Fredrik Wetterstrand vid ett läger med damlandslaget.

Like-sugna föräldrar och klubbar

Att bekräfta barn och ungdomar är viktigt och eftersträvansvärt. Det är en av många viktiga uppgifter för både föräldrar och idrottsledare. Att bli sedd är en enormt viktig del i att bygga självkänsla och för att må bra.

En viktig fråga uppstår därför.

HUR bekräftar man barn och ungdomar på bästa sätt?

Facebook
När jag scrollar igenom Facebook stöter jag hela tiden på inlägg från både klubbar, tränare och föräldrar som enbart fokuserar på resultat. Man är stolt över sina ungdomars resultat. Så stolt att man vill upplysa sina vänner om hur bra det gått. Kanske vill man informera medlemmar och klubbens sponsorer om att det går bra. Det är ett logiskt agerande utifrån många perspektiv. Men samtidigt får det konsekvenser på andra plan.

Den som blir omnämnd utifrån sina resultat gör givetvis tolkningen att resultat är viktigt. Om jag spelar bra får jag uppmärksamhet. Om jag spelar dåligt får jag mindre uppmärksamhet. Jag vill få bekräftelse och jag vill göra min klubb och mina föräldrar stolta. Det är resultat som räknas.

Samtidigt finns det några andra som inte spelat lika bra. Dessa omnämns inte. På samma sätt är deras slutsats, medvetet eller omedvetet, att man får mer uppmärksamhet och bekräftelse om resultaten är bra. Alla vill bli bekräftade. Alltså ökar pressen på att prestera resultat nästa tävling. I den interna tävlingen om att få bekräftelsen och uppmärksamheten finns dessutom en risk att man ökar fokus på de andras resultat och till och med hoppas att andra ska spela dåligt.

Resultat skall absolut inte mörkas
Det ligger såklart i idrottens natur att man får uppmärksamhet utifrån sina resultat. Det är en princip man behöver lära sig. Gillar man inte medias uppmärksamhet får man antingen lära sig att hantera det eller spela sämre. Då slipper man media. Men i en utvecklingsmiljö som en golfklubb, familj eller golfgymnasium finns det i princip inga fördelar med att skapa uppmärksamhet enbart baserat på resultat och placeringar. Det är ett långsiktigt hinder för utveckling.

Jag menar absolut inte att resultat ska mörkas. Barn och ungdomar behöver lära sig att hantera både framgång och misslyckanden. Däremot behöver vi vuxna inte spä på resultatstress och yttre motivation mer än vad tävlingssystemet och ungdomarna själva skapar. Det räcker med att rankingsystem och social status skapar stress. Föräldrar, tränare och ledare bör därför göra allt man kan för att skapa utvecklingsfokus och inre motivation hos barn och ungdomar. Hur gör man det?

Praktexempel från en golfmamma
Det finns mängder av sätt att göra det i vardagen. Men just i sociala medier hittade jag ett praktexempel från en golfmamma…

"Som Du har tränat....
Som Du har kämpat....
Som Du förtjänar denna vinst...
Idag var Du bäst

Störstaste grattiskramen min älskade dotter"

Resultatet nämns. Det var en vinst. Men vinsten kopplas väldigt tydligt till den egna ansträngningen. Det får två konsekvenser. Spelaren får ökad insikt i att vinsten inte bara råkade hända tack vare tur eller talang. Den uppstod som en konsekvens av träning och ansträngning. Den insikten skapar ökat självförtroende (jag själv kan påverka mina resultat på sikt) och inre motivation till fortsatt träning.

Andra sätt att uppnå samma effekt kan vara att i tillägg till klubbens resultatredovisning ha med ett citat från tränaren…

”Den senaste tiden har vi lagt mycket fokus på greenläsning. Därför är det jättekul att se i spelarnas rondanalyser att puttningen gått framåt och att det får effekt även i tävling.”

Citatet tydliggör att man blir bra på det man tränar på. Det kan också uppmuntra fler juniorer att börja göra rondanalyser.

”Johanna har haft det tufft resultatmässigt under en period. Därför är det jättekul att se att hennes tålamod och träningsvilja nu betalar sig i form av resultat. Vi vet att träning alltid ger resultat, men det är väldigt svårt att veta när resultaten kommer. Idag var en sådan dag.”

Citatet tydliggör att resultat går upp och ner samt att tålamod och träning leder framåt. Det kan skapa hopp för andra som har det tufft just nu och det sätter fokus på långsiktighet.

”Vår klubb hade många fina placeringar i den här tävlingen. En av de viktigaste förklaringarna till det är att vi har en fin gemenskap. Under inspelsvarven hjälps spelarna åt att diskutera spelstrategi. De peppar varandra och har förstått att det är bra för alla om någon går framåt.”

Citatet tydliggör vikten av laganda. Det pekar inte ut en viss person, vilket gör att alla känner sig delaktiga i de framgångar som blev denna tävling. Det uppmuntrar också alla att fortsätta hjälpas åt att gå framåt.

Konsekvenser av feedback och beröm
De här sätten att ge feedback eller beröm är väl studerade inom idrottspsykologin. Den amerikanska forskaren Carol Dweck har gjort flera stora studier av vilka konsekvenser olika typer av feedback får.

Att ge feedback i form av ”vad duktig du är”, kan verka som en perfekt kommentar för att höja någons självförtroende. Hennes studier visar dock motsatsen. Om man får beröm riktad till en som person, tenderar man att söka enklare uppgifter, sämre motstånd osv, i syfte att inte hamna i situationer där man riskerar att inte vara duktig. Den som däremot får feedback i form av ”vad duktig du är. Du måste ha tränat mycket.”, får istället högre självförtroende, ökad motivation att fortsätta tränar och söker sig till allt mer utmanande uppgifter.

Skribent

Porträttbild på Fredrik.

Fler nyheter

  1. Europamästerskap i Sverige
  2. Landslag

    Europamästerskap i Sverige

    Sverige och Skåne står värd för två mästerskap under 2025. Vasatorps Golfklubb och Bokskogens Golfklubb tar emot herrar respektive paragolfare under säsongen.

    Att arrangera minst ett Europamästerskap varje år är en del i Svenska Golfförbundets ambition att, som en av Europas ledande golfnationerna, stötta europeisk amatörgolf.

    Tävlingarna är öppna för publik. Här har du möjlighet att se svenska landslagsspelare spela om de åtråvärda mästerskapsmedaljerna.

    Två individuella EM
    Först ut är herrarnas mästerskap som veckan efter midsommar avgörs på Vasatorps Golfklubb. Första gången som EGA arrangerade detta mästerskap var 1986. Fyra svenskar har fått lyfta pokalen genom åren, senast var 25 år sedan då Carl Pettersson slutade som mästare.

    Den som blir mästare på Vasatorp får förutom ära, medalj och pokal även en inbjudan till The Open Championship på Royal Portrush i juli.  

    25-28/6 Herrar - Vasatorps GK.

    Bokskogen tar emot den europeiska eliten i paragolf i slutet av augusti. Sverige är en stornation inom paragolfen. Tre av de svenska stjärnorna vi hoppas få se är Rasmus Lia, Johan Kammerstad och Felix Norrman alla rankade topp-40 på världsrankingen.

    28-30/8 Paragolf – Bokskogens GK.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  3. Blågula till start 2025
  4. Landslag

    Blågula till start 2025

    Säsongen 2025 är fylld med europeiska mästerskap.

    Sverige står värd för två mästerskap. Vasatorps Golfklubb och Bokskogens Golfklubb tar emot herrar respektive paragolfare under säsongen.

    Vid två mästerskap är det blågult titelförsvar. Herrlandslaget segrade vid lag-EM 2024 och kommer nu att försvara guldet på Irland.

    Det andra svenska EM-guldet från 2024 kommer troligen inte att försvaras. Louise Rydqvist som spelade hem individuella EM 2024 tar examen vid University of South Carolina i maj. Hon har troligen inlett sin proffskarriär när årets EM avgörs i Tyskland.

    Program 2025

    EM Lag
    8-12/7 Herrar - Killarney Golf & Fishing Club, Irland
    8-12/7 Damer - Golf de Chantilly, Frankrike
    8-12/7 Flickor - Slaley Hall, England
    8-12/7 Pojkar - Golf Resort Kaskada Brno, Tjeckien
    TBA Paragolf

    EM Individuellt
    25-28/6 Herrar - Vasatorps GK, Sverige
    23-26/7 Damer - Frankfurter Golf Club, Tyskland
    28-30/8 Paragolf – Bokskogens GK, Sverige

    European Young Masters
    24-26/7 Flickor & Pojkar - RCF La Boulie, Frankrike

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Coach Ola Lindgren om segern i lag-EM
  6. Landslag

    Coach Ola Lindgren om segern i lag-EM

    När segerputten trillat i och Sverige lyft EM-pokalen mot den azurblå himlen på Royal Park I Roveri strax norr om Turin. Då fick herrlandslagets coach, Ola Lindgren, tid att reflektera tillsammans med coachkollegan Peter Östlund.

    Två coacher som tidigare varit med om EM-segrar. Peter var coach i fjol när pojklandslaget segrade och Ola även coachade laget 2019, då herrlandslaget segrade på Ljunghusens Golfklubb.

    Nedan Olas ord och tankar någon timme efter segern. 

    En fantastisk prestation
    -En fantastisk prestation av Lucas, Algot, Simon, Jakob, Albert och Daniel. Sverige har bara vunnit en gång tidigare i modern tid, 2019 på Ljunghusen med bland andra, Ludvig Åberg, Vincent Norrman och Pontus Nyholm i laget.

    -Vi såg direkt att vi hade sex spelare som var i form, alla såg bra ut. Slagspelet var lite trevande men när vi sedan fick det på pappret bästa laget Spanien, som jagade sin tredje raka seger, i kvartsfinal tände alla verkligen till. Det var inga matcher vi bara gled igenom, efter urladdningen mot Spanien bjöd Estland på hårt motstånd, vi vände allt de sista 9 hålen.

    Finalen
    -Finalen mot Nederländerna blev ännu jämnare. Vi slog bollen bra men de puttade bra och sänkte några chippar.

    -Lukas rivstartade och körde över vinnaren av slagsspelkvalet. Daniels match pendlade men med några fantastiska järnslag i slutet vann han på 17:e hålet.

    -Allt kom då ner till Jakobs match, som var lika efter hål 16. Holländaren missar driven på 17:e men Jakob får en ”flier” på inspelet och får dra i en 4-metersputt för att gå till 1 upp. På 18:e par 5 är båda spelarna uppe vid green på två slag, ca 15 meter från flagg. Jakob chippar till 1,5 meter förbi hål, motståndaren chippar så nära att han får putten. Jakob sänker och Sverige har vunnit lag-EM!

    -Fokus hela veckan var att testa sig själv i svåra situationer och få slå så många slag som möjligt under press. Att gå så här långt i ett lag-EM betyder att du testas maximalt. Det är värdefullt för de här spelarna i deras fortsatta karriär.

    Svensk elitgolf mår bra
    -Peter Östlund och jag gjorde vårt första lag-EM tillsammans för 19 år sedan i just Italien. Under alla dessa år är det otroligt vilka skickliga golfspelare som Sverige har haft, men ännu viktigare vilka fina människor våra spelare är. Ödmjukhet, lagkänsla och att bry sig om andra är egenskaper som inte verkar hindra våra spelare att nå toppen! Svensk elitgolf mår bra på många plan.

    Guldmakare 2024
    Simon Hovdal, Gräppås
    Albert Hansson, Skaftö
    Algot Kleen, Skaftö
    Jakob Melin, Göteborg
    Daniel Svärd, Viksjö
    Lucas Augustsson, Ringenäs
    Ola Lindgren, coach
    Peter Östlund, coach

    Tidigare svenska lag som segrat i lag-EM herrar:

    2019 Ljunghusens Golfklubb
    David Nyfjäll, Albin Bergström, Ludvig Åberg, Christoffer Pålsson, Pontus Nyholm, Vincent Norrman. Kapten Ola Lindgren, coach Jonnie Eriksson.

    1961 Royal Belgique Golf Club, Belgien
    Ola Bergqvist, G-A Bielke, Gunnar Carlander, Bengt Möller, Magnus Lindberg, Johny Andersson, Lennart Leinborn. Non-playing captain: Torbjörn Enström.

    1959 Real Club de Golf El Prat, Spanien
    Ola Bergqvist, G-A Bielke, Göran Lindeblad, Bengt Möller, Gunnar Carlander, P-O Johansson, Elis Werkell samt Nils Odqvist (kapten som fick hoppa in p g a sjukdom).

    Skribent

    Porträttbild på Göran.