Fem frågor till Emmaboda GK, pristagare 2022
Den småländska golfklubben har en lång historia av stora naturvärden som man arbetar hårt för att bevara och utveckla. I en intervju berättar ordförande Göran Persson om klubbens hållbarhetsprojekt.
Vad har utmärkelsen Årets Natur- och Miljöpris 2022 betytt för Emmaboda GK?
– Den har betytt mycket, Framför allt är den hedrande och en sporre för klubben att arbeta vidare med dessa frågor, samt en bekräftelse på att vårt arbete med natur och miljö får uppmärksamhet.
Kan du ta ett konkret exempel?
– Marken där banan ligger, nära en sjö, har en lång historia av stora naturvärden. Biologisk mångfald har alltid stått högt på agendan. Vi har bland annat häckande fåglar, allt från småfåglar till ugglor. Dessa tar vi hand om genom att sätta upp holkar i olika storlekar.
– Vi har också fått positiv respons från våra gäster. ”Vilken vacker golfbana!” är en vanlig kommentar.
Hur har arbetet fortsatt?
– Vi är i slutfasen av ett LONA-projekt med ängs- och sandmarker för pollinatörer samt insektshotell. Det var inte klart när vi fick utmärkelsen.
– Vi arbetar också med en korthålsbana som invigs nästa år. Den ska bli en naturupplevelse för bland andra elever och lärare. Det ligger en låg- och mellanstadieskola i närheten. Planen är att eleverna ska få sätta upp fågelholkar under 2024.
– Vi har fritt medlemskap upp till tolv år och vi har redan i dag besök av skolor på golfbanan. Förhoppningen att den här ”naturskolan” ska locka elever att bli medlemmar i klubben, förutom att hjälpa elever och lärare att komma ut i naturen.
– Vi arbetar också vidare med paragolfen för att få den målgruppen med oss. Vi har många idéer och planer, men vi behöver slutföra det vi har satt i gång först.
Vad är du mest stolt över när det gäller klubbens miljöarbete?
– Att vi var en av den första golfklubben i landet att använda ”renat avloppsvatten” från kommunens reningsverk. Det ger klubben vatten till bevattning av banan och minskar övergödningen i Östersjön. Vi har många besök från klubbar och andra aktörer som vill lära sig hur de ska göra. Det här ligger i tiden!
– Det började med att kommunen kontaktade oss angående sitt reningsverk och diskuterade om det skulle vara kvar som det var, flyttas eller byggas om. Jag satte mig med en tjänsteman och diskuterade olika lösningar. Vi kom fram till att vi kan leda vattnet via golfbanan, rena det från kväve och fosfor innan det släpps ut i Lyckebyån och därefter vidare ut i Östersjön.
– 2013 fortsatte dialogen med kommunen och detta utvecklades till en förstudie som finansierades med LOVA-medel. Förstudien visade att det går alldeles utmärkt att genomföra enligt plan. Det dröjde dock till 2018 innan beslutet om att reningsverket skulle vara kvar fattades. Därefter beviljades ett nytt LOVA-projekt för genomförande.
Vad är ditt råd till andra klubbar som inte kommit i gång med miljöarbetet – eller är i början av det?
– Tänk långsiktigt och börja med att ta fram en natur- och miljöplan, om ni inte redan har en sådan. Miljö- och naturarbetet kräver engagemang från alla inblandade på klubben och är en investering som även genererar en bättre ekonomi.
Juryns motivering
Emmaboda Golfklubb har under många år haft ett stort engagemang i miljöfrågor och värnat naturen på och runt golfanläggningen. De har alltid tagit arbetet ett steg längre. I stället för att bara sätta upp fågelholkar har de satt upp holkar för specifika fåglar som ugglor och gräsand. Insektshotell har satts upp i samband med att de har anlagt ängs- och sandmarker, för att ge insekterna en naturlig biotop som dessutom ökar den biologiska mångfalden.
Det enskilt största projektet är att Emmaboda var tidigt ute med att använda renat avloppsvatten som en del i banans bevattningsvatten. Här har de varit föregångare och bidragit till att skapa stort intresse på andra håll runt om i landet.
Genom dessa små och stora insatser, som gjorts tack vare ett bra samarbete med kommunen och olika myndigheter, är klubben ett ledande exempel för andra golfanläggningar. Därför tilldelas Emmaboda Golfklubb SGA:s och SGF:s Natur- och Miljöpris 2022.
Text: Thomas Björn
Foto: Emmaboda GK