OS är bra för golfen
I veckan som gick var det tre manliga majorsegrare som för tillfället är topp-20 på världsrankingen som avsade sig möjligheten att bli uttagna till de Olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti. Adam Scott, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel kommer inte att spela OS 2016 då det inte passar in i deras schema.
Direkt efter att de hade gått ut med detta dök det upp kommentarer på olika plattformar om värdet av OS och hur OS står sig i förhållande till majors. Det var många som kände sig kallade att ha en åsikt och åsikterna skiljde sig en hel del.
En som uttalade sig och var frågade till avhoppet från Adam Scott, som var först att tack nej, var Jack Nicklaus som bland annat sa " "I think that's sad. I think it's sad for the Olympics and for the game of golf".
Han sa vidare "I don't know Adam's circumstances, so I couldn't comment on what he's dealing with. Obviously, he felt like he couldn't play, and if he felt that way, I understand. But it's unfortunate."
Jag håller med den 18-faldiga majorsegraren Nicklaus i hans tankar om detta och tänker här nedan och i några till blogginlägg ge uttryck för varför OS är bra för golf och vilka utmaningar OS även medför. Så även jag känner mig kallad att kommentera detta.
Adam Scott, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel samt även Vijay Singh är de herrar som hittills sagt nej tack till OS. De är alla verksamma på den plats i golfvärlden som kanske har minst att tjäna på OS, de håller till i toppen av det professionella spelet för herrar och mestadels på PGA-tour.
De som idag är verksamma på PGA-tour är med och spelar om nästan 2,9 miljarder kronor i prispengar varje säsong. En möjlighet som finns för att många varit med att bygga den tour som nu finns. Men det går inte att se det på annat sätt än att några klart lysande stjärnor påverkade PGA-tours utveckling mer än andra.
Arnold Palmer tog PGA-tour och golf till folket i USA, Jack Nicklaus kom och lyfte PGA-tour än mer tillsammans med Arnie. När Tiger 1996 sa "hello world" så tog det fart på ett sätt som aldrig tidigare. Andra grupper än de som tidigare varit intresserade av att titta på golf kom nu till tävlingarna för att se Tiger, de kollade på TV och de började även spela själva.
Att prispengarna är så stora som de är, är för att PGA-tour är attraktiv och det blev den i och med Tiger Woods inträde på touren. Han och det intresse han skapade runt golfen gjorde att prispengarna ökade markant och nu är alla spelare på PGA-tour med och spelar om de miljarder de till stor del har Tiger att tacka för.
Det finns en hel del delar inom golfvärlden som inte är lika lyckligt lottade och väl fungerande som den lilla men klart lysande del som finns på PGA-tour. Det var därför som golfen stora aktörer R&A, USGA, PGA of America, Augusta National, LPGA-tour, PGA-tour agerade för att göra golf till del av OS igen. Dessa organisationers företrädare upprepar också varje gång de får tillfälle att OS är en viktig, kanske den viktigaste delen för att få golf att växa.
Jag tror också att OS är bra för golf. Jag tror att OS på sikt kan göra det som Arnie, Jack och Tiger gjorde för PGA-tour.
I kommande blogginlägg kommer jag att gå igenom var och varför som OS redan har påverkat golf positivt och var det är stor möjlighet att OS även efter spelen i Rio de Janeiro kommer att vara positivt för spelet golf.
Precis som Jack Nicklaus sa i sitt uttalande ovan så vet jag inte omständigheterna som ligger till grund för att Adam Scott, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel inte får plats med OS 2016 i sitt spelschema. Men som jag ser det väljer de inte bara bort en tävling, de väljer även bort att vara en del av att visa upp golf på världens största scen där golf kommer att nå fler i fler länder än någonsin tidigare via TV och annan media.
Kommande blogginlägg i ämnet golf och OS
Startfältet och värdet av ett OS-guld
OS ett lyft för de professionella tourerna
Spelarutveckling tack vare OS
OS tar golf till platser tidigare aldrig besökta
Lagtävling i Tokyo 2020