Rapport från greenkeepermässan i Harrogate

I januari var den årliga greenkeepermässan BIGGA i Harrogate, England. Här är en sammanfattning från mässan och av några av seminarierna som hölls.

För SGF:s räkning var bankonsulenterna Håkan Blusi och Bobban Frisk på Harrogatemässan, tillsammans med Göran Niva från Göteborgs G K som blev HGU-stipendiat 2019 samt Per Nyman från Växjö GK. 

Mässan med utställarna

Bild på maskin för banskötsel driven med litiumbatteri.
Litiumbatterier fanns hos flera leverantörer på BIGGA-mässan.

Vi kunde inte känna av någon speciell trend bland utställarna, möjligtvis lite större djupluftare. Här visade både Wiedeman och Charterhouse, som nu har VertiDrain i sin portfölj, maskiner som vägde 900 kg med 190 cm arbetsbredd.

Litiumbatterier 

Vi såg också Litiumbatterier på Toro och Jacobsens greenklippare samt en del mindre maskiner. Litiumbatterier till Jake 322 ska räcka till 22 greener på en laddning.

Bild på vertikalskärare från Greentec.
Ny vertikalskärare från Greentec som tillverkaren menade skulle vara skonsammare mot gräset genom glesare blad.

Lateral groomer

Greentec har tagit fram en ”nyhet” till sina chassin för thatch-away, en glesare vertikalskärare/groomer som ska vara skonsammare mot gräset. Vår bedömning är att de ser ut som bladen alltid gjort på vertikalskärare som alla maskinleverantörer har.

Fiffig dressare 

Bild på en liten maskin som dressar golfbanor.
För att dressa mindre ytor kan denna nyhet från Dakota vara intressant.

Dakota visade upp en liten, smidig och självgående dressare som passar väl för dressning av mindre ytor.

Växtskyddsmedel

Vi fick lite information om nya växtskyddsmedlet Attractor som är ny i uppdaterade listan över godkända växtskyddsmedel. Skillnaden mot Primo ska vara att den enligt säljaren verkar redan efter sex timmar jämfört med Primo som tar 3–5 dagar innan full effekt uppnås.

Attractor ska vara väldigt effektiv på poa. Framför allt ska du se att fröställningarna viker ned sig efter sex timmar. Det låter för bra att vara sant, men hoppas det stämmer. Vi frågade var den oberoende forskningen hade skett och fick lite svajigt svar...

Headland har fortfarande kaliumfosfit men har tillsatt en biostimulant, men det hjälper ju inte oss.

I sammanfattningen från seminariet "Framtiden för klipparteknologi" kan du läsa mer om framtidsutsikterna kring självgående batteridrivna maskiner. 

Sammanfattning från några av seminarierna:

”The potential and varied benefits of soil microbial management”

Alan Gange, Tamsin Williams och Francesca Baylis från Royal Holloway, University of London.

Startbild till ett banskötselseminarium om "Soil microbial management"

Här pratades det bland annat om mycorriza, baciller och nematoder. Det är fortfarande svårt att ändra det befintliga mikrolivet. Än en gång fick vi förklarat för oss att pesticider inte tar död på det vilket är bra eftersom det blir mer och mer restriktioner mot medel som får användas, precis som det är i Sverige. IPM är vägen utan tvekan rätt väg framåt, där man sätter den lilla gräsplantan i centrum hela tiden.

När det gäller mikrobiell inoculants är det arten som är viktig, inte mängden. AMF mycorriza är inte bra för Poa, PGPR rhizobakterier ökar tillväxten för Poa. Här måste man dock hitta det som passar för plantan, vilket är väldigt svårt. Vid torka ökar förekomsten av mycorriza. Fler fältförsök ska göras.

När det gäller användandet av biostimulanter ska man alltid ställa sig frågorna: ”Vad gör de?”, ”Varför så många numera?” och ”Vad är det för typ?”. Du som ansvarig kommer alltid att se effekt när plantan är stressad. Sedan om det hjälper långsiktigt är i princip omöjligt att veta. Troligtvis ger det ingen snabb effekt på rotlängden, men kan ha långsiktigt positiv effekt.

50 procent av alla kolhydrater som sprutats på plantorna har tagits upp via bladen efter sex timmar.

”Maximizing Putting Green Performance with Data Collection”

S Addison Barden, konsulent på USGA

Addison Barden pratade om hur man kan mäta sig till kvalitet på spelytorna, samma som framför allt bankonsulent Kim Sintorn håller på med. Han pratade om vikten av att samla klipp, MLSN och GP. Budskapet var att bygga upp din egen databank för att lära dig hur spelytorna reagerar på olika scenarier. Precis som Christofer på Hills jobbar, lite tips om hur man kan komma igång.

För fin sand vid dressning försämrar genomsläppligheten på bara ett år! I USA är trenden vanlig med ”Two sand topdressing”, där lite grövre sand används för att fylla upp luftningshålen och sedan att man använder en finare sand för underhålls dressning. På så sätt är det lättare att få en fast spelyta.

”Framtiden för klipparteknologi”

John Coleman från Club Cadet

Coleman berättade om utvecklingen av klippare och deras drivkällor. Han trodde att den nya batteriteknologin med litium bara är en brygga framåt. Det är inte själva klippaggregaten som kommer att ändras och utvecklas, utan drivkällan.

Självklart kommer framtidens maskiner i större utsträckning vara självgående. Arbetskraft är svårare att få tag i dag och framtiden därför är automation en väg framåt.

Coleman tror inte att större maskiner, typ fairway och ruffklippare, kommer att utrustas med litium då kapaciteten inte räcker till. Vätgas tror han på men det är ännu långt borta!

”Roots – The Holy Grail”

Stella Rixon, STRI Senior Agronomist

Startbild till ett banskötselseminarium om "Roots - the holy grail"

Stella Rixon har varit på STRI i 18 år. Hon menade att det finns många preparat på marknaden som hävdar att det gynnar rottillväxt, oerhört svårt att bevisa dock.

Ett generellt råd är ”Klipp inte gräset så växer rötterna!”. Vid försök kunde rötterna bryta kompaktionen om det inte klipptes. Använd medium course sand så minskar kompaktionen.

Ljus är superviktigt för att gynna rottillväxt, brist ökar det organiska materialet samt påverkar klipphöjden. De hade sett via egna undersökningar att genomsläppligheten minskade med 40 procent om det bara var en skillnad i den organiska massan på 5,5–6,0.

Långtidsverkande gödsel är bättre för rottillväxt vid försök. Har du thatch, sprutgödsla istället för att använd granulerade produkter. Rixon visade bilder från några banor hon hjälper och vi konstaterade att det tar tid att förbättra rotzonen och det gäller att vara ihärdig.

Hon var även tydlig med att vikten av att hela tiden motverka skiktbildningen i profilen. Genom att mäta fuktigheten horisontellt (inte vertikalt) in i profilen går det med bestämdhet att se var problemet är. Man ska vidare alltid se till att hålla jorden i balans, inte minst vid risk för nematoder.  

”Chemical free greenkeeping amongst deer”

Martin Nilsson, banchef Köpenhamns Golfklubb

Martin jobbar i en park på 1 000 hektar som är öppen för allmänheten, med 2 400 hjortar och andra djur och 8 miljoner besökare varje år. Banan är också multifunktionell genom parken, inga avspärrningar runt greenerna vid skidföre osv.

Stora delar av det hans team på sex anställda plus extrapersonal gör är att laga skador efter hjortar. Bland annat krattas bunkrarna varje dag och flaggor, koppar och teemarkeringar plockas in varje kväll på grund av hjortarna.

Kem används inte sedan 2011, eftersom det inte får användas på statens mark i Danmark. Det var 75 procent poa på greenerna när Martin började arbeta på anläggningen. De har han nu i stort sett konverterat till svingel.

Det största problemet är numera örtogräs, framför allt klöver och groblad, som behandlas med järnsulfat med dosen är 60 kg/ha. Denna dos punktbekämpas mot ogräs, vår och sommar i 3–4 givor. Även ryggspruta används vid behov och andra handverktyg samt vitlök används.

Greenerna klipps på 4,2 mm under säsong och den sista klippningen sker i mitten av oktober. De ger sista kvävegödslingen i augusti och ingen luftning sker efter mitten av september. Vältar gör man 1–2 ggr i veckan för att hålla koll på snömöglet samt ge bra spelbarhet. De använder groomer för att få gräset på greenerna att stå upp, ingen vertikalskärning sker.

Fairway dressas med 50 mm sand för att förebygga maskhögar, med bra resultat. Inga problem med klöver på fairway och det är mest poa som växer där. Fairway gödslas mycket sällan och då med små kvävegivor. Mullvadar har varit ett problem, men en jägare de haft har skjutit 600 under årens lopp!

Nilsson pratade också en hel del om kommunikation både internt och externt, samt att söka kunskap med hjälp av kollegor och STERF samt bygga allianser och skapa ambassadörer för klubben och deras team.

”Light and shade”

Dr Andy Owens, ICL och Glenn Kirby, Syngenta

Startbild till ett banskötselseminarium om "light and shade"

Owens och Kirby berättade om ett försök med ljusriggar på Rajgräs, där även biostimulanter och Primo Maxx II var involverade. Ljus åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan april–oktober 30–40 %, 70–80% skugga på det andra.

Biostimulanterna hade ingen effekt, men Primo hade däremot bra effekt. De hade använt två olika doser 0,35 l/ha var sjunde dag och 1,05 l/ha var 21:a dag, där den lägre dosen var sjunde dag visade sig vara bäst.

På det belysta partiet var det bra turf, men betydligt sämre i skugga. Primo höjde dock kvaliteten i de parcellerna också. Alla fördelar med Primo som står på etiketten skedde – mer klorofyll, bättre färg, lägre tillväxt, mer rötter. Dessutom var det betydligt mera klorofyll i alla försöksytor där man lagt på Primo i de skuggiga förhållandena.

Ljusriggarna satt på två meters höjd, 2000 nanometer där uppe, 380 vid gräsnivå vilket är bra. De ökade också temperaturen i marken vilket är toppen. Ingen kem användes i försöket, mycket angrepp på det i skugga.

”Tournament Course Management”

Alistar Begg, Richars Window och Adam Newton från R&A

Under 12 månader har Alistar Begg, Richars Window samt Adam Newton jobbat åt R&A, innan var de på STRI. Hållbarhet och harmoni med naturen är arbetsbeskrivningen och det är långsiktiga agronomiska insatser som gäller.

Begg, Window och Newton jobbar med alla tävlingsbanor R&A använder sig av, 6–8 banor per år med återkommande besök före, under och efter tävlingarna. När damerna spelade på Woburn i år fick de kämpa med att få till hastigheten på greenerna eftersom det är mycket poa och de växte väldigt olika. De lyckades och hade en stimp på 11,1 alla fyra dagarna.

Inför The Open är de på plats första gången 5–6 år före tävlingen. Sedan följer de upp kontinuerligt. Inför 2019 på Royal Portrush byggdes två nya hål och ytterligare tre greener byggdes om. Målet var att det inte skulle märkas när tävlingen startade, och man får väl säga att det lyckades fullt ut.

Hoylake bygger om två greener och gör ett nytt par 3-hål inför nästa gång tävlingen ska dit. På St Andrews byggs en ny puttinggreen och drivingrange just nu. Det byggs också annat än golfhål på banorna. Infrastrukturen planeras mycket noga med tanke på att publiken bara ökar för varje år, något vi såg när vi var och besökte Royal Birkdale.

Agronomerna jobbar tätt med teamen på banorna och hjälper till med bland annat mätningar av spelbarhet och material som ska användas. De tar till och med fram skötselplaner för parkeringsplatser…

Några siffror från Royal Portrush:

Målet var att hålla fukten på 15–25 % med TDR 300, 120–150 med clegg hammer var önskvärt (119 nådde de trots en fantastiskt blöt sommar). Målet var 3,5–4,5 % organiskt material på mellan 0–20 mm, under 4,5 % mellan 20–40 mm.

Ingen vältning skedde över huvud taget! Extra klippning för att pricka 9,9–10,2 fot var målet. De menar att det håller en jämnare hastighet över dagen och de trodde inte att fukten i marken var bra att välta på.

Tee ska vara fasta och plana, fairways och även foregreens klipps med Toro 351, ingen stripning. Flex 21 på green. Banteamet bestod av 58 personer under tävlingen och några dagar före.

Man vill hela tiden ha en mix av olika gräsarter och inga rena bestånd av olika gräsarter. De menade att det ger annorlunda spelupplevelse.

Nytt på senare år är att alla spelare får alla uppmätta siffror i sin smartphone varje morgon.

De hyllade verkligen banteamen på alla banor där de är involverade och de var tydliga med två saker:

1.    Alla kommer ihåg vem som vann

2.    Samt om banan är dålig…

”Turf Management – Thinking Outside the Box”

Kevin J. Ross – Turfgrass Agronomist

Det här seminariet gav lite nytänkande och praktiska tips. Huvudbudskapet var ”Behandla området i området” där Ross menar att man ska hänsyn till hur områdena trafikeras. Istället för att göra samma skötsel överallt, varför inte dela in fairway i tre områden:

1. Lite trafik – förmodligen mer thatch och bättre gräs

2. Landningsområdet, mycket trafik – mer poa, slitet, mindre thatch

3. Medium trafik och spel – sätt in de åtgärder som behövs på respektive område. Man behöver tex. inte lufta överallt.

Några andra råd:

Sprutgödslar du mer på ett område, kör i sidled så ser spelarna inte spåren efter spruttrucken. Gödsla även ruffen där det är slitet och där det behövs samt vägar som klipps upp.

Planera mer skötsel på trafikerade greenområden. Ta hänsyn till mikroklimatet. Är ärevarvet på green slitet, jobba med det där och inte på hela greenen. Är det smala områden, lufta med hålpipor på ena halvan och andra halvan med fasta pinnar.

Boomer jetnozzle på sprutorna är att föredra när det ska gödslas eller vattnas på bunkerslänter. Skaffa en liten batteridriven spruta för att komma åt mindre områden tex. foregreen. Varför inte välta bara det närmsta området runt flaggan om det är tidsbrist?

Höstsådd ger ett försprång på 4–6 veckor på våren för etableringen. När man torvar och får över, bred ut en plast och lägg ut torven där så att den inte rotar sig. Ross har haft torv liggande i upp till sex veckor innan den blivit utlagd. Det ger rejäla rötter vilket gör att den rotar sig väldigt kvickt (48 timmar). Självklart måste det vattnas under tiden, även klippning hade skett.

Ett bra knep för att lära sig sina greener är att kolla i daggen. På stressade ytor saknas ofta fukt. Träna personalen vad de ska titta efter. Ha koll på mjukvaran i din bevattningsdator, ställ in spridningsvinklarna på spridarna så att vattnet verkligen hamnar på rätt ställen.

Ross avslutade med att påpeka hur viktigt det är med personligt skydd, solkräm, hörselskydd och ögonskydd.

Rapport skriven av:

Porträttbild Håkan Blusi
  • Håkan Blusi
  • Rådgivare bana och anläggning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten.
  • Tel: 072-083 67 06
Porträttbild på Mikael.

Fler nyheter

  1. Slutrapport från ICE-BREAKER delprojekt 6
  2. Banskötsel

    Slutrapport från ICE-BREAKER delprojekt 6

    Hur etablerar sig olika krypvenssorter vid låga temperaturer, och kan förbehandling av utsädet ha en positiv inverkan? Här är resultaten från 2021–2023 års försöksgreener.

    Försöksgreenen på Rättviks GK inför projektstart våren 2022.
    Försöksgreenen på Rättviks GK inför projektstart våren 2022.

    Vinterskador på våra golfgreener påverkar i hög grad spelbarheten på en golfgreen. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för en så bra återetablering som möjligt.

    Som en del av Sterfs forskningsprojekt ICE-BREAKER har vi under tre år undersökt hur olika krypvenssorter etablerar sig vid låga temperaturer, och om olika förbehandlingstekniker (primning) av utsädet kan ha en positiv inverkan på groningsförloppet.

    Vi har värderat uppkomst av nya gräsplantor på olika krypvenssorter, vid återetablering på en naturligt död green vid låga temperaturer. Hur lång tid tar det och vilken täthet blir det?

    Försöken har gjorts på Sollefteå GK (alla tre år) och på Rättviks GK (endast 2022). Sorterna som testats var Independence med primning (sen), Independence utan primning (sen), Luminary (medel) och Pure Select (snabb). 

    Bra etablering över lag – men vädret påverkar

    Sammanfattningsvis var det ganska jämn och bra etablering på alla krypvensled över lag under de tre åren. Det vi trodde gällande etableringshastighet stämde. Den som skulle vara snabbast, Pure Select, var det. Men de båda andra sorterna har en bättre utbredning över tid.

    Fröprimningen som gjordes med produkten GA 3 (gibberlinsyra) visade sig ha ytterst liten påverkan på etableringen, och ingen mätbar skillnad kunde noteras.

    2021 och 2023 var det ganska gynnsamma förhållanden för övervintring. 2022 var det däremot väldigt omfattande skador på många håll i Sverige, främst orsakat av svår isbildning. Det gjorde att det blev en seg återetablering av samtliga gräsytor under 2022

    Konklusionen är att väder, vind och marktemperatur har stor påverkan på hur snabb etableringen blir, och vilket resultat som kan förväntas.

    Viktigt att stödså på våren

    Nollrutorna syns tydligt på försöksgreenen på Sollefteå GK, hösten 2022. Övriga led, som stödsåtts med olika krypvenssorter, har jämn och bra etablering.
    Nollrutorna syns tydligt på försöksgreenen på Sollefteå GK, hösten 2022. Övriga led, som stödsåtts med olika krypvenssorter, har jämn och bra etablering.

    Jämfört med nollrutan var det dock otroligt stor skillnad. Under samtliga år var nollrutan dålig, och långt in på hösten kunde man se dess dåliga turf. 

    Återigen visar det sig att det är viktigt att hjälpså med nytt gräsfrö, i stället för att förlita sig på den befintliga fröbanken.

    Något som observerades i Sollefteå är hur stort inslag av krypven det kan bli efter två växtsäsonger. Innan sådd 2022 syntes inte ett krypvensstrå, men det kom i gång under juli. Uppskattningsvis var det då cirka 75 % krypven kvar, vilket är positivt i ett långsiktigt perspektiv. Även efter säsong 2023 så var det samma tendens gällande gräsbeståndet.

    Detta har vi också sett i tidigare försök (Surahammar 2018), vilket stärker tesen om att stödsådd är viktigt om du vill förändra ditt gräsbestånd.

    Läs hela slutrapporten

  3. Godkända växtskyddsmedel juni 2024
  4. Banskötsel

    Godkända växtskyddsmedel juni 2024

    Ett nytt totalbekämpningsmedel har godkänts för användning på golfbanor och två fungicider har fått sitt godkännande förlängt. Läs mer och ladda ner nya listan över godkända växtskyddsmedel.

    Bild på gräs angripet av svampsjukdomen Dollar Spot. Ovanpå bilden ligger en lista över godkända växtskyddsmedel i golfen.
    Vid svampangrepp kan det vara aktuellt att använda kemisk bekämpning. Se till att alltid ha senaste versionen av listan över godkända växtskyddsmedel i golfen.

    Golfen arbetar för att minimera kemisk bekämpning av svamp och ogräs genom förebyggande åtgärder – så kallat integrerat växtskydd (IPM). Som komplement till IPM-åtgärderna finns ett antal växtskyddsmedel som är godkända i golfbaneskötsel vid behov. 

    Se till att alltid ha senaste versionen av SGF:s lista över godkända växtskyddsmedel tillgänglig, den uppdateras kontinuerligt. Ladda ner och skriv ut den regelbundet, och gör avstämningar mot det ni använder och har i kemförrådet.

    Lista över godkända växtskyddsmedel


    Uppdateringar juni 2024:

    Ny glyfosatprodukt godkänd

    Det har förts en debatt under några år gällande om glyfosatbaserade växtskyddsmedel ska förbjudas eller inte. Produkter med glyfosat som aktiv substans har fått korta godkännandetider medan förhandlingarna har pågått. Nu är det lite klarare, och vi kan meddela att glyfosatprodukter kommer att vara kvar åtminstone några år framöver.

    För golfen finns sedan tidigare Roundup Ultra (5773), som kan användas på gräsytor, dock med lite svårtolkat användningsområde.

    Nu finns ytterligare en glyfosatprodukt – totalbekämpningsmedlet Credit Xtreme (5602) – som får användas på golfanläggningar under förutsättning att de generella reglerna följs. Det är godkänt till och med 2024-12-15. Läs mer om Credit Xtreme hos Kemikalieinspektionen.

    Övriga uppdateringar

    Två fungicider har fått förlängt produktgodkännande. Ascernity (5681) är godkänt till 2027-03-15 och Signum (4884) är godkänt till 2026-09-15.

    Det biologiska växtskyddsmedlet Harmonix Turf Defense har däremot inte fått förlängt produktgodkännande. Det gick ut 2024-05-11 och får inte längre säljas. Från 2025-04-01 gäller användningsförbud. 

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  5. Webbinarium om ICE-BREAKER
  6. Blåtonad bild på en istäckt green med en linjal nedstoppad i isen. Texten ICE-BREAKER, webbinarium om vinteröverlevnad 11 mars.
    Banskötsel

    Webbinarium om ICE-BREAKER

    Ta del av resultaten från STERF:s treåriga forskningsprojekt om bättre vinteröverlevnad. Anmäl dig till webbinariet den 11 mars och få tips och råd för en bättre vårstart, presenterade av Nordens främsta forskare och experter.

    Vinteröverlevnad är en stor utmaning för våra golfbanor i Skandinavien. Vad har kommit fram efter tre års forskning på skandinaviska golfgreener? Det får du ta del av under detta kostnadsfria webbinarium om STERF:s stora forskningsprojekt ICE-BREAKER.

    Hjälper det att vintertäcka? Kan gräset få för mycket sol på våren? Kan krypven etablera sig på skadade greener vid låga vårtemperaturer? Är det bra att skotta bort snö? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras (se hela programmet nedan).

    Är du banchef, greenkeeper, klubbchef eller styrelsemedlem på en golfklubb som har utmaningar kring vinteröverlevnad? Missa då inte chansen att ta del av forskarnas tips och råd kring hur ni kan agera för att ge gräset en bättre vårstart.

    Datum: Måndag 11 mars 2024
    Tid: 08.30–14.15 (inkl. lunchpaus)
    Plats: Microsoft Teams (länk skickas ut via e-post till anmälda deltagare)
    Språk: Skandinaviska språk
    Anmälan: Senast torsdag 7 mars via denna länk ➤

    Presentatörerna är de forskare som ansvarat för de olika delprojekten inom ICE-BREAKER (se lista nedan). Du får alltså möjlighet att lyssna och ställa frågor till några av Skandinaviens främsta experter på god vinteröverlevnad.

    Till anmälan ➤

    Program (cirkatider)

    Inledning

    • 08.30. Introduktion av ICE-BREAKER-projektet och presentation av projektgruppen och föreläsarna.

    Huvudtema 1: Gräsets reaktion på istäcke och smältvatten

    • 09.00. Översikt av de två huvudtyperna av is- och vattenskador: 1) syrebrist och ansamling av skadliga ämnen och 2) nedbrytning av tillväxtpunkten genom absorption av smältvatten och upprepad frysning/upptining.

    • 09.20. Den kritiska vårfasen: blekning och minskad fotosyntes när isen smälter.

    09.45. Paus 15 minuter

    Huvudtema 2: Vintertäckning, skydda gräset

    • 10.00. Anpassning av vintertäckning till skandinaviska förhållanden: Behovet av vårduk och/eller ventilation under den täta duken.

    • 10.35. Två års jämförelse av vintertäckning och snö- och isröjning vid olika tidpunkter under vintern på NIBIO Apelsvoll, Gjøvik.

    • 11.00. Screening av gräsarter och sorter för istäckningstolerans.

    11.30. Lunch 60 minuter

    Huvudtema 3: Snabbare återhämtning efter isskador

    • 12.30. Identifiering av tillväxthämmande faktorer vid återetablering efter isskador.

    • 12.55. Såteknik, användning av fröprimning och olika krypvenssorter för snabbare återetablering av golfgreener i mellersta och norra Sverige.

    • 13.20. Olika typer av tillväxtduk och biostimulanter för snabbare etablering av krypven.

    Avslutning

    • 13.45. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna från ICE-BREAKER-projektet, samt frågestund.

    • 14.15. Tack för idag!

    Föreläsare och presentatörer:

    Trygve S. Aamlid, NIBIO

    Sigridur Dalmannsdottir, NIBIO

    Wendy Waalen, NIBIO

    Karin J. Hesselsøe, NIBIO

    Marit Almvik, NIBIO

    Carl-Johan Lönnberg, Svenska Golfförbundet

    Håkan Blusi, Svenska Golfförbundet


    Varmt välkommen med din anmälan!

    Skribent

    Porträttbild Håkan Blusi