd: En (1) foursomematch över 18 hål och två individuella matcher över 18 hål.

    – Dag 3 spelas fyra lagmatcher, där de fyra lag som vinner är kvalificerade till nästa års Lag-SM. De fyra lag som förlorar flyttas ned till division 1.

    – Inga placeringsmatcher spelas.

    B-Flight herrar:

    – Spelas i en traditionell/rak matchstege, lottning enligt resultat i slagspelskvalificeringen: 9:an möter laget på 16:e plats, 10:an möter 15:e plats osv.

    – En lagmatch består av fem delmatcher som spelas i en följd: En (1) foursomematch över 18 hål och fyra individuella matcher över 18 hål.

    – Dag 3 spelas fyra lagmatcher och dag 4 spelas två lagmatcher.

    – De fyra lag som förlorar dag 3 är utslagna ur tävlingen och flyttas ned till division 1 nästa år.

    – De två lag som vinner dag 4 är kvalificerade till nästa års Lag-SM. De två lag som förlorar flyttas ner till division 1.

    Upp- och nedflyttningar 2024 och 2025

    Kvalificering till Lag-SM baseras på resultat i föregående års Lag-SM och Division 1. Så här kommer det att fungera under 2024, och därefter årligen från 2025:

    Damer: 

    2024 deltar 15 lag i Lag-SM. För att 16 lag ska kunna spela Lag-SM 2025 kommer tre av dessa lag (i stället för fyra) att flyttas ned till division 1 2025.

    Fyra lag från division 1 2024 (två från varje spelplats) flyttas upp till Lag-SM 2025 (oförändrat), vilket ger 16 lag i Lag-SM damer 2025.

    Från och med 2025 kommer årligen fyra lag flyttas ned från Lag-SM och fyra lag flyttas upp från division 1.

    Herrar: 

    2024 deltar 18 lag i Lag-SM. För att 16 lag ska kunna spela Lag-SM 2025 kommer sju av dessa lag (i stället för fem) att flyttas ned till division 1 2025.

    Fem lag från division 1 2024 (ett från varje spelplats) flyttas upp till Lag-SM 2025 (oförändrat), vilket ger 16 lag i Lag-SM herrar 2025.

    Från och med 2025 kommer årligen sex lag flyttas ned från Lag-SM och sex lag flyttas upp från division 1. Det innebär att division 1 från 2025 kommer att utökas med en spelplats, till sammanlagt sex spelplatser.

    Skribent

    Porträttbild på Magnus.
  3. Lag-SM 2023: Guld till Ringenäs och AIK
  4. SM Klubblag

    Lag-SM 2023: Guld till Ringenäs och AIK

    2023 års svenska mästerskap för klubblag är avgjort och vi säger stort grattis till Ringenäs damer och AIK:s herrar.

    Bilden: AIK Golfklubb övre raden från vänster Linus Lilliedahl, Viktor Forslund, Joakim Grönhagen, Karsten Landin, Oliver Lilliedahl och Adam Blommé. Nedre raden: Theo och Oscar.

    AIK anlände till Karlstad som regerande mästare efter fjolårets triumf på Upsala GK. Då ledde laget med 16 slag inför finaldagens avslutande singlar. I år fick de jaga. Faktum är att AIK fick jaga redan från start. Det var först efter tredje dagens fyrboll som laget hade SM-guldet inom räckhåll.

    – Det här var nog det roligaste och mest överraskande SM-guldet sett till att vi bara var fyra spelare på plats, varav en debutant. Dessutom saknades Linus klubbor inför dag ett och vi fick en lite tyngre start i mästerskapet, säger Karsten Landin, AIK:s lagkapten och får medhåll från spelaren Viktor Forslund:  

    – Jag är jättenöjd och stolt över grabbarna. Alla gjorde en skitbra insats. Denna seger känns sannerligen annorlunda jämfört med förra året. Vi spelade verkligen för laget och varandra!

    Silvermedaljerna gick till Landeryds GK på totalt 1132 slag (-20), nio slag bakom AIK, och bronspengen gick till Kristianstad GK i Åhus på 1136 slag (-16).

    Ringenäs höll undan på S:t Arild

    På damsidan var det inte lika dramatiskt. Ringenäs som ledde med 10 slag inför finaldagen höll i och tog hem Lag-SM med nio slag framför nykomlingarna Halmstad. Thomas Lindström förklarar känslan och nyckeln bakom segern:

    – Det är en underbar känsla av många anledningar. Tjejerna är fantastiska och genuint godhjärtade mot varandra och sen har vi hållit oss till tydliga processer som håller under press.

    Kampen om bronset var dock betydligt jämnare med flera lag inom bara några slag inför lördagens avslutande singlar. Till sist blev det Delsjö GK som tog hem tredjeplatsen efter att ha noterat finaldagens lägsta lagscore.

    Uppflyttning från division 1

    Till nästa år får vi se nio nya klubbar i Lag-SM.

    På damsidan kvalade Abbekås GK, AIK GK, Karlstad GK och Kungsbacka GK upp till Lag-SM 2024. På herrsidan var det Flommens GK, Gävle GK, Isabergs GK, Skaftö GK och Österåkers GK. 

    Bilder från Lag-SM

    Högupplösta bilder från Lag-SM 2023, fria att använda av media, spelare, klubbar, distrikt med flera, finns att ladda ner här. Ange foto: Svenska Golfförbundet.  

  5. Lag-SM 2023: Ringenäs damer har spurtat upp i ensam ledning
  6. SM Klubblag

    Lag-SM 2023: Ringenäs damer har spurtat upp i ensam ledning

    Ringenäs damer leder med 10 slag efter två svårslagna fyrbollar under eftermiddagen på S:t Arild GK – och i herrklassen fortsätter AIK att avancera sig upp i resultatlistan.

    Bilden: Laganda när den är som bäst – delad glädje är dubbel glädje.

    Tredje dagen på Karlstad GK bjöd på strålande sol fram till klockan tolv då ett kraftigt åskoväder drog in över banan. Efter dryga två timmar kunde spelet återupptas. Då kom regnet – och strax innan klockan fem var det dags för ytterligare ett avbrott. Denna gång ett tillfälligt avbrott på grund av vattenfyllda greener.

    Bäst på att bemästra det långa avbrottet och det efterkommande regnet var AIK. När fyrbollarna är åtta (Adam Blommé/Oliver Lilliedahl) respektive tio under (Linus Lilliedahl/Viktor Forslund), är det inte lätt för konkurrenterna att hänga med.

    AIK är nu tre slag bakom Landeryd som leder på 833 slag (-31). 

    – Idag kändes de som allt gick vår väg. Linus Lilliedahl och Viktor Forslund började med sex raka birdies under eftermiddagens fyrboll, så vi kom i gång riktigt bra. Sen avslutade Adam Blommé och Oliver Lilliedahl med tre raka birdies efter att ha kompletterat varandra bra hela rundan, säger Kartsen Landin, AIK:s lagkapten.

    Närmast efter AIK jagar Kristianstad på 845 slag (-19), tätt följt av Ringenäs på 847 slag (-17) och Onsjö på 849 slag (-15).

    Ringenäs i ensam ledning

    Ringenäs damer spurtade, precis som i onsdags, upp i ledning under eftermiddagens fyrboll där Ingrid Lindblad och Wilma Augustsson noterade dagens lägsta score på 63 slag (-9). Efter varvet var det dags att ladda om på ett lite annorlunda sätt än vanligt: 

    – Vi ska faktiskt börja med att byta hotell. Vi hade lite svårt att hitta boende här ute så det fick bli tre nätter på ett ställe och nu en sista natt på ett annat. Därefter ska vi gå igenom och repetera de processmål vi fokuserat på denna vecka, berättar Thomas Lindström, Ringenäs lagkapten. 

    Upp- och nedflyttningar 

    Lag-SM avgörs med fyra singlar på lördagen då svenska mästarna i lag ska koras.

    Samtidigt avgörs också Division 1 och Division 2 på olika platser runtom i Sverige. Utöver jakten på SM-medaljer och pallplatser i respektive division är det också en kamp om uppflyttningsplatserna till nästa år, och att hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket.

    Från division 1 till Lag-SM flyttas totalt fyra damlag och fem herrlag upp. Lika många flyttas således ned från Lag-SM.