Kan vi få greenerna att överleva vintern i norra Norrland?

Täckning av greener under vintern med tät duk är förhållandevis vanligt i Kanada och delar av norra USA. Det finns åtskilligt med forskning kring vintertäckning och vid samtal med ett antal banchefer jag mötte i samband med Ryder Cup så bekräftades detta faktum att vintertäckning är positivt för gräsets övervintring. Visst kan gräset dö även vid vintertäckning, men risken för att skador ska uppstå minskar markant.

Hur ser det då ut i Sverige? Försök med vintertäckning har genomförts även här och Sala GK är den klubb som ihärdigt under ett stort antal år täckt sina greener framgångsrikt. Sedan har ett antal klubbar tillkommit, framförallt i Svealand och några i de södra delarna av Norrland. Men Norra Norrland, där behövs väl greenerna inte täckas? Här är det väl stabila snövintrar och ingen is? Och "snö är ju det bästa skyddet"! Nu ser ju verkligheten inte ut så och längs norra Norrlandskusten är is vanligt förekommande. Nästa fråga som jag ofta får är: "men hur mycket tidigare kan man öppna banan om greenerna är vintertäckta?" Mitt svar blir "sällan leder det till tidigare öppnande, men öppnandet sker ofta med en bättre greenkvalitet". Givetvis finns undantag, men varför provar inte fler?

En som inte räds att testa nya saker är Linus Bylund, Head greenkeeper på Luleå GK. Han kommer i sitt examensarbete på Högre Greenkeeper Utbildningen (HGU) testa att täcka klubbens puttinggreen. Då vintrarna är långa i Luleå, så gäller det att syret under den täta duken inte tar slut, så gräset kvävs. Räcker inte syret, så kan vi glömma vintertäckning med tät duk i samband med "långa" vintrar. Greenen kommer att delas upp i ett antal olika led med olika behandling före duken läggs på, allt för att se om de olika behandlingarna leder till skillnader i överlevnad. Även led där ingen duk används och bara hålpipning görs kommer att finnas med, samt givetvis en kontrollruta, där "inget" görs, förutom den vanliga skötseln. Innan vintertäckning bekämpas vanligtvis greenerna med kemiska växtskyddsmedel mot snömögel. Här kommer Linus att testa att bekämpa halva greenen och låta den andra delen vara obekämpad. Skälen till det är bland annat att testa i vilken grad svampen är ett problem här uppe, då många med mig nog håller med om att vårat största problem är skador av is och inte svamp. Och med insikten att det är isen som är problemet, så är det förvånande att inte fler ger vintertäckningen en chans här uppe. Vi får väl se om Linus arbete kan leda till en förändring!

Mer om försöket på Luleå GK går att läsa på klubbens hemsida:

http://www.luleagolf.se/greenkeeper-nytt/

Green på Luleå GK som ska vintertäckas med tät duk. Resultatet av vintertäckningen kommer att ingå i ett examensarbete på Högre Greenkeeper Utbildningen (HGU)