Har inget hänt på länge? Då finns risken att viktiga rutiner svalnar vilket ökar sårbarheten. En uppdaterad dator med virusskydd, i kombination med din försiktighet och goda rutiner, är klubbens bästa skydd.
Säkerheten börjar med dig
Vi blir inte lurade för att vi är dumma. Vi blir lurade för att vi är människor.
Det mänskliga misstaget är den enklaste vägen att komma åt data eller förstöra på andra sätt. Vi behöver därför luta oss mot försiktighetsprincipen.
Omvärlden påverkar oss. Den senaste tidens utveckling, nu med krig i Europa, gör det digitala landskapet ännu mer utmanande. Att du är lite extra misstänksam kan vara ett avgörande skydd mot att du eller klubben blir utsatta.
Checklista: Innan något händer
Prata om säkerheten. Samtalet skapar medvetenhet i teamet på klubben. Var dock noga med att hålla samtalet inom arbetsgruppen och inte ge bort för mycket detaljer till andra.
Uppdaterade kontaktuppgifter. Det är avgörande att det finns korrekta listor när något går fel. Vem ska kontaktas och hur.
Dubbelkolla alltid det som kommer via mail. Dyker det upp en uppmaning, till exempel om en utbetalning från en kollega, lyft luren och stäm av att det faktiskt är korrekt.
Checklista: Lösenord
Byt lösenord nu. Det är en stark uppmaning med världsläget som bakgrund. Sätt nya lösenord, helst på alla dina inloggningar. Arbete som privat.
Använd unika lösenord. Använd inte samma lösenord på flera ställen. Om en dataläcka exponerar dina uppgifter kommer de att fungera på flera av dina konton om du slarvar med detta.
Sätt starka lösenord. Det innebär att du inte använder hundens namn + en siffra. Sätt istället ihop ett antal valfria ord i en följd, och byt ut några bokstäver mot siffror och specialtecken.
Använd en lösenordshanterare. Det är ett litet program som hjälper dig att sätta starka och unika lösenord. Finns som gratisvarianter och som betalvarianter.
Aktivera tvåstegsverifiering. Vissa tjänster tillåter att du lägger på ett lager vid inloggning där du till exempel via din mobiltelefon bekräftar att det är du som försöker logga in.
Checklista: Datasäkerhet
Uppdatera operativsystem och virusskydd när uppmaningen kommer på skärmen. Merparten av dessa uppdateringen är kopplade till säkerhet.
Säkra med backup. Säkerhetskopiera löpande all den data som ni kan kopiera. Detta är det bästa skyddet mot till exempel ranzomware, där datorn kapas och en utpressning sker.
Flytta backuper. De bör inte ligga kvar som en kopia på datorn och de bör heller inte förvaras i samma utrymmen som den aktiva datan. Förvara dem på ett säkert ställe på annan plats.
Testa backuper. De är inte till någon nytta om de inte fungerar eller bara kan tas fram av en person. Kommer ni åt den data ni förväntar er inom rimlig tid? Enklast är att testa.
Checklista: Wi-Fi
Sätt eget lösenord. Använd inte det lösenord som kommer med eventuell router eller annan hårdvara. Sätt ett eget starkt lösenord som också byts med jämna mellanrum.
Sätt upp zoner. Det innebär i princip egna nätverk på nätverket så att till exempel gäster på klubben inte ansluter till samma zon som era arbetsdatorer.
Säkerställ internetuppkoppling. I det fall nätverket eller bredbandet slutar fungera är det viktigt att snabbt kunna koppla upp en arbetsdator, vilket oftast kan göras via en mobiltelefon.