Känner du dig hemma i golfreglernas värld eller vet hur man snabbt slår upp svaret i regelboken? Då finns chansen att bli svensk mästare! Oavsett om du är regelintresserad golfare eller professionell domare är du välkommen att delta.
Regel-SM avgörs i två olika klasser – Proffs (är eller har varit förbunds- eller distriktsdomare) och Amatör (regelintresserade golfare).
Här kan alltså Sveriges bästa golfdomare tävla mot varandra, samtidigt som någon okänd regelkunnig har chans att bli upptäckt. Segrarna får bidrag till en resa för att ytterligare förbättra sina kunskaper.
Trefaldigt guldjubel i Regel-SM 2023!
Årets svenska mästerskap i Regel-SM är avgjort. Totalt deltog drygt 200 personer i den första öppna kvalomgången. Alla som svarade rätt gick vidare till kvalomgång 2, totalt 25 personer i amatörklassen och 22 i proffsklassen.
Därifrån kvalade två per klass in till finalen, som ägde rum lördag den 14 oktober på Svenska Golfförbundets kansli i Idrottens Hus i Stockholm.
Årets finalister och segrare
I amatörklassen stod det mellan Mikael Abelsson, Lidköpings GK och Lesley Stoa, Umeå Sörfors GK. Finalister i proffsklassen var Alexander Gatara, Forsgårdens GK och Fredrik Wästlund, Landeryds GK.
Ett stort grattis till samtliga medaljörer!
✌ Proffsklass: Guld till Alexander Gatara och Fredrik Wästlund (delat) ✌ Amatörklass: Guld till Mikael Abelsson, silver till Lesley Stoa
Kort referat från finalerna
Först ut i finalen var amatörklassen, där regerande mästaren Mikael Abelsson från Lidköpings GK ställdes mot debutanten Lesley Stoa från Umeå Sörfors GK. För tredje året i rad lyckades Mikael knipa guldmedaljen med resultatet 5–3. Stort grattis!
Vill du lära dig av regelmästaren? Testa dina kunskaper i Mikaels "Veckans regelnöt" på Lidköpings GK:s hemsida.
I proffsklassen blev det en mycket jämn match mellan de två förbundsdomarna som tagit sig till final. Titelförsvararen Alexander Gatara från Forsgårdens GK ställdes mot 2020 års segrare Fredrik Wästlund, Landeryds GK som vann 2020.
Det stod fyra lika efter de fem ordinarie frågorna och inte ens sex utslagsfrågor räckte för att sära på finalisterna. För första gången i Regel-SM:s historia blev det därför delad seger. Alexander har numera tre inteckningar och Fredrik två.
Tävlingsledare var Claes Grönberg, regelansvarig på Svenska Golfförbundet. Domare var Ola Welander, ordförande i SGF:s regelkommitté. Finalen sändes live på Facebook och går också att se i efterhand. Hur hade du klarat dig mot regelmästarna?
Tack alla som deltog under kvalveckan 18–24 september 2023 och svarade på den digitala regelfrågan. Totalt 152 deltagare i amatörklassen och 62 i proffsklassen.
Nyfiken på det rätta svaret? Nedan hittar du frågan samt facit inklusive regelkommitténs redovisning av de totalt 18 regelsituationer Pelle råkade ut för under det fiktiva regelhålet.
Här är hela frågan från Regel-SM 2023 kvalomgång 1 – hade du klarat den? När du funderat klart, kika på facit nedan och se om du gissat rätt!
Spelform: Slagspel
Innan Pelle ska slå ut sin drive från första hålets tee ber han en annan spelare i bollen om några svingtips. Trots goda råd som ”titta på bollen” och ”svinga lugnt” luftmissar Pelle, och bollen ligger kvar på peggen på tee.
Då tar Pelle helt sonika upp bollen och peggar upp den på ett helt annat ställe på tee. Därifrån slår Pelle en riktigt bra drive som stannar mitt i fairway, som just nu är så fin att det inte behövs någon lägesförbättring.
Väl framme vid bollen syns det ”P” som Pelle märkt bollen med tydligt. Ändå markerar Pelle sin boll och lyfter, identifierar och återplacerar den. Han rengör den inte och meddelar duktigt de andra spelarna i bollen innan han gör denna identifieringsprocess.
När Pelle grundar klubban vid bollen kommer han åt den så att den rubbas några centimeter framåt och stannar i detta nya läge. Pelle är osäker på vad som gäller och frågar en annan spelare vad han nu ska göra, men spelaren svarar inte.
Utan att återplacera bollen slår Pelle ett bra slag från det nya läget och bollen landar och stannar på green.
Efter att bollen legat stilla på green en stund, och innan Pelle hinner fram till den, börjar bollen röra sig och rullar sedan ner i ett rött pliktområde precis utanför greenkanten.
Halva bollen täcks av vatten, men Pelle planerar ändå att spela bollen som den ligger. Han tar bort en röd pinne som stör hans genomsving.
Sedan ser han ett gammalt nedslagsmärke någon centimeter utanför green och som är i hans spellinje. Han lagar det och tar också bort en del sand på green halvvägs till hålet.
På väg tillbaka till sin boll tar han också bort en hög med löv i pliktområdet som stör hans stans.
När Pelle väl ställer upp sig vid bollen för att slå den från sitt dåliga läge i vattnet, ångrar han sig. Han väljer i stället att ta lättnad i sidled från det röda pliktområdet.
Han har lite tur, eftersom det inom två klubblängder, inte närmare hål, från där hans boll senast skar pliktområdets gräns även finns en del av green. Glad i hågen över detta droppar Pelle en annan boll än sin ursprungliga boll, från axelhöjd, rakt ned på green. Den droppade bollen stannar direkt på green inom lättnadsområdet.
Innan Pelle slår sin långputt ägnar han några sekunder till att använda sin handduk till att borsta bort en del barr som ligger framför bollen på green.
Pelle slår sedan en riktigt bra putt. Bollen är precis på väg att missa hålet, men träffar turligt nog en levande humla som sitter på green. Bollen ändrar riktning och går i hål.
Rätt svar: Pelles score på hålet är 10 (varav 4 slag och 6 plikt)
Här är regelkommitténs redovisning av de totalt 18 regelsituationer Pelle råkar ut för under hålet – inklusive en förklaring av vad som hände och vilken regel eller definition som gäller:
Situation
Slag/plikt
Vad hände?
1. Innan Pelle ska slå ut sin drive från första hålets tee ber han en annan spelare i bollen om några svingtips.
0 plikt
Råd före ronden – se regel 10.2a
2. Trots goda råd som ”titta på bollen” och ”svinga lugnt” luftmissar Pelle, och bollen ligger kvar på peggen på tee.
1 slag
Slag (luftmiss) – se definition ”slag”
3. Då tar Pelle helt sonika upp bollen och peggar upp den på ett helt annat ställe på tee.
0 plikt
Pegga om på tee – se regel 6.2b(6)
4. Därifrån slår Pelle en riktigt bra drive som stannar mitt i fairway, som just nu är så fin att det inte behövs någon lägesförbättring.
1 slag
5. Väl framme vid bollen syns det ”P” som Pelle märkt bollen med tydligt. Ändå markerar Pelle sin boll och lyfter, identifierar och återplacerar den. Han rengör den inte och meddelar duktigt de andra spelarna i bollen innan han gör denna identifieringsprocess.
1 plikt
Identifiera när det inte behövs – se regel 7.3
6. När Pelle grundar klubban vid bollen kommer han åt den så att den rubbas några centimeter framåt och stannar i detta nya läge.
2 plikt
Boll i vila rubbad – se regel 9.4b. Spel från fel plats – se regel 14.7a
7. Pelle är osäker på vad som gäller och frågar en annan spelare vad han nu ska göra, men spelaren svarar inte.
0 plikt
Fråga medtävlare om regler – se definition ”Råd” (När Pelle är osäker på vad han ska göra är det en ”mellanliggande händelse” varför han enligt Regel 1.3c(4) får plikt både för situation 5 och 6)
8. Utan att återplacera bollen slår Pelle ett bra slag från det nya läget och bollen landar och stannar på green.
1 slag
9. Efter att bollen legat stilla på green en stund, och innan Pelle hinner fram till den, börjar bollen röra sig och rullar sedan ner i ett rött pliktområde precis utanför greenkanten. Halva bollen täcks av vatten, men Pelle planerar ändå att spela bollen som den ligger. Han tar bort en röd pinne som stör hans genomsving.
0 plikt
Ta bort röd pinne – se definition ”pliktområde” samt regel 15.2a
10. Sedan ser han ett gammalt nedslagsmärke någon centimeter utanför green och som är i hans spellinje. Han lagar det…
2 plikt
Laga gammalt nedslagsmärke i spellinjen utanför green – se regel 8.1a(3)
11. …och tar också bort en del sand på green halvvägs till hålet.
0 plikt
Ta bort sand på green – se regel 13.1c(1)
12. På väg tillbaka till sin boll tar han också bort en hög med löv i pliktområdet som stör hans stans.
0 plikt
Ta bort löv i pliktområdet – se regel 15.1a
13. När Pelle väl ställer upp sig vid bollen för att slå den från sitt dåliga läge i vattnet, ångrar han sig. Han väljer i stället att ta lättnad i sidled från det röda pliktområdet.
1 plikt
Lättnad i sidled för pliktområdet – se Regel 17.1d(3)
14. Han har lite tur, eftersom det inom två klubblängder, inte närmare hål, från där hans boll senast skar pliktområdets gräns även finns en del av green. Glad i hågen över detta droppar Pelle en annan boll än sin ursprungliga boll rakt ned på green…
0 plikt
Droppa på green samt byta boll vid lättnad för pliktområdet – se regel 17.1d(3)
15. …från axelhöjd. Den droppade bollen stannar direkt på green inom lättnadsområdet.
0 plikt*
Droppat från axelhöjd, men bollen spelades från lättnadsområdet – se regel 14.3b(4) *Egentligen 1 plikt, men eftersom lättnaden för pliktområdet inte är en ”mellanliggande händelse” enligt Regel 1.3c(4) kopplat till situation 10, blir det i stället 0 plikt
16. Innan Pelle slår sin långputt ägnar han några sekunder till att använda sin handduk till att borsta bort en del barr som ligger framför bollen på green.
0 plikt
Ta bort barr med handduk – se regel 15.1a
17. Pelle slår sedan en riktigt bra putt.
1 slag
18. Bollen är precis på väg att missa hålet, men träffar turligt nog en levande humla som sitter på green. Bollen ändrar riktning och går i hål.
0 plikt
Träffa humla och inte slå om – se regel 11.1b(2)
Total score på hålet: 10 (varav 4 slag och 6 plikt)
Regel-SM 2023 – så gick det till:
Kvalomgång 1: 18–24 september. Gå ett "regelhål" och räkna ut vilken score spelaren får på hålet. Samma fråga för båda klasserna (proffs och amatör).
Du besvarar frågan digitalt och du har max 30 minuter på dig. Länken publiceras måndag kl. 08.30 och stänger söndag kl. 23.59 under kvalveckan.
Alla med rätt resultat i respektive klass går vidare till kvalomgång 2. Om ingen har rätt går alla som är ett slag ifrån vidare. Om en har rätt går denne direkt vidare till finalen och de som var ett slag ifrån gör upp om den andra finalplatsen i kvalomgång 2.
Kvalomgång 2: torsdag 28 september. Vi utökar nu till tre regelhål, där du återigen ska räkna ut hur många slag spelarna får på respektive hål. Samma frågor i båda klasserna.
Svarstiden är max 30 minuter. Länken är bara öppen mellan klockan 19.00 och 20.00 och skickas ut via mejl till de som kvalificerat sig.
För att kvala in till finalen gäller snabbast tid om flera har samma resultat. Om ingen eller bara en har rätt på alla tre regelhål gäller snabbast tid bland de som har två rätt.
Final: lördag 14 oktober i Idrottens Hus i Stockholm. De två finalisterna i respektive klass får svara på fem regelfrågor av typen "Vilken påföljd?". Finalen sändes live via Facebook.
Det här kan du vinna
Segraren i proffsklassen får ett stipendium på 10 000 kronor att använda för deltagande vid högre regelutbildning utomlands, samt Roar Hagens vandringspris.
Segraren i amatörklassen får resa och boende till en tävlingsvecka i Sverige under nästkommande säsong, för att där på nära håll följa en rutinerad domare i dennes arbete.
Om Regel-SM
Regel-SM är ett inofficiellt svenskt mästerskap som arrangeras av Svenska Golfförbundets tävlingsavdelning och regelkommitté (RK). De står tillsammans för frågor, rättning och tävlingsledning.
Tävlingsledare under finaldagen är RK:s Ola Welander. Tävlingsledningens beslut kan inte överklagas.
Svenska mästare i golfregler genom åren
2023 Alexander Gatara och Fredrik Wästlund (proffs, delat) och Mikael Abelsson (amatör) 2022 Ingen tävling 2021 Alexander Gatara (proffs) och Mikael Abelsson (amatör) 2020 Fredrik Wästlund (proffs) och Mikael Abelsson (amatör) 2019 Alexander Gatara 2018 Ingen tävling 2017 Tommy Schill 2016 Marek Pola Löthman 2015Ingen tävling 2014 Benny Larsson 2013 Roar Hagen