Sveriges väg från Rio till Tokyo

Ett OS liknar inget annat, vilket självklart bidrar till att förberedelser inför ett OS inte heller liknar något annat. I det här inlägget tänkte jag försöka beskriva vad som sker bakom kulisserna och vad som behöver göras innan vi som idrottsintresserade kan bänka oss framför tv:n och njuta av idrotten. 

Innan jag tar er med på resan från Rio till Tokyo vill jag göra en kort historisk tillbakablick gällande OS och golf. Senast golfen var med i OS, innan Rio 2016, var 1904 i St. Louis. Tanken var att herrarna även skulle ha spelat golf i London 1908, men ett internt bråk mellan brittiska golfare ledde till bojkott, vilket i sin tur bidrog till att just St. Louis blev det senaste mästerskapet. 


Kanadensaren George Lyon, den senaste guldmedaljören innan Justin Rose OS-guld i Rio. 

Så 2010 kom beskedet att golfen återigen skulle få en plats i OS år 2016 – 112 år efter det senaste deltagandet. Från och med den dagen fick inte en dag förspillas för att vi som idrott skulle kunna leverera medaljer i OS. Det handlar liksom om det. Även om det olympiska valspråket ”I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl” ekar i bakgrunden, så är det medaljer som ska levereras. 

De praktiska förberedelserna

När vi klev av banan i Rio så visste vi att golfen skulle vara med även i Tokyo, vilket inte är så konstigt med tanke på att golf är en av de största sporterna i Japan. Och redan året efter, 2017, började vi förberedelserna inför detta OS. Det kan låta som lång tid innan, men tro mig när jag säger att den tiden behövs. Särskilt inför Tokyo, där banan ligger långt ifrån OS-byn och vi har behövt hitta eget boende. Med eget boende kommer också logistik gällande transporter, kock, medicinska resurser och så vidare. Vi måste helt enkelt bygga en egen liten OS-by uppe vid banan, cirka 1,5 timmes resväg från den stora OS-byn.  


Peter Reinebo, Svenska Olympiska Kommittén, december 2017. Här började vi leta hus nära banan i den lilla byn Kasahata.

De rent praktiska förberedelserna inkluderar bland annat att hitta hus, titta på banan, träffa de människor som kommer jobba med golftävlingen, möta sponsorer, besöka svenska ambassaden, bygga relationer med arrangörerna med mera. Allt för att kunna ge en tydlig bild till de svenska spelare som är aktuella inför årets OS. De behöver förstå vad som väntar dem vad gäller väder, bana, boende, mat, logistik och så vidare.  


Undertecknad på ett av flera besök hos svenska ambassaden i Tokyo. 

De administrativa förberedelserna

Parallellt med de praktiska förberedelserna gäller det sedan att sätta sig in i de rent administrativa processer som kommer med ett OS. Här följer ett urval: 

· Olympiska perioden

Nio dagar före invigningsdagen till och med tre dagar efter avslutningsdagen, är alla som är med i OS-truppen "olympiskt kopplade". Då gäller speciella och restriktiva regler för de deltagande när de förekommer i reklam eller kampanjer. Det här innefattar också deras personliga sponsorer.

· Varumärkesrättigheter 

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) äger rättigheterna till det olympiska varumärket. Vi, Svenska Golfförbundet, får inte exponera våra egna sponsorer i någon form. Golfbagen måste till exempel vara helt ren från loggor, enbart de olympiska ringarna samt svensk flagg får synas. 

· Vistelserapportering

Vistelserapporteringen är en del av antidopingarbetet och redan i maj ska våra OS-aktuella spelare börja rapportera var de befinner sig, varje dag. Så här står det i informationen från Svensk Antidoping: 
Var extra noggrann när du anger din ”1 hour time slot”. Finns du inte på den plats du angett i samband med en dopingkontroll delges du en delförseelse. Välj din ”1 hour time slot” där du säkrast vet att du befinner dig och se till att du är kontaktbar och tillgänglig. Inga öronproppar om du har morgontid, se till att dörrklockan fungerar etc.

· Longlist/ackreditering

Det här är en lista över de spelare som har en chans att ta sig till OS, som i februari ska sändas in till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Här ska också spelarnas caddie samt reservcaddie listas. Om man inte finns på Longlist och inte fyllt i alla de uppgifter som står där så kan man inte vara med i OS, även om man kvalar in. Det betyder helt enkelt att vi har ganska många namn på denna lista, för att det är ganska många som har en teoretisk chans att kvala in. 


Den svenska OS-bagen i Rio 2016. 

Detta är bara en del av allt som ska förberedas och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varje del. Jag har till exempel valt bort att skriva om det som rör förberedelser gällande kläder och annan utrustning. 

Ett väldigt speciellt sammanhang

I allt detta har vi en alldeles utmärkt samarbetspartner i SOK. De är proffs på att förbereda sig inför samt genomföra ett OS. Det kan man också komma ihåg när man bänkar sig framför tv:n; de har jobbat och jobbar oerhört hårt för att Sverige ska få bästa möjliga förutsättningar att kunna ta medaljer. SOK själva säger att ett OS kanske är din viktigaste och största tävling någonsin med dina kanske sämsta förutsättningar någonsin.

Som sagt: OS liknar inget annat, men är ett fantastiskt ”fönster” för vår idrott och våra svenska stjärnor, och ett coolt sammanhang där vi under ett par veckors tid får stor exponering av vår idrott. Ett sammanhang där vi förhoppningsvis också kan vinna medaljer för Sverige.