Göran Zachrisson 1938 - 2021


Spelet…spelet var alltid överordnat, det var spelet som var det viktiga för Göran Zachrisson eller ”Zache” som han blev mer känd som i de breda led som tittade på golf på TV. Det började med spelet och det slutade alltid med spelet, allt annat var sekundärt. Och så rösten, den viskande som kunde reflektera om allt möjligt och inte bara det som visades på de bilder som sändes ut.

Ute på tävlingar hittades han ofta i någon baracklikande låda, långt ifrån händelsernas centrum och det som han var satt att förmedla hem. De bolag som har sin kommentatorsposition vid 18:e green vid de stora tävlingarna är inte de svenska. Det var ofta långa dagar i en låda med en skärm framför sig där gav han alla som tittade och lyssnade en upplevelse samt en större förståelse för spelet.

Nyfiken och vetgirig, alltid undrande om det finns någon ny svensk spelare det är värt att hålla koll på. Eller vad de som är mer etablerade håller på med, frågan kom alltid. Och berättelserna också, några som inte berättats i TV.

Vi möttes på tävlingar och i andra sammanhang, inte alltid på de stora scenerna men även där. Ovan bilder från några av dessa träffar och här nedan ord till bilderna.

Dubai 2013
Den gången Jonas Blixt och Peter Hanson tog över och gav Göran en paus från sin kommentatorslåda. Henrik Stenson spelade om segern inte bara i tävlingen utan även av hela Race to Dubai. När Jonas i direktsändning sa att de kunde ta över så hängde Göran utan att tveka på Jonas headsetet och gick ut genom dörren.

Vi som inte hade mikrofon fick efter ett tag gå ut och leta reda på Göran. Han var så nöjd med pausen och framför allt gillade han att han fått berätta för sina kollegor att "Vi svenskar tar hand om varandra. Vi kommer från ett litet land och hjälper och tar hand om varandra när våra vägar möts ute i världen. Så är det och det gillar jag."

Stenson tog hem hela klabbet, men det är en annan historia.

Hills 2018
Amatörerna som fått en plats i startfältet i den svenska tävlingen på Europatouren skulle ha presskonferens. Inte den mest välbesökta, men Göran såg till att komma dit och hälsade på dem, en efter en och ställde någon fråga till var och en innan de gick in och satte sig på podiet. Svaren sparade han till de kom i bild i sändningen.

Någonstans i Skåne, någon gång
I samband med någon tourtävling hade Svenska Golfförbundet ordnat ett läger för unga ledare. Dit kom Göran, kröp in i ett tält av den modell som vi som gjort lumpen känner väl. Där satt han och berättade om sitt förhållande till golfen, eller spelet som han benämnde det. Han svarade på alla frågor som de nyfikna unga ledarna ställde. Alla som var där kunde ta på Görans kärleken till spelet och den kärleken växte också hos alla som var där. Tyvärr hittar jag inte bilderna från tältet, men minnet är ljust och tydligt i alla fall.

Royal Troon 2016
Stenson har segerfest den där söndagen då duellen med Phil Mickelson slutade med att Henrik som förste svensk spelat hem och fått lyfta The Claret Jug, Champion Golfer of the Year. Göran hade tidigare på dagen kommenterat tillsammans med sina kollegor och under slutskedet höll inte rösten som den annars brukar. På festen var Stenson generös, alla som ville fick lyfta, dricka ur och ta bilder med golfens mest åtråvärda pokal. Själv vill Henrik ha en bild, han själv, The Claret Jug och Göran Zachrisson.

Vila i frid Göran, vi minns dig och jag tror att du gläds var du nu än befinner dig att spelet, det fortgår.