Välbesökt slutseminarium om ICE-BREAKER

Spännande paneldiskussioner, tankar om klimatförändringar och intressanta forskningsresultat om vinteröverlevnad. Det bjöds de 80 deltagarna på under STERF:s heldagsseminarium i Oslo i november. Nu kan du ta del av kunskapen!

Frostig golfbana. Ett antal personer lägger på en stor vit plastduk över en green.
Resultat av vintertäckning på Skandinaviska golfbanor är ett av delprojekten inom STERF:s forskningprojekt ICE-BREAKER.

ICE-BREAKER är ett av STERF:s största forskningsprojekt någonsin.

Forskare, agronomer och praktiker från flera olika länder har under de tre senaste åren tittat på vad som händer med gräs både under vintern och vid vårstarten.

Sex delprojekt ska förebygga vinterskador

Målet med ICE-BREAKER är att hitta metoder för att minska mängden vinterskador på golfbanor i Norden.

Forskningen har genomförts i sex olika delprojekt under 2020–2023:

Delprojekt 1: Gräsarters och -sorters förmåga att stå emot syrebrist och uppbyggnad av koldioxid och andra skadliga gaser under långvarigt istäcke.

Delprojekt 2: Golfgreeners syrenivå och temperatur vid täckning med plastduk, is eller snö.

Delprojekt 3: Resultat av vintertäckning av golfgreener med tät plast.

Delprojekt 4: Gräsets påverkan av olika förhållanden vid den svåra övergången från vinter till vår.

Delprojekt 5: Identifiera gronings- och växthämmande gaser i rotzonen efter istäcke, och metoder för att eliminera dem före återetablering.

Delprojekt 6: Hur olika krypvenssorter etablerar sig vid låga temperaturer, samt om förbehandling (primning) kan förbättra resultatet.

Välbesökt slutseminarium i Norge

Paneldebatt med cirka tio personer på scen samt en moderator som står nedanaför scenen.
Paneldebatt med Maria Strandberg, direktör för STERF, som moderator.

Den 3 november 2023 genomfördes ett heldagsseminarium om ICE-BREAKER-projektet i Oslo. Hela Golfnorge var samlat, då seminariet gick parallellt med norska golfförbundets Golfting. Cirka 80 deltagare från Norge och Island deltog.

Dagen började med en överflygning av klimatets påverkan i Norden och vilka utmaningar som kommer framöver. Konklusionen är att det troligtvis kommer bli varmare och mindre snö men mer is på många platser i Skandinavien. Det kan göra det ännu mer utmanande att få en bra start på säsongerna.

Därefter presenterades slutresultaten från vart och ett av de sex delprojekten.

Som avslutning var det en intressant paneldebatt med forskare och praktiker om vinterns utmaningar, där egna erfarenheter delades och frågor från publiken besvarades efter bästa förmåga.

Ta del av kunskapen du med!

Se de viktigaste resultaten från ICE-BREAKER i denna video.

Alla presentationer från seminariet hittar du här.

Mer om ICE-BREAKER i STERF:s projektbeskrivning

Forskningsprojektet går nu in i sluttampen och slutrapporter från delprojekten kommer inom kort publiceras på STERF:s hemsida.

Text: Carl-Johan Lönnberg och Håkan Blusi, bankonsulenter SGF

Skribent

Porträttbild på Calle.

Fler nyheter

  1. En ny era med stödsådd av golfgreener
  2. Banskötsel

    En ny era med stödsådd av golfgreener

    Allt fler klubbar har börjat stödså sina greener med ädelgräs för att minska dominansen av vitgröe och få bättre kvalitet på spelytorna. Detta efter att forskningsresultat visat stora fördelar med metoden.

    Att ha ett starkt och friskt gräs på golfgreenerna är viktigt för att skapa en bra spelyta. I den optimala världen har vi ett gräs som är tåligt mot sjukdomar, slitage, torka och tuffa vinterförhållanden.

    Men så är inte fallet på många svenska golfbanor. Anläggningar vars greener är tio år eller äldre får ofta sitt bestånd av ädlare gräsarter uppblandat med den svagare vitgröe.

    Vitgröe har sämre vinteröverlevnad och lägre tålighet mot slitage. Vill du ha samma snabbhet som med krypven måste vitgröegreener dessutom klippas kortare, vilket påfrestar gräset ännu mer.

    Vitgröen tar över på sikt

    Flera golfgreener som byggdes under golfboomen under 1980- och 1990-talen såddes med en blandning av ädelgräs som rödsvingel/rödven eller krypven.

    Efter den ursprungliga sådden är det banskötseln, den yttre miljön och golfbanans unika förutsättningar som styr vilken gräsart som kommer att trivas på lång sikt. Där är vitgröegräset ofta snabb på att etablera sig naturligt.

    Med tiden ändras därför gräsbeståndet om ingen åtgärd görs. Efter tio år har vitgröen etablerat sig, för att sedan bli dominerande efter cirka 15 år. Det är en utmaning som tvingat flera golfbanor att anpassa sin skötsel för att försöka bibehålla kvaliteten på spelytorna.

    Stödsådd håller vitgröen borta

    Till vänster Vetlanda GK där de har påbörjat arbetet med stödsådd. Till höger resultat av stödsådd på Motala GK.
    Till vänster Vetlanda GK där de har påbörjat arbetet med stödsådd. Till höger resultat av stödsådd på Motala GK.

    I Sverige har vi historiskt haft mycket fokus på vitgröe, men nu börjar vi se en ändring. Jag (Carl-Johan Lönnberg) har medverkat i och drivit flera forskningsprojekt inom STERF i detta ämne de senaste åren.

    Försöken har både handlat om olika såtekniker och hur olika gräsarter och sorter etablerar sig efter vinterskador. Resultaten har varit entydiga, stödsådd krävs om du vill hålla vitgröen minimal. Det går inte att förlita sig på den befintliga fröbanken – då konkurreras krypven och andra ädelgräs ut.

    Många klubbar har anammat tekniken

    Forskningsresultaten har börjat sprida sig i Golfsverige, vilket börjat ge effekter i form av förändrade skötselvanor. Jag har fått många frågor om forskningsresultaten, vilket har lett till att flera klubbar använder sig av rekommendationerna i sin banskötseln. Jag har också hört flera leverantörer av gräsfrö bekräfta att mängden sålt gräsfrö har ökat markant de senaste åren, vilket stämmer väl med det jag ser ute i landet.

    Återetablering av gräs
    Rättviks GK var en av golfklubbarna som deltog i försöken i ICE-BREAKER delprojekt 6. Här en bild från våren 2022.

    Fler klubbar tar alltså ett grepp om sin situation och stödsår (hjälpsår) sina golfgreener flera gånger per år med ädelt gräs, i stället för att förlita sig på vitgröebanken i marken. Detta säkerställer bättre kvalitet på spelytorna, och är ett sätt att möta framtidens utmaningar med till exempel klimatförändringar och sjukdomar.

    Dessutom investerar många anläggningar i bra redskap och maskiner som används frekvent och med framgång i banskötseln.

    Det är väldigt positivt att se klubbar som påbörjat sin resa mot mer ädelt gräs på sina greener med gott resultat. Det är viktigt för att bibehålla högkvalitativa spelytor på våra svenska golfbanor.

    Kontinuerligt arbete behövs

    Att stödså sina greener kontinuerligt är viktigt för att förbättra sitt gräsbestånd i det långa perspektivet. För att lyckas med stödsådden krävs att flera parametrar är gynnsamma.

    STERF:s forskning har visat att väder, vind och marktemperatur har stor påverkan på hur snabb etableringen blir, och vilket resultat som kan förväntas.

    Men oavsett förutsättningar är det otroligt viktigt är att sådden utförs med rätt teknik och sådjup, vid rätt tidpunkt. Såteknik och djup går att styra, men tidpunkt är svårare att hantera då den är avhängig av väderförhållandena.

    Ha tålamod och jobba långsiktigt

    Självklart ska skötseln också anpassas till den gräsart man vill gynna, för att få ett bra resultat. Sen måste man ha tålamod, det kommer ta tid att förändra ett gräsbestånd.

    Utgå från nuläget och procentfördelningen av gräsarterna du har idag, för att ta beslut om vilken strategi du väljer. Jag rekommenderar att inledningsvis försöka stödså minst 2–3 gånger per år, för att sedan kunna dra ner på intervall och mängd beroende på utfall och resultat. 

    Mer om återetablering för en bra vårstart

    För mer information, besök STERF:s hemsida på sterf.org, läs STERF:s faktablad om återetablering av vinterskador eller kontakta Carl-Johan Lönnberg på carl-johan.lonnberg@golf.se.

    Du kan också läsa slutrapporten i ICE-BREAKER delprojekt 6, om hur olika krypvenssorter etablerar sig vid olika temperaturer. 

    Skribent

    Porträttbild på Calle.
  3. Godkända växtskyddsmedel februari 2025
  4. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel februari 2025

    Flera ändringar har gjorts i listan över godkända växtskyddsmedel. Här kan du läsa om uppdateringarna och ladda ner den senaste versionen.

    Bild på gräs angripet av svampsjukdomen Dollar Spot. Ovanpå bilden ligger en lista över godkända växtskyddsmedel i golfen.
    Vid svampangrepp kan det vara aktuellt att använda växtskyddsmedel. Se till att alltid ha senaste versionen av listan över godkända bekämpningsmedel inom golfbaneskötsel.

    Två växtskyddsmedel har fått förlängt produktgodkännande. Totalbekämpningsmedlet Credit Xtreme (5602) är nu godkänt till 2028-04-30 och fungiciden Exteris Stressgard är godkänt till 2027-06-30

    Godkännandena för två produkter har gått ut. Det gäller totalbekämpningsmedlet Roundup Ultra (5773) som har sista användningsdag 2025-09-15, samt tillväxtregleraren Clipless NT (5320) som får användas till 2026-02-01. Se till att ni har använt upp eller rensat dessa produkter ur ert kemförråd innan respektive datum.

    Ladda ner den uppdaterade listan över godkända växtskyddsmedel och passa på att gå igenom ert kemförråd inför säsongen.

    Ladda ner listan

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  5. Slutrapport från ICE-BREAKER delprojekt 6
  6. Banskötsel

    Slutrapport från ICE-BREAKER delprojekt 6

    Hur etablerar sig olika krypvenssorter vid låga temperaturer, och kan förbehandling av utsädet ha en positiv inverkan? Här är resultaten från 2021–2023 års försöksgreener.

    Försöksgreenen på Rättviks GK inför projektstart våren 2022.
    Försöksgreenen på Rättviks GK inför projektstart våren 2022.

    Vinterskador på våra golfgreener påverkar i hög grad spelbarheten på en golfgreen. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för en så bra återetablering som möjligt.

    Som en del av Sterfs forskningsprojekt ICE-BREAKER har vi under tre år undersökt hur olika krypvenssorter etablerar sig vid låga temperaturer, och om olika förbehandlingstekniker (primning) av utsädet kan ha en positiv inverkan på groningsförloppet.

    Vi har värderat uppkomst av nya gräsplantor på olika krypvenssorter, vid återetablering på en naturligt död green vid låga temperaturer. Hur lång tid tar det och vilken täthet blir det?

    Försöken har gjorts på Sollefteå GK (alla tre år) och på Rättviks GK (endast 2022). Sorterna som testats var Independence med primning (sen), Independence utan primning (sen), Luminary (medel) och Pure Select (snabb). 

    Bra etablering över lag – men vädret påverkar

    Sammanfattningsvis var det ganska jämn och bra etablering på alla krypvensled över lag under de tre åren. Det vi trodde gällande etableringshastighet stämde. Den som skulle vara snabbast, Pure Select, var det. Men de båda andra sorterna har en bättre utbredning över tid.

    Fröprimningen som gjordes med produkten GA 3 (gibberlinsyra) visade sig ha ytterst liten påverkan på etableringen, och ingen mätbar skillnad kunde noteras.

    2021 och 2023 var det ganska gynnsamma förhållanden för övervintring. 2022 var det däremot väldigt omfattande skador på många håll i Sverige, främst orsakat av svår isbildning. Det gjorde att det blev en seg återetablering av samtliga gräsytor under 2022

    Konklusionen är att väder, vind och marktemperatur har stor påverkan på hur snabb etableringen blir, och vilket resultat som kan förväntas.

    Viktigt att stödså på våren

    Nollrutorna syns tydligt på försöksgreenen på Sollefteå GK, hösten 2022. Övriga led, som stödsåtts med olika krypvenssorter, har jämn och bra etablering.
    Nollrutorna syns tydligt på försöksgreenen på Sollefteå GK, hösten 2022. Övriga led, som stödsåtts med olika krypvenssorter, har jämn och bra etablering.

    Jämfört med nollrutan var det dock otroligt stor skillnad. Under samtliga år var nollrutan dålig, och långt in på hösten kunde man se dess dåliga turf. 

    Återigen visar det sig att det är viktigt att hjälpså med nytt gräsfrö, i stället för att förlita sig på den befintliga fröbanken.

    Något som observerades i Sollefteå är hur stort inslag av krypven det kan bli efter två växtsäsonger. Innan sådd 2022 syntes inte ett krypvensstrå, men det kom i gång under juli. Uppskattningsvis var det då cirka 75 % krypven kvar, vilket är positivt i ett långsiktigt perspektiv. Även efter säsong 2023 så var det samma tendens gällande gräsbeståndet.

    Detta har vi också sett i tidigare försök (Surahammar 2018), vilket stärker tesen om att stödsådd är viktigt om du vill förändra ditt gräsbestånd.

    Läs hela slutrapporten