Unikt initiativ stärker kommunala kontakter
70 kommunala beslutsfattare på 23 platser. Intresset för golfens samhällsnytta är stort visar golfensnionde Sverigeresa med Verksamhetsseminarierna. Nu är siktet inställt på ännu fler beslutsfattare 2019.
Verksamhetsseminarierna 2019
Arrangör: Svenska Golfförbundet i samarbete med
golfdistriktsförbunden.
Genomförs: 15 januari–13 mars 2019
Antal orter: 23, från Kristianstad till Luleå.
Vänder sig till: Ideella och anställda beslutsfattare på landets golfklubbar samt politiker och tjänstemän i kommuner, främst inom områdena miljö, hälsa, fritid och besöksnäring. 80 procent av deltagarna från kommunerna under 2018 års Verksamhetsseminarier är kommunalråd, övriga förvaltningschefer eller ordförande i nämnd.
Sista anmälningsdag: Öppnade i slutet av oktober. Ett antal platser på turnén 2018 blev fulltecknade före sista anmälningsdag, var ute i god tid!
Kostnad: 350 kr inkl lunch och fika med tilltugg.
Anmälan: Golf.se/verksamhetsseminarier.
Cirka 2 000 personer slöt upp på de 22 orterna när Svenska Golfförbundet arrangerade
turnén med Verksamhetsseminarierna 16 januari–22 mars i år. 70 av dessa är beslutsfattare i landets kommuner som för första gången bjudits in att träffa golfens beslutsfattare på klubb-, distrikts- och förbundsnivå.
Syftet med seminarierna är att diskutera golfens framtidsfrågor, bland annat golfens
nytta i samhället inom framför allt miljö, folkhälsa och besöksnäring.
– Ingen har ritat upp den stora bilden för beslutsfattarna, vad golfen bidrar med inom miljö, folkhälsa och besöksnäring. Därför har golfen och golfanläggningen varit en oprioriterad fråga i landets kommuner. Att vi fick chansen att träffa beslutsfattarna i en del av landets kommuner på Verksamhetsseminarierna har gett många positiva effekter, säger Johan Kannerberg på Svenska Golfförbundet.
En sådan är att golfklubbarna i Kungsbacka – där var tionde invånare spelar golf – kontaktade fyra kommunalråd i kommunen och bad om en träff för att diskutera ett ökat samarbete mellan golfklubbarna och kommunen.
– Det är oerhört positivt att fyra kommunalråd från fyra olika partier tar sig tid att träffa kommunens golfklubbar för att diskutera ett förbättrat samarbete och hur golfen kan utveckla den kommunala verksamheten. Det var ett mycket bra möte, säger Johan
Kannerberg som hoppas på liknande initiativ runt om i landet.
Nu tar Svenska Golfförbundet sats mot nästa turné med verksamhetsseminarier. 23 platser mellan 15 januari och 13 mars är inplanerade. Målet är att nå ännu fler golfklubbsledare och kommunala beslutsfattare. Den här gången med koppling till FN:s globala mål för hållbar utveckling inom ramen för Agenda 2030.
– Golfens företrädare behöver blir bättre på att berätta om golfens nytta och de kommunala beslutsfattarna på att lyssna men också att se möjligheterna med golfen. Jag anser att det är ett gemensamt ansvar för golfklubbsledare och kommunala beslutsfattare att stärka golfens roll i samhället. It takes two to tango och Verksamhetsseminarierna är en sådan plattform, säger Johan Kannerberg.
Ett distrikt som redan bjudit upp till dans är Göteborgs golfdistriktsförbund. Göteborgarna har tagit initiativet till inledande samtal med beslutsfattare i alla åtta kommuner i distriktet för att beskriva golfens utveckling de senaste 20–25 åren, och golfens roll i samhället i dag. Steg två är att de 32 klubbarna i Göteborgsdistriktet kontaktar beslutsfattarna i sina respektive kommuner, på egen hand eller tillsammans med klubbkollegor.
3 tips
Från Johan Kannerberg för lyckade kontakter med kommunala beslutsfattare:
1. Agera istället för att reagera.
2. När du agerar, gör det tillsammans med grannklubbarna.
3. Be gärna om stöd och råd från exempelvis SGF:s bankonsulenter och klubbrådgivare och juniorutvecklare.
– Det viktiga är inte bara att träffas, utan att få kvalitet i mötena. Det är en fråga om kompetens. Där behöver vi i golfen höja oss. Göteborgs golfdistriktsförbund är ett bra exempel på hur ett distrikt och dess klubbar kan arbeta för att stärka samarbetet med kommunerna, säger Johan Kannerberg och avslutar:
– Den stora utmaningen är att hitta fler eldsjälar på golfklubbarna som brinner för frågorna om golfens nytta i samhället. Vi behöver en större spridning av kompetens och engagemang för att stärka golfen – och landets kommuner!