Footgolf är en rolig och fartfylld idrott som går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt.

Tomelilla Goflklubb

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt.

Spelet följer i stort golfens regler, men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out of bounds utgör normala hinder. 

En footgolfbana består helst av 9 eller 18 hål med par 3–5, hållängder mellan 50 och 200 meter och hålkoppar med 53 centimeter i diameter.

Utrustning

Ung tjej testar footgolf

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men normala kläder vid footgolftävlingar liknar dem vid vanligt golfspel, det vill säga tröja med krage, golfshorts och fotbollsstrumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Du får använda en pegg vid utspark från tee. Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög.

Läs mer om footgolf ➤ 

Kontakta respektive bana för aktuell information om antal hål, speltider, bokningsregler och andra frågor.

Tävlingar i Sverige

Footgolf-SM

Svenska Golfförbundet arrangerar årligen det svenska mästerskapet i footgolf, individuellt och i lag. För att delta i SM måste du vara medlem i en svensk idrottsförening som är medlem Riksidrottsförbundet, eller ansluten till ett golfbolag (association) ansluten till Svenska Golfförbundet.

Mer om footgolf-SM ➤

Swedish Footgolf Tour

Footgolf-SM är en del av den svenska footgolftouren. Du hittar mer information och spelschema på tourens hemsida.

Mer om Swedish Footgolf Tour ➤

Internationella tävlingar

Footgolf spelas runt omkring i hela världen. Är du intresserad av att spela internationellt och vill veta mer? Besök organisationen Federation for International FootGolf.

Kontakta SGF

Porträttbild på John Lindberg.

Footgolf i sociala medier