Femdagars ger mångfalt tillbaka
Tävlingen i Värmland började som en idé på en golfbana i Skåne, samarbetade med Norge men höll på att hamna i Göteborg. Något som näringen i Värmland satte stopp för.
Namnet Leif Jurefalk är för oss som gillar idrott en klassisk röst från Värmland, bland annat tusentalet referat från Karlstad ishall när Färjestad malde ner motståndet. 1995 fick han uppdraget att bevaka O-Ringen i orientering, femdagars i folkmun.
– På kvällen var vi några journalistkollegor som var ute och spelade golf. Då kläckte någon idén att golfen borde ha en egen femdagarstävling. På vägen hem i bilen funderade jag vidare på idén och insåg att den var värd att förverkliga, berättar Leif Jurefalk.
Han kontaktade Värmlands Golfförbund när han kom hem.
– Förbundet gillade idén men ville inte engagera sig eftersom den berörde fem av sjutton klubbar, men de önskade mig lycka till och jag satte mig och ringde runt.
Jurefalk fick ihop fem klubbar och 172 anmälda i tre klasser debutåret 1996. Idag har tävlingen växt till 900 anmälda och fem klasser, mixedklassen blir full på fyra minuter. Det är rena Vasaloppsyran vad gäller intresset men vägen dit har varit allt annat än rak. När finalbanketten nådde 500 deltagare 2012 klarade varken hotell- eller konferensställena i Karlstad att ta på sig uppgiften. Nya Wermlands-Tidningen (NWT) skrev och plötsligt kom ett samtal från Göteborg till Karlstad och Leif Jurefalk. »Flytta femdagars till Göteborg, så fixar vi festen!«
Nu skrev NWT igen och det utbröt både ramaskri och febril aktivitet i Värmland. Färjestad BK öppnade Löfbergs Arena på vid gavel, trots att den är stängd på sommaren. Idag är det hockeyfest höst, vinter och vår och golffest mitt i juli.
En annan kritisk situation för Femdagarsgolf var när det tioåriga samarbetet med Norge kollapsade 2016 på grund av att en av klubbarna vägrade ta emot svenska bank-, betal- och kreditkort. Något som drabbade alla hungriga golfare hårt, speciellt en deltagare med diabetes.
– Vi gör ett nytt försök att inleda ett samarbete med klubbar i Norge. Vi har cirka nittio deltagare från Norge varje år så det känns rätt, säger Jurefalk.
Ekonomiskt är det en tuff uppgift att få ihop tävlingen som drivs i aktiebolagsform,
Femdagars AB. Bolaget omsätter cirka 1,5 miljoner kronor, varav cirka hälften gått tillbaka i rena pengar till de arrangerande klubbarna genom åren. Värmlands kommuner drar in miljoner på evenemanget som också bidrar till Barncancerfonden.
– Vi har precis passerat en halv miljon kronor i insamlade pengar till Barncancerfonden.
Varje deltagare får lägga tjugo kronor vid incheckningen, vilket ger cirka 75 000 kronor per år. Det känns bra att göra något gott också när vi har trevligt, umgås och spelar golf. Initiativtagaren drivs av att se andra trivas.
– Min belöning är när människor kommer fram, dunkar mig i ryggen och säger att Femdagarsgolf är det roligaste de upplevt inom golfen och att de vill komma tillbaka nästa år igen. Många knyter nya bekantskaper och fortsätter att umgås, säger Jurefalk.
Lotta Kruse är hotelldirektör på Scandic Hotels i Karlstad och ytterligare en person som är nöjd med evenemanget.
– Femdagarsgolf är bra både för oss på Scandic i Karlstad och besöksnäringen i hela
Värmland. Många av de tillresande deltagarna bor hos oss mellan fyra och sex dagar, och passar även på att äta i våra restauranger. Det är inte heller ovanligt att de kommer tillbaka till Värmland, så Femdagarsgolf ger även mer affärer, vilket vi är tacksamma för.
Text: Thomas Björn
Alla elva klubbar som varit med i Femdagars-golf (tidsordning)
1. Arvika
2. Billerud
3. Sunne
4. Kil
5. Karlstad
6. Hammarö
7. Kristinehamn
8. Eda
9. Årjäng
10. Uddeholm
11. Bryngfjorden