Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Här hittar du allt du som golfspelare behöver veta.

Den här sidan riktar sig främst till dig som är spelare och aktiv idrottsutövare. Är du tränare eller ledare på golfklubb, läs mer om hur klubben kan jobba med antidoping på denna sida

Gå utbildningen Ren vinnare

Lilatonad närbild på en ung mans ögon samt texten "E-utbildning Ren vinnare, Läs mer".

Antidoping Sveriges "Ren vinnare" är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal. Den är uppdaterad med gällande dopingregler och passar både dig som är ny inom idrotten och dig som är elitidrottare.

Sju korta moduler med videoklipp, övningar och fakta om gällande dopingregler lär dig det allra viktigaste inom antidoping. Det tar cirka 30 minuter att gå igenom alla steg och när du är klar kan du ladda ner ett intyg.

Samtliga spelare, coacher och experter inom Swedish Golf Teams verksamhet ska genomgå utbildningen Ren vinnare. Alla elitsatsande spelare rekommenderas att gå den kostnadsfria utbildningen.

Läs mer och gå utbildningen 

Antidoping Sverige

Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Ett tips kan vara att bläddra igenom det nya svenska antidopingreglementet och bekanta sig med innehållet. 

Du hittar alltid den samlade och senaste informationen hos Antidoping Sverige, som sedan 2021 är en fristående nationell antidopingorganisation.

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om doping, information om golfens antidopingprogram, en film om hur en dopingkontroll går till samt kontaktuppgifter till SGF:s antidopinggrupp.

Vanliga frågor

  1. Vad behöver jag tänka på?
  2. All form av doping är förbjuden

    För dig som är golfspelare på högsta nivå gäller, liksom inom all idrott, att all form av doping är förbjuden. Detta gäller även intag av dopingklassade läkemedel. Vilka substanser och metoder som är dopingklassade framgår av WADA:s dopinglista.

    Antidoping Sverige har också tagit fram ett användbart verktyg för läkemedelsök, där du kan söka på läkemedel för att se om de är dopingklassade eller inte (gäller i första hand mediciner som är utskrivna i Sverige). Om du är bosatt utomlands och fått medicin utskriven där bör du vara extra noga med att kontrollera denna medicin.

    Du hittar all information du behöver på Antidoping Sveriges hemsida. Om du fortfarande är osäker på om ett preparat är tillåtet kan du alltid rådfråga din läkare eller kontakta Antidoping Sverige via Antidoping Sveriges hemsida.

    Behöver du medicinsk dispens på grund av sjukdom? Läs mer i fliken nedan. 

  3. Ska jag ansöka om medicinsk dispens?
  4. Vissa mediciner kan man behöva på grund av att man har en sjukdom. Om dessa mediciner är dopingklassade (t ex Bricanyl som används mot astma) måste man ansöka om och få en beviljad dispens innan man får idrotta (och använda den).

    Som idrottsutövare har du ett ansvar att först tala om för din läkare att du idrottar så att hen om möjligt kan hitta en behandling som inte är dopingklassad.

    Medicinsk dispens krävs för Nationell idrottsutövare

    Idrottsutövare som omfattas av kriterierna för Nationell idrottsutövare ska ansöka om medicinsk dispens så fort behandling med en dopingklassad substans eller metod ordineras. Övriga idrottsutövare som inte omfattas av kriterierna har rätt att ansöka om medicinsk dispens i efterhand.

    För Svenska Golfförbundet

    Idrottsutövare uttagen till/representerat svenskt seniorlandslag*, damlandslag, herrlandslag och paragolflandslag. Gäller idrottsutövare fyllda 18 år uttagen till/representerat svenskt dam- och herrlandslag. 

    *Begreppet ”Seniorlandslag” används genomgående för landslag över ungdomslandslag och under veteranlandslag.

    Övriga idrottsutövare kan ansöka om dispens i efterhand

    Övriga idrottsutövare, som inte omfattas av definitionen nationell idrottsutövare, har möjlighet att söka dispensen retroaktivt, alltså i efterhand.

  5. Hur söker jag dispens för en dopingklassad medicin?
  6. Om du är Nationell idrottsutövare enligt Antidoping Sveriges kriterier ska du ansöka om medicinsk dispens så fort behandling med en dopingklassad substans eller metod ordinerats. Ansök via Antidoping Sveriges dispenssida.

  7. Finns det några risker med kosttillskott?
  8. Vi avråder starkt från att använda kosttillskott. Om du äter en välbalanserad kost och är i energibalans finns inget behov av kosttillskott.

    Det har också visat sig att många kosttillskott innehållit förbjudna och hälsofarliga substanser, även när detta inte framgått av innehållsdeklarationen.

    Särskilt vill vi varna för kosttillskott som utlovar ökad vikt eller styrka. Det är huvudsakligen där vi hittar dopingklassade substanser. De säljs ofta under rubriken "PWO" eller "prestationshöjare".

    När det gäller kosttillskott som saluförs på internet, i butik eller apotek är kvalitetskontrollen okänd vilket gör att man aldrig kan vara helt säker på vad produkterna innehåller. Man kan alltså bli fälld för doping även om man inte är medveten om att man tagit något otillåtet medel.

    Läs mer om kosttillskott hos Antidoping Sverige

  9. Vad är jag ansvarig för som spelare?
  10. Som idrottsutövare är du strikt ansvarig för vad som finns i din kropp och därmed också ditt dopingprov, oavsett om du intagit den förbjudna substansen med avsikt eller inte. Vid en första dopingförseelse riskerar du fyra års avstängning. 

    Enligt idrottens antidopingreglemente är du skyldig att alltid ställa upp på dopingkontroll och följa dopingkontrollfunktionärens anvisningar. Om du avviker från platsen eller vägrar genomföra kontrollen kan det också resultera i avstängning från all idrott. Tänk på att dopingkontroller görs för att du ska kunna delta och tävla i idrott fri från doping.

    Inom svensk golf accepterar vi inte doping.

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Svenska Golfförbundet (SGF) arbetar aktivt för en dopingfri verksamhet genom att sprida kunskap om och attityder mot doping inom golfen för att leva upp till kraven i världsantidopingkoden och för att golfen i Sverige ska vara dopingfri.

SGF:s antidopingpolicy innebär att vi tar avstånd från all användning av medel och metoder som förbjudits av WADA eller av internationella specialidrottsförbund som till exempel International Golf Federation. Läs mer i vårt antidopingprogram.

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Så går en dopingkontroll till

Om du utövar idrott och är medlem i en förening ansluten till Riksidrottsförbundet är du skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Kontrollerna kan äga rum när och var som helst.

Titta på filmen nedan och lär dig mer om processen, dina rättigheter och skyldigheter. Då kan du känna dig mer förberedd inför din första dopingkontroll.

Du kan också läsa mer hos Antidoping Sverige.

Dopinglistor

WADA:s dopinglista

Utgör själva regelverket som talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna. 

Till WADA:s dopinglista

Antidopinggruppen på Svenska Golfförbundet

Porträttbild på leende man i 45-årsåldern med glasögon.
Björn Engström är landslagsläkare och medlem i forskningsrådet.
Porträttbild av en man i 40-årsåldern. Han har brunt hår, gröna ögon och en blå tröja.
Porträttbild på Katarina.
Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.