Flicklandslaget jobbar för att spetsa verksamheten för Sveriges bästa juniorer så att de får bästa möjliga förutsättningar till att kunna ta nästa steg och i framtiden nå världstoppen.

Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

Så jobbar coacherna

Genom att ha ett nära samarbete med spelare och deras nätverk kommer nivån höjas på deras satsning och därmed säkerställa att spelaren får en tydlig handlingsplan utefter sina behov.

Vi har uttalade landslag i vår verksamhet. Det betyder att vi har tagit ut ett antal spelare som kommer att ingå i landslaget.

Vi har även bevakning på spelare som i dagsläget är utanför landslaget. Om någon utanför landslaget gör ett bra jobb och presterar kommer den spelaren ha lika stora chanser att ta plats i de uppdrag vår verksamhet skickar spelare till, som de som idag ingår i landslaget.

Landslagets värdegrund beskrivs i Silen – glädje, hälsa, ansvar och ärlighet. För de som är uttagna till ett landslag är värdegrunden en bas i verksamheten som vi utgår från.

Spelare 2024

Tävlingsprogram 2024

 • Tävling Tid Plats
  Portuguese International Ladies Amateur Championship 24-27/1 Portugal
  Match International Oktagon Ladies 14-17/2 Spanien
  Spanish International Ladies Amateur Championship 27/2-3/3 Spanien
  Strixon Nordic Winter Open 11-15/3 Spanien
  French International Lady Juniors Championship (Esmond Trophy) 28/3-1/4 Frankrike
  German International Girls Amateur Championship 30/5-1/6 Tyskland
  ANNIKA Invitational Europe 11-13/6 Sverige
  Lag-EM 9-13/7 Sverige
  European Young Masters 25-27/7 Slovakien
  R&A Girls Amateur Championship 12-18/8 England
  Lag-VM 2-5/10 Kanada
  Swedish Golf Team Invitational 5-6/10 Landeryd GK
  Nordic Junior Match 12-13/10 Sverige
  International Spanish Ladies Stroke Play Championship 25-27/10 Spanien

Coacher

 • Förbundskapten
  Katarina Vangdal

  Landslagscoach
  David Olsson

  Coacher flickor framtid
  Sara Djos
  Therese Larsson
  Lisa Fransson

  Resurspersoner
  Jon Karlsen (puttning)
  Marcus Börjesson (mentalt)
  Fredrik Wetterstrand (träningskvalitet/puttning)
  John Hellström (3D/forskning)

Vi ser detta som ett samarbete och ett vinna-vinna-upplägg där vi tillsammans lever upp till och ansvarar för vår vision och våra mål.

Vi har också en verksamhet för våra professionella spelare, utmanarsatsningen. Genom att samarbeta med Sveriges allra bästa spelare och deras nätverk får vi kunskaper och erfarenheter som vi sprider vidare i olika forum.

Vi hoppas att detta inspirerar spelare och miljöer i Sverige så som det inspirerar oss.

 1. Måste man vara över 18 år för att vara med i landslaget?
 2. Nej då, Swedish Golf Teams framtidsverksamhet för flickor jobbar med spelare som är 17 år eller yngre. Syftet är att förbereda spelare inför flicklandslaget och att sprida kunskaper från Swedish Golf Team till yngre spelare i Sverige.

  Prioriterade områden
  - Att skapa visioner, motivation och insikt i att det är möjligt att nå riktigt långt.
  - Att skapa insikt i att det finns olika vägar till toppen.
  - Att skapa förståelse för vikten av att ha bra grunder.

  Utbildningsområden
  Spelstrategi, inspelsrundor, golfens träningslära (mängd och kvalitet), utvecklingsplan, målsättningsarbete, grundläggande golfteknik. Spelare väljs ut baserade på resultat, träningsvolym, tävlingsvolym, attityd och teknisk förmåga.

  Ingen är med på allt. Många är med på något.

  Deltagare
  Flickor framtid består inte av en trupp som tas ut inför året. Vi bjuder in olika tjejer till olika aktiviteter. Till vissa aktiviteter bjuder vi in många (t ex Största Tjejlägret och vinterns Halmstadläger), till andra aktiviteter tar vi ut ett fåtal, t ex utlandstävlingar. Några aktiviteter är riktade till yngre spelare och andra aktiviteter är riktade till äldre. Ingen är med på allt. Många är med på något.

  Under året kommer det finnas tävlingsbevakning på vissa Teen Tour future samt på finalen i Teen Cup. Ta gärna kontakt med coachen på plats om du har frågor.

  Ansvariga för flickverksamheten är David Olsson. För frågor om framtidsverksamheten på flicksidan, kontakta David Olsson på telefon 073-391 61 46 eller e-post david.olsson@golf.se.

 3. Är det viktigt för karriären att ha spelat i ett landslag?
 4. Swedish Golf Team har flera mål. På sikt att Sverige ska ha vinnare på de allra största tävlingarna. Vi vill ha svenska majorvinnare och OS-guldmedaljörer.

  Av erfarenhet vet vi att internationellt tävlingsspel och deltagande i landslag som junior ger erfarenhet och kunskap som hjälper i den framtida karriären. Samtidigt ser vi idag flera svenska tjejer på europatouren som inte var bland de bästa i sin ålder som juniorer. Vi ser också spelare som tar plats i damlandslaget utan att ha varit med i flicklandslaget. För att nå långt inom golf hjälper det att ha fått vara med i landslagsverksamheten, men det är varken en förutsättning eller en garanti för att nå långt.

  Om du blir uttagen till ett uppdrag – se det som en bonus och en extra chans att lära dig något. Om du inte blir uttagen är det inte ett tecken på att du inte kan nå högsta nivå.

  På sikt är det den egna motivationen som avgör. Engagerade föräldrar, tränare och bra coachning verkar också vara en nyckel till att nå långt.

 5. Hur gör man för att bli uttagen till landslaget?
 6. Till att börja med tänker vi på långsiktig utveckling. Spelare utvecklas bäst när de får träna och tävla på rätt nivå. Ett steg i taget brukar vara den snabbaste vägen till nästa nivå. Och man bör skaffa sig bra grundtekniker i sin hemmamiljö innan landslagsläger är rätt plats för sin utveckling. Vi lägger stor vikt vid att man ska kunna dra lärdomar av det man upplever, både på tävling och träning, och den chansen är störst när man är på rätt nivå. I flickor framtid bjuder vi därför in olika tjejer beroende på vilken aktivitet som ska genomföras.

  Spelare utvecklas bäst när de får träna och tävla på rätt nivå

  Vi vet också att både träningsfokus och träningsmängd är väldigt avgörande för hur långt man når. Bakom detta ligger motivation. När vi tittar på de svenska tjejer som idag spelar på de internationella tourerna är det också tydligt att de har tränat mer än andra svenska tjejer. De flesta har också tävlat mycket som juniorer. När vi deltar i internationella tävlingar blir det ofta uppenbart att vi i Sverige inte har samma tävlingsvana som spelare från andra länder. Därför blir både tränings- och tävlingsmängd faktorer som vi tar i beaktande vid uttagningar.

  Utöver detta är det givet att inställning till träning och lärande (attityd) är viktigt för att vår verksamhet också ska leda till något. Lika givet är det viktigt att spelarens nätverk och hemmamiljö är delaktiga i spelarnas utveckling, vill ta del av landslagets verksamhet, utnyttja den kunskap och feedback som ges och att spelarna ges träningsmöjligheter på hemmaplan året runt. När detta samarbete fungerar är det oerhört kraftfullt för spelarens utveckling.

  När vi väljer vilka som blir uttagna tittar vi givetvis på tidigare tävlingsresultat. Man kan säga att detta är ett grundkriterium, att man nått tillräckligt långt innan det får bra effekt att delta i landslagsverksamhet utöver klubbens och distriktets verksamhet. Men vi tittar definitivt inte bara på ranking.

  Hur bra de bästa rundorna är spelar större roll än hur dåliga de sämsta rundorna är

  Att lägga upp sitt tävlande för att maximera rankingpoäng är aldrig en bra idé, varken för uttagningar eller för långsiktig utveckling.

  När vi tittar på tävlingsresultat funderar vi även på var du spelat, förmågan att scora lågt och om det finns en tanke bakom tävlandet. Hur bra de bästa rundorna är spelar större roll än hur dåliga de sämsta rundorna är.

  Med ovanstående hoppas vi ha förklarat att vi har många faktorer att ta hänsyn till.

För frågor, kontakta oss

Porträttbild på Katarina.
En man med blont hår, blå ögon och en blå tröja ler mot kameran.

Landslaget i sociala medier