-
Svenskar lirar majors
Anna Nordqvist och Kyle Morrison läser putt vid US Women´s Open.I veckan är det "Super-Major-Week" när både damerna och herrarna lirar major. Bra att de lirar i olika tidszoner så att Viasat Golf som sänder båda tävlingar kan göra det med en tilltalande tablå med mycket golf och för hoppningsvis många svenskar i bild.
Det är i alla fall många blå-gula till start, fler än tidigare majors i år både på dam- och herrsidan. Senast var det också svenskt i toppen, med seger och andra plats.
RICHO Women´s British Open
Tills start: Lina Boqvist, Julia Engström, Caroline Hedwall, Camilla Lennarth, Pernilla Lindberg, Maria McBride, Anna Nordqvist, Isabella Ramsay och Linda Wessberg.Anna går i en av featuregrupeprna tillsammans med Brooke Henderson och Azahara Munoz.
Julia får lira de två första ronderna med världsstjärnan och majorsegraren Shanshan Feng
som för närvarande är rankad som 13:e i världen och de får även sällskap av Nanna Koerstz Madsen.Linda får med sig hemmaspelaren Charley Hull som både representerar England och klubben där tävlingen liras, Woburn. Tredje spelare i Lindas grupp är världsettan Lydia Ko.
Startlistan.Tv-tider
Torsdag 28/7 10.30–13.30, 15.00–18.00 Viasat Golf/Viaplay
Fredag 29/7 10.30–13.30, 15.00–18.00 Viasat Golf/Viaplay
Lördag 30/7 15.00–19.30 Viasat Golf/Viaplay
Söndag 31/7 15.00–19.30 Viasat Golf/ViaplayPGA Championship
Till start: Henrik Stenson, David Lingmerth, Jonas Blixt, Fredrik Jacobson, Kristoffer Broberg, Alex Norén och Rikard Karlberg.
Henrik får sällskap torsdag och fredag av årets andra två majorsegrare, det vill säga Danny Willet och Dustin Johnson.
Startlistan.Tv-tider
Torsdag 28/7 19.00–01.00 Viasat Golf/Viaplay
Fredag 29/7 19.00–01.00 Viasat Golf/Viaplay
Lördag 30/7 20.00–01.00 Viasat Golf/Viaplay
Söndag 31/7 20.00–01.00 Viasat Golf/Viaplay -
Tävlingar ger spelarutveckling
Saltsjöbadskannan har längre anor än The Masters Tournament.Tävlingar med "öppen golf" som bildar en tävlingstrappa efter spelares förmåga i första hand utan att inskränka möjligheten att tävla till varken ålder eller amatör- respektive proffsstatus är en framgångsfaktor för svensk golf.
Golf är en global idrott där fler, både spelare och länder, tar upp golf och där konkurrensen på alla plan ökar år från år. Ett exempel på detta är att de länder som är medlemmar i International Golf Federation har ökat från 105 till 147 sedan 2009 när golf åter blev en olympisk idrott.
I denna nya spännande golfvärld, där toppspelarna numer kommer från alla jordens kontinenter, där hävdar sig svenska spelare på alla nivåer. Det har jag skrivit om i bloggen tidigare och sedan jag senast uppdaterade listan på svenska segrare i världen har Henrik Stenson lyft the Claret Jug.
Även om golfvärlden utökas så är det fortfarande hederlig svensk idrottsrörelse genom engagerade ledare på landets klubbar som skapar det tävlingssystem där spelare ges möjlighet att utvecklas. Henrik Stenson har gjort det, han har spelat juniortävlingar och tog även en av sina första professionella segrar vid Karoliner Cupen 1999 när han besegrade Peter Hanson i särspel om jag minns rätt.
Idag finns det 24 tävlingar på Nordea Tour Future Series, tävlingsnivån under Nordea Tour i den svenska tävlingstrappan. Dessa tävlingar arrangeras på klubbar som har engagerade ledare som gör detta möjligt. Några av dessa tävlingar är nya medan andra som Saltsjöbadskannan har en gedigen historia.
För ett tag sedan dök det ned ett mail från Johan Linnar som är en av dessa engagerade ledare som gör det möjligt för svenska spelare att utvecklas via tävlingsspel.
Nedan finns Johans tävlingsreferat från Saltsjöbadskannan 2016. Tänk när ni läser referatet att detta sker på 23 platser till i Sverige i år. Tänk också på vilket värde detta har för svensk spelarutveckling.Prisutdelning vid årets Saltsjöbadskannan"Jacobsson vann i särspel på Saltsjöbadens GK
Bro-Bålstas Fredrik Jacobsson besegrade hemmaspelaren Sebastian C. Hansson i ett rafflande särspel i årets upplaga av Saltsjöbadskannan som gick av stapeln den 2:a juli
på Saltsjöbadens GK.
Några av Sveriges bästa manliga golfspelare, varav flera landslagsspelare kom till start i Saltsjöbadskannan som traditionsenligt spelades över 36 hål med 78 startande. Handicapgränsen landade på fantastiska +0,2, tävlingens starkaste startfält någonsin. Även banan höll högsta kvalitet, med mycket fina greener och fairways. En bana i toppskick!
Jacobsson hade ronderna 72-69 och slutade 1 under par tillsammans med Saltsjöbadens Sebastian C. Hansson. I särspelet avgjorde Jacobsson när han sänkte en putt för knappt metern för birdie på det första extrahålet, hål 17. I och med segern kunde Fredrik Jacobsson kvittera ut segerchecken på 25 000 kr.
Blommé bästa amatör
Landslagsaktuella Adam Blommé, även han hemmahörande på Bro-Bålsta blev bästa amatör med ronderna 70-72 och slutade på par. Det såg länge bra ut för Blommé, men en dubbelbogey på sista hålet gjorde att han tappade två slag mot klubbkompisen Fredrik Jacobsson samt hemmaspelaren Sebastian C. Hansson. Många av spelarna ser redan fram emot 2017-års upplaga av Saltsjöbadskanan.
Saltsjöbadskannan är två år äldre än Augusta Masters!
Året var 1932 när Järnvägs AB Stockholm-Saltsjön instiftade ett vandringspris som döptes till Saltsjöbadskannan. Denna dryckeskanna i silver är idag 84 år gammal och betingar ett värde av 100 000 kronor. Saltsjöbadskannan är idag en av Sveriges äldsta golftävlingar.// Johan Linnar"
Ni som vill se mer kan kolla in de filmer som Saltsjöbadens GK producerat i samband med årets Kanna.
-
Mimmi slutar
Mimmi vid ANA Inspiration tidigare i år.Maria "Mimmi" McBride säger i en lång intervju i dt att säsongen 2016 blir hennes sista som heltidsproffs. Hon säger i intervjun att hon siktade på OS och gjorde allt vad hon kunde för att nå till Rio.
Nästa vecka spelar hon Women´s British Open och därefter ett par till tävlingar på LPGA-tour, därefter är det slut på högsta nivå och som heltidsproffs.
Läs och se hela intervjun via denna länk. -
TV-dokumentär om vägen mot OS
Golf to Rio är en dokumentär av Mattias Brännholm om svensk golfs väg mot OS i Rio de Janeiro som nu är mindre än en månad bort.
För lite mer än fyra år sedan börjar Mattias att följa spelare, ledare och tränare vid tävling, träning och andra aktiviteter. Resultatet har blivit en dokumentär som kommer riktigt nära Sveriges bästa golfare som även är några av våra största medaljhopp i Rio-OS tillsammans med Sarah Sjöström.Inspelningen började i november 2011 i Orlando och den sista inspelningen ägde rum i Seattle i början av juni. Under nästan 4,5 år har Mattias följt svensk golfs förberedelser inför OS. Det som 2011 börjat med ett väldigt "brett" filmande har under de sista åren utvecklats sig till att fokusera på Henrik Stenson och Anna Nordqvists resa inför OS. Spelarna har gett honom ett unikt tillträde med såväl kamera och mikrofon.
Jag hade förmånen här om dagen att se den och hade stort utbyte av filmen. En kompis som inte är golfare såg den samtidigt och även han tyckte den var bra för att den gav en bild av golfares vardag som normalt inte syns i form av träning och andra åtaganden.
Se dokumentären Golf to Rio det är mitt råd. Den får betyget fem av fem möjliga.
TV10 20:00 söndag 17 juli sänds Golf to Rio. Det är direkt efter att sändningen från The Open Championship är klar.
Den kommer även att finnas på Viaplay och att sändas några gånger till innan det är dags att slå första slaget på Olympic Golf Course i Rio. -
Phil show
Phil Mickelsons träning ute på banan tidigare i veckan verkar ha givit resultat.Först hade Phil Mickelson show på banan.
Han behövde en birdie på sista hålet för att sätta rekordet för lägst score någon sin i en major. När han sänkt birdien på 17:e så drog sig delar av de som var i mediacentret ut mot 18:e green. Även publiken hade koll på vad som var på gång att hända och läktarna fylldes på snabbt runt Royal Troons sista hål.
När Phil satt upp inspelet till 18 feet och han, Ernie Els och Lee Westwood gick upp mot 18:e green så gjorde de det inför dånande applåder som om det redan var söndag och en mästare skulle koras. På green så hålade Westwood och Els ut innan Phil, Els trots att han låg närmare hål. Alla hade koll.
Phil sa åt Bones att han behövde "your best read" och när scenen var satt så slog Phil en putt som för alla inklusive Phil såg bra ut, men den lippade ut. Bones slängde sig bakåt och Phil såg ut att inte tro på det han såg, att bollen låg kvar på green och inte i botten på koppen.
Efter denna show så följde en show när han inlevelsefullt beskrev sin rond och sina känslor i den längsta presskonferensen hittills vid årets The Open. Han kan inte bara spela den gode
Phil utan han är lika bra på att snacka.
Här neda ett par uttdrag från PK:n efter 63:an som det blev.
Q. Could you talk us through your feelings?
PHIL MICKELSON: I mean, it was one of the best rounds that I've played. I mean, nothing will match that final round at Muirfield, but it was one of the best rounds I've ever played and I was able to take advantage of these conditions, and yet I want to shed a tear right now. That putt on 18 was an opportunity to do something historical. I knew it, and with a foot to go I thought I had done it. I saw that ball rolling right in the centre. I went to go get it, I had that surge of adrenaline that I had just shot 62, and then I had the heartbreak that I didn't and watched that ball lip out. It was, wow, that stings.
It really stings to have a chance. It's such a rare opportunity to do something historic like that and to – I mean, if I had just hit a weak flail-off and never had a chance and left it short, so be it. But this ball was hunting right in the centre and didn't go. It was just heartbreaking.Q. How long might this stay with you?
PHIL MICKELSON: Yeah, this one's going to stay with me for a while because of the historical element of the major championships. There's a lot of guys that have shot 63, but nobody has shot that 62. That would have been really something special. I'm just not going to have opportunities like that to do that. So to have that putt lip out, that's going to sting for a while.Q. You're very aware of the history of the game. How do you explain twenty-eight 63s in major championship history and no 62s?
PHIL MICKELSON: Well, it was obvious right there, there's a curse because that ball should have been in (laughter). If there wasn't a curse, that ball would have been in and I would have had that 62.Q. Do you believe in the golf gods?
PHIL MICKELSON: I didn't, but I do now (laughter).