Golfkrog lönsamt recept för Gagnef
Gagnefs Golfklubb i Dalarna har lyckats med konststycket att få sin golfrestaurang att gå runt och dessutom att öka omsättningen.
Att driva golfrestaurang är en oftast en utmaning, inte minst för små klubbar i glesbygd. Men för Micke Norman, klubbchef på Gagnefs GK, var inte det ett hinder. Snarare tvärtom.
– Det finns ingen annan restaurang eller pub i området, så egentligen är förutsättningarna att lyckas bra, säger Micke Norman som anställdes på Gagnefs GK i januari 2017, hans första jobb inom golfen.
Han verkar ha haft rätt. Sedan klubben tog över golfkrogen 2017 har omsättningen i restaurangverksamheten på klubben har ökat med ungefär 600 000 kronor och kan öka ännu mer innan året är slut. I medlemsenkäten Players 1st med 50 deltagande klubbar hittar man Gagnefs restaurang i absoluta toppskiktet.
Men hur kan Gagnefs GK lyckas med konststycket få andra klarar?
Köpte krögarens aktiebolag
Det hela började med att den tidigare krögaren sa upp avtalet förra våren. Micke Norman, som då var ny som klubbchef, hade drivit en hotell- och restaurangverksamhet i Karlshamn under fem år. Han såg en möjlighet och fick styrelsen och årsmötet att gå med att på driva restaurangen i egen regi och köpa den förra krögarens aktiebolag.
– Vi ville inte riskera föreningens pengar, förklarar Micke.
Steg två var att hitta en bra kock. Efter två månaders förhandlingar anställdes Crister Olsen som kökschef. Sedan dess har de varit ett radarpar.
– Vi gör det här tillsammans. Micke är bra på administration, skriver menyer och sådant, säger Crister, eller Crille som han kallas.
– Crille är grym i köket. Maten blandar jag mig inte i, där är han chef, säger Micke.
Skaldjursbuffé
Framgångsfaktorer
– God hemlagad mat och trevligt bemötande
– Erfarenhet från event och marknadsföring
– Klubben kör krogen i egen regi med anställd kock och kökspersonal
– Restaurangen drivs i klubbägt aktiebolag
– Nära samarbete mellan klubbchef och kock i planeringen av verksamheterna
– Övrig personal rycker in där och när det behövs
Mickes erfarenhet av att driva restaurang och hotell har kommit väl till pass. Tillsammans med Crille, som är den stora idésprutan, bollas det idéer och fram kommer oftast trevliga och roliga event. När Crille säger att det behövs utrustning i köket, förstår Micke det och försöker hitta en lösning.
Första eventet var en skaldjursbuffé för endast 175 kr inklusive ett glas vin.
– Vi la oss prismässigt lågt och hade räknat på att vi skulle gå precis jämnt upp. Men det var viktigt att ha ett attraktivt pris för att locka gäster, förklarar de.
Använder Facebook
Kvällen blev en succé och därefter ordnades en temakväll varje månad hela säsongen, som avslutades med en oktoberfest.
– Och då hade vi så många gäster att vi var tvungna att hyra in ett partytält, säger Micke och nickar mot ett tält som står till vänster om verandan. I år har det permanentats.
– Vi har marknadsfört oss i det lokala annonsbladet, men framför allt använder vi oss av Facebook, där får vi en bra spridning. Där kan man också annonsera mot exakt rätt målgrupp, säger Micke.
Från verandan blickar man ut över 18-hålsbanan, som ligger vackert på en halvö vid Västerdalsälven. Micke Norman säger att klubben jobbar för att uppnå tre saker; en golfbana i bra skick, en golfkrog med god mat och service, samt ett gott bemötande från alla.
600 gäster på julbord
– Vi kan aldrig ha en mästerskapsbana, men vi ska ha en helt OK bana. Har man dessa tre saker på plats, då återvänder människor gärna hit, säger han.
Golfkrogen serverar dagens lunch som en buffé, alltid med en hemlagad rätt lagad från grunden, samt veckans pasta. Öppettiderna under juli är ungefär från 9–18. Direkt efter starten våren 2017 började antalet lunchgäster öka.
– Därför fortsatte vi att ha öppet under hösten, även när banan hade stängt, och till slut började gästerna efterfråga julbord. Så vi tänkte "varför inte" och till slut hade vi 600 julbordsgäster. Folk pratar fortfarande om julbordet så det fortsätter vi med även i år, men då ska vi att börja annonsera redan i september, berättar Crille.
På fredagar kör golfkrogen grillbuffé till lunch, och då blir det ordentligt fullsatt. Nästa steg är att börja med pizza.
– Det tror vi på stenhårt, säger både Crille och Micke.
Hjälps åt
Det låter som en framgångssaga, men både kocken och klubbchefen är noga med att poängtera att det inte bara varit en dans på rosor. Det har varit mycket hårt arbete och många långa timmar, säger de.
– Jag är inte rädd för att ställa upp om det behövs. Jag står i kassan, fyller på, eller diskar, viktigast är att vi hjälps åt. Simon, en av banarbetarna, hoppar också in som kökspersonal ibland, säger Micke Norman.
Text: Lena Lindström
Publicerad: September 2018