Tufft år för landets golfklubbar
Ett tufft år vädermässigt följs nu av negativa siffror i Svenska Golfförbundets medlemsutveckling samt antal spelade ronder. Trots 51 728 nya medlemmar är tappet netto cirka 7 395 medlemskap. Det finns dock ljus i mörkret – och det kommer från norr.
Snabbfakta
50 717 golfare anslöt
57 883 golfare slutade
Bland de drygt 50 000 som sökt sig till golfen i år är 71 procent män och 29 procent kvinnor. 80- och 90-talisterna är de som mest »kommer och går«. Orsaken är att de är minst nöjda.
Missnöje med bana, ledning och klubbkänsla gör att mer än var fjärde medlem (28 procent) under 30 år svarar att de kommer att lämna den egna klubben inom två år, enligt Svenska Golfförbundets enkätundersökning på landets golfklubbar via verktyget Players1st. Genomsnitt för samtliga medlemmar som inte räknar med att vara kvar i hemmaklubben om två år är 14 procent.
80- och 90-talisterna ställer inte bara högre krav på medlemskapet. De förhandlar ibland även i grupp.
80- och 90-talisterna ställer inte bara högre krav på medlemskapet. De förhandlar ibland även i grupp för att få ned medlemsavgiften. Annat är det med 40-talisterna. De är mest nöjda. Bara en av tio kan tänka sig att lämna den egna klubben inom två år. Deras betyg på ledning, bana och klubbkänsla ligger
också tio poäng högre på en 100-gradig skala, än 80- och 90-talisterna.
Medlemsminskningen skiljer sig mellan regionerna. På nationell nivå handlar det om en minskning med 1,5 procent. Upplandsdistriktet ökade med tolv procent, eller över 2 400 medlemmar. Ökningen kan tillskrivas Sparrens Golfklubb, tidigare Lisinge GK, som med sitt nya upplägg lockat många golfare från Stockholmsområdet. Upplands uppgång har inte bara blivit Stockholms nedgång – även Östergötlands golfklubbar har sett en del medlemmar byta distrikt till Uppland och Sparrens GK.
Även distrikten Småland och Göteborg kan uppvisa en ökning i medlemsantalet, mellan en och två procent.
Övriga distrikt uppvisar dock större tapp. Bältet Värmland, Dalarna, Närke, Västmanland och Gästrikland drabbas av både minskat antal medlemmar och minskat antal spelade ronder. Dalarna har exempelvis tio procent färre spelade ronder 2018 jämfört med 2017. Orsakerna kan vara flera. Den främsta är förmodligen en ofördelaktig vinter följd av en torr sommar där många av klubbarna inte kunde vattna på grund av kom-munala bevattningsrestriktioner. Skåne minskar med två procent.
Ljuset i mörkret hittar vi norrut, inte minst vad gäller antalet spelade ronder. Klubbarna i Norr- och Västerbotten redovisar närmare tolv procent fler spelade ronder – trots att även dessa klubbar drabbats av en ovanligt varm och torr sommar med minskat spel under juli.
VM i fotboll då, påverkade det något vad gäller antalet spelade ronder och främst då under Sveriges matcher? Nej, faktiskt inte. Under VM-perioden spelades 1,3 miljoner ronder på landets golfklubbar. Det är den näst högsta siffran för perioden under 2010-talet. Bara 2017 var bättre med 1,4 miljoner ronder samma period.
Under öppningsmatchen mellan Sverige och Sydkorea måndagen den 18 juni i midsommar-veckan var 28 300 starttider bokade. Samma siffra en månad senare, mitt i semesterperioden som är högsäsong för golfspel, genererade 39 000 spelade ronder.
De klubbar som går bra går ännu bättre, och de klubbar som går dåligt riskerar att gå ännu sämre.
På dagen för den avgörande gruppspelsmatchen mot Mexiko onsdagen den 27 juni spelades till och med fler ronder än onsdagen före då Sverige inte spelade: 31 000 mot 28 800.
Bosse Bengtsson, vice generalsekreterare på Svenska Golfförbundet och ansvarig för förbundets sju klubbrådgivare som besöker klubbar för att utveckla verksamheten, säger:
– Vi håller på att få en situation där de klubbar som går bra går ännu bättre, och de klubbar som går dåligt riskerar att gå ännu sämre. De klubbar som drabbats hårdast av medlemsminskning och minskat antal spelade ronder har inte ekonomi att investera i att återställa banan då de tvingas skicka hem säsongspersonal tidigare – och anställa dem senare nästa säsong.
Text: Thomas Björn