Footgolf är en rolig och fartfylld idrott som går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. En perfekt kombination av golf och fotboll med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap.

Spelet följer i stort golfens regler, men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out of bounds utgör normala hinder.
En footgolfbana består helst av 9 eller 18 hål med par 3–5, hållängder mellan 50 och 200 meter och hålkoppar med 53 centimeter i diameter.

Mer information om sportens regler finns här.

Här kan du spela footgolf

 • Alunda fotbollsgolf är en dedikerad 18-håls footgolfbana belägen i direkt anslutning till golfbanan på Olandsbygdens GK norr om Uppsala. Banan byggdes 2012 och hålen är mellan 30 och 124 meter. 

 • Alvesta GK i Småland har en 18-håls footgolfbana som invigdes i juni 2016. Banan är cirka 900 meter lång, par 72 och tar cirka 1,5 timme att spela i grupper om fyra spelare.

 • Forsbacka GK i Åmål erbjuder sedan juli 2016 möjlighet till footgolf på en sexhålsbana i anslutning till golfanläggningens korthålsbana.

 • Hammarö Golfklubb i Karlstad har en 8-håls footgolfbana med hål mellan 45-95 meter i anslutning till korthålsbanan. Banan invigdes i maj 2016 vid ett event som bevakades av bland annat NWT.se.

 • Isaberg GK norr om Gislaved i Småland erbjuder footgolf på sin korthålsbana.
  Footgolfbanan, som stod klar 2016, har sex hål som mäter mellan 50–120 meter. Banan går att reservera för footgolf via kansliet. 2017 stod Isaberg som arrangör av Sveriges första svenska mästerskap i footgolf

 • Kiladalens GK strax utanför Nyköping har en 9-håls footgolfbana i ett skogsområde separat från golfbanan, med naturliga hinder i form av träd, stenar mm. Hålen varierar i längd från 35 meter till 115m. Banan öppnade för spel den 1 augusti 2017. 

 • Lanna Golfklubb utanför Värnamo i Småland har en 9-håls footgolfbana på Trantorpsbanan. Banan ligger i kuperad terräng och varierar mellan 80-130 meter. 

 • Lerjedalen GK utanför Göteborg erbjuder sedan maj 2016 footgolf på sin korthålsbana. Hålen är mellan 35-100 meter långa.

 • Mora GK inviger sin footgolfbana den 20 maj 2018. Banan består av nio hål, med längder mellan 256-103 meter, och ligger vid infarten till golfbanan. Mer information finns här.

 • Nyköpings GK kombinerar golf och footgolf på sexhålsbanan som invigdes i juni 2016. Klövern är en korthålsbana med par 3-hål mellan 30-100 meter som är helt gratis att spela, både för golfare och footgolfare.  

 • Rockatorps GK utanför Växjö har en fotbollsgolfbana vid sidan om 9-hålsbanan. Hålen är mellan 25 och 115 meter långa.

 • Sjögärde GK i Kungsbacka kommun i Halland har anlagt en 6-håls footgolfbana på den befintliga korthålsbanan. Hålen är mellan 65–145 meter långa. Banan invigdes hösten 2016. 

 • Snöå GK, vid Dala-Järna i Dalarna, finns sedan 2017 en 6-håls footgolfbana.

 • Tomelilla GK i Skåne har dels en permanent 9-hålsbana som alltid är öppen för footgolf och delar plats med korthålsbanan (30-90 m), dels en 18-håls footgolfbana som delar plats med de första nio hålen på ordinarie golfbanan.

 • Troxhammar GK på Ekerö utanför Stockholm har en footgolfbana på korthålsbanan, med en särskild footgolfgreen i närheten av den vanliga golfgreenen. Banan öppnade i juni 2016 och består av fem hål, samtliga par 3. 

Kontakta respektive bana för aktuell information om antal hål, speltider, bokningsregler och andra frågor.

Tävlingar i Sverige

Svenska Golfförbundet arrangerar lokala tävlingar tillsammans med golfanläggningar i Sverige. I dessa finns ett antal kvalificeringsplatser till Svenska Mästerskapen som spelas på Hinton Golf Club – Sofiedal den 1–2 juli 2019 under Riksidrottsförbundets SM-vecka i Malmö. Anmälan görs direkt till arrangerande klubbar. Mer information finns här.

Svenska Mästerskapen spelas i följande klasser:
Individuellt:
Dam
Herr

Lag (4 personer i varje lag):
Dam
Herr

För att anmäla och delta i SM måste personen vara medlem i någon svensk idrottsförening som är medlem Riksidrottsförbundet, eller ansluten spelare i en association (A) ansluten till Svenska Golfförbundet. Spelare måste vara född år 2003 eller tidigare.

Internationella tävlingar

Footgolf spelas runt omkring i hela världen. Är du intresserad att spela internationellt och vill veta mer se fifg.org.

Footgolf i sociala medier

Kontakta SGF

Porträttbild på John Lindberg.