Sedan 2016 har golfen återigen en plats i det olympiska programmet. Här kan du läsa om vad OS innebär för golfen och fakta om spelen i Tokyo 2021.

OS-programmet 2021

23 juli:  Öppningsceremoni
29 jul–1 aug:  Golf herrar rond 1–4
4–7 aug:  Golf damer rond 1–4
8 aug:  Avslutningsceremoni

Olympiska spelen i Tokyo flyttades ett år framåt med anledning av coronapandemin. Spelen kallas dock fortsatt Tokyo 2020. 

Format: 72 hål slagspel, ingen kvalgräns
Startfält: 60 spelare per klass (dam och herr)
BanaKasumigaseki Country Club
Start- och resultatlistor: olympics.com
Nyheter, sändningstider och reportage: svenskgolf.se

Svenska OS-golfarna

Fyra golfspelare - två män och två kvinnor - svingar i halvfigur, frilagda mot en svensk flagga.

Fyra svenska golfspelare representerade Sverige i Tokyo; Alex Norén, Henrik Norlander, Anna Nordqvist och Madelene Sagström. Nordqvist spelade för Sverige i Rio 2016, medan övriga tre var debutanter i OS-sammanhang.  

Flera av de svenska spelarna startade starkt, och Sagström ledde till och med tävlingen efter första varvet. Tyvärr höll det inte alla fyra ronder och det blev inga medaljer till Sverige under detta olympiska spel. Slutresultatet för respektive spelare inom parentes nedan.

Herrar 29/7–1/8

Alex Norén – caddie David McNeilly (T16)
Henrik Norlander – caddie Timothy Thalmueller (T45)
Ola Lindgren, coach

Leaderboard herr ➤

Damer 4/8–7/8

Anna Nordqvist – caddie Paul Cormack (T23)
Madelene Sagström – caddie Shane Codd (T20)
Patrik Jonsson, coach

Leaderboard dam ➤

Spelarna om OS och att representera Sverige

Hör intervjuer med damspelarna Nordqvist och Sagström, som berättar om förberedelser och förväntningar inför OS i intervjuer med KlubbTV. Klicka här ➤ 

Så här sa spelarna vid presskonferenserna med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) när de presenterades som olympier:

Golfspelelare gör ett utslag med en järnklubba på tee. Bakom spelaren syns en läktare samt en rosa vägg med texten Tokyo 2020 och de olympiska ringarna.
Henrik Norlander slår ut på första tee på tävlingens första dag.

Henrik Norlander: När jag hade en kanonstart på det här året och klättrade på världsrankingen så blev det ett stort mål att ta mig in i OS. Det ska bli en stor ära att representera Sverige och åka till Tokyo, det känns som en dröm går i uppfyllelse att få spela ett OS för Sverige.

Alex Norén: Det ska bli jättekul! Det är skönt när man åker i väg som ett lag om man gillar den andra spelaren. Vi spelade en tävling tillsammans för en månad sedan, vi kommer bra överens och våra caddies kommer bra överens. Det kommer att bli roligt att representera Sverige ihop."

Anna Nordqvist:Är man sportintresserad som jag så är man uppväxt med att kolla på OS varje gång. Vi har en OS-kultur i Sverige med så många duktiga idrottare. Så OS är väldigt speciellt. Nu är det andra gången golf är med, så det skulle kännas otroligt stort med ett OS-guld.” 

Madelene Sagström: Alltid när jag spelar tävling är målet att ge mig själv chansen att vinna. Jag är tacksam att få denna chans att representera Sverige i OS. Det är helt magiskt! Tänk att det här kan bli verklighet för en sådan som mig, som innan inte ens kunnat drömma om OS då det inte funnits på kartan för oss golfare.

Förutsättningar att prestera

Under OS hade spelarna samt deras caddies tillgång till ”svenskhuset” i Kawagoe nära golfbanan. Där skapade Svenska Golfförbundets landslagsorganisation Swedish Golf Team tillsammans med SOK en miljö för att ge spelarna förutsättningar att prestera.

I miljön fanns ett resursteam bestående av förbundskapten Katarina Vangdal, herrcoach Ola Lindgren, damcoach Patrik Jonsson, sjukgymnast KG Nissén samt kock Tom Forsberg.

Kort om OS-kvalet

Spelare placerade topp 15 på världsrankingen är garanterade en plats i OS. Ett land kan dock delta med max fyra spelare per klass (dam och herr) förutsatt att samtliga finns på världsrankingens topp 15. 

Henrik Stenson tog silver i OS i Rio 2016, och blev därmed Sveriges första olympiska medaljör i golf.
Henrik Stenson tog silver i OS i Rio 2016, och blev därmed Sveriges första olympiska medaljör i golf.

Länder som inte har någon spelare bland de 15 bästa får delta med max två spelare. Det är dock ingen garanti att få delta med två spelare, världsrankingen avgör vilka som får plats.

OS-golfens framtid

Golfen fick en flygande start i Rio 2016, där Sverige genom Henrik Stenson tog landets första OS-medalj i golf. Men det var inte självklart att golfen skulle få möjlighet att vara med vid fler OS.

Idag vet vi att golfen, förutom Tokyo, kommer finnas med i minst två OS till: Paris 2024 och Los Angeles 2028. 

Ungdoms OS – Youth Olympic Games

En kille och en tjej i tonåren, båda med vita pikéer och mörkblå kepsar där killen håller i en svensk flagga.

Ungdoms-OS, eller Youth Olympic Games (YOG), spelas vart fjärde år och sker mellan sommar- och vinter-OS. I augusti 2014 debuterade golfen i Ungdoms-OS i Nanjing, Kina. Sverige representerades då av Linnea Ström, Göteborgs GK och Marcus Kinhult, Skaftö GK (bilden).

Det blev en lyckosam OS-debut för Sverige. Marcus tog en individuell silvermedalj och han och Linnea tillsammans bärgade guldmedaljen i mixedklassen.

2018 spelades det andra YOG i Buenos Aires, Argentina. Sverige representerades då av Amanda Linnér, Hills GK och Ludvig Eriksson, Stockholms GK. Där blev det inga medaljer men många upplevelser och erfarenheter att ta med sig hem för Ludvig och Amanda till sina fortsatta satsningar. 

Resan mot OS i Rio 2016

Filmprojektet "Road to Rio" startade 2011 och följde den svenska satsningen mot golfens återkomst i de Olympiska Spelen. Se golfstjärnornas, tränarnas och ledarnas jobb bakom kulisserna.

Se alla sex avsnitt här ➤