Elitmiljö Halmstad

För dig som vill kombinera högskolestudier med en elitsatsning på golf eller är elitspelare som vill göra en golfsatsning i en utvecklande miljö.

Ansökan är öppen!

Den idrottsliga ansökan till Elitmiljö Halmstad är öppen. Ansök senast den 10 maj. 

OBS! Ansökan till Högskolan i Halmstad sker separat. 

Ansök här ➤

Gruppbild på cirka 15-20 unga golfspelare med sina golfbagar.
Studenter och coacher vid SGF Elitmiljö Halmstad 2023.

Elitmiljö Halmstad är till för elitsatsande golfspelare* som vill läsa Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) eller ett annat program vid Högskolan i Halmstad.

logotyp R&A
Elitmiljö Halmstad möjliggörs genom stöd från R&A.

Verksamheten startade 2008 och drivs av Svenska Golfförbundet i samarbete med Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun, med stöd från R&A. 

Syftet är att stödja dig som är elitspelare och vill utvecklas till nästa nivå i ditt spel.

❥ Följ Elitmiljö Halmstad på Facebook

Följ Elitmiljö Halmstad på Instagram

Ladda ner broschyren om Elitmiljö Halmstad

Tre kategorier av elitspelare* kan söka till Elitmiljö Halmstad

 • A: Du som vill läsa PIKA-programmet vid Högskolan i Halmstad.

 • B: Du som vill läsa ett annat program vid Högskolan i Halmstad.

 • C: Du som inte studerar, men är elitsatsande spelare med höga utvecklingsmål.

 1. * Klicka här för definition av elitspelare
 2. För att ansöka till SGF Elitmiljö Halmstad ska du vara en elitsatsande spelare. Det innebär att du ska ha spelat en viss mängd tävlingar på en tillräckligt hög nivå och är van att träna mer än 20 timmar per vecka. 

  Exempel på tourer som räknas som hög nivå:

  ✔ Svenska Juniortouren elit och division 1
  ✔ Junior Master Invitational (JMI)
  ✔ Future Series (damer/herrar)
  ✔ Ahlsell Nordic Golf Tour (damer)
  ✔ Cutter & Buck Tour (herrar)

  Vi tittar alltså enbart på tävlingsspel från minst 36-hålstävlingar som ska spelas från back tee. Snittscoren från tävlingarna är en av sökparametrarna till Elitmiljön.

  Vi tittar även på träningsbakgrund med flera delar som du kommer att få svara på i det digitala ansökningsformuläret.

  Vi önskar att du använder rondanalys- och träningsverktyget swgt.se. Om du redan använder det, fyll gärna i det i din ansökan. 

Så ansöker du

Ansökan till Elitmiljö Halmstad är öppen årligen från mitten av mars till början av maj. Du ansöker genom att fylla i ett digitalt formulär som finns publicerat här under den perioden.

Är du kategori A- eller B-spelare måste du separat göra en ansökan till önskat program på Högskolan i Halmstad.

Mer om kategorierna och golfverksamheten

För att läsa mer om vad Elitmiljö Halmstad kan erbjuda dig som elitsatsande spelare, inklusive innehåll och fokus i golfverksamheten, terminsavgift och ansökningskriterier för kategori A/B och kategori C, klicka på respektive flik nedan.

 1. Information om kategori A och B
 2. Information om kategori A och B

  Spelare som läser vid Högskolan i Halmstad kallar vi kategori A och B. A är studenter som går PIKA-programmet och B är de som läser annat program eller fristående kurs. 

  Gemensamt för båda kategorierna är dels att spelarna studerar på högskolan, dels att de antagligen har boende i eller i närheten av Halmstad. Detta ger en förutsättning för att bedriva verksamhet för en identifierad grupp som kan delta i ett idrottsligt årsupplägg.

  Årsupplägget följer golfens naturliga säsong där perioder av utvärdering, grundperiod, specialisering och tävling delar in året i mindre delar och i stort anger vad som prioriteras.

  Spelare som inte kombinerar studier med sin elitsatsning, alternativt läser vid ett annat lärosäte än Högskolan i Halmstad, kallas för kategori C (se nästa flik).

  Innehåll i verksamheten

  Verksamheten är elitinriktad varför det är viktigt att vi styr resurserna till rätt aktiva. Vår filosofi är att vi vill ge mycket till de som satsar mycket. De resurser vi har idag innefattar främst coachning, träningsanläggningar, golfbanor och sparring mellan deltagarna, med utgångspunkt från vår bas i Halmstad.

  Verksamheten är uppdelad i tre delar: 1. Föreläsningar2. Grupporganiserad träning och 3. Individuell träning och coachning.

  Vi kan på så sätt fördela våra resurser i linje med elitperspektivet. En spelare kan alltså få tillgång till föreläsningar, gruppträning och viss individuell coachning.

  Terminsavgift

  En del av finansieringen av verksamheten sker genom avgifter från deltagarna. Avgiften erläggs terminsvis (vår och höst). För 2023–2024 är terminsavgiften 3 000 kronor per spelare för kategori A och B. 

  Antagningskriterier

  Som grundkrav för att ansöka bör du ha genomgått Nationellt Idrottsgymnasium (NIU) eller Riksidrottsgymnasium (RIG) och läst ämnet specialidrott. Det finns också chans till en fri bedömning om du har motsvarande förkunskap, så kallad "reell kompetens", utan att ha gått på golfgymnasium. Du behöver också möta definitionen för elitspelare

  Bedömningen av sökande görs huvudsakligen genom följande, där urvalet baseras på en total sammanvägning av delarna:

  ✔ Spelnivå
  ✔ Mål med satsningen
  ✔ Egen insats vid träning
  ✔ Resultat vid tävling 

  Ansökan

  Du gör din ansökan till Elitmiljö Halmstad kategori A och B genom att klicka på ansökningslänken ovan. Vi återkommer till dig med en bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan. Du får besked på ansökan efter den 15 juni gällande Elitmiljön.

  Antagning till Högskolan i Halmstad är en förutsättning för att bli antagen till Elitmiljön. För information om hur du söker till PIKA-programmet eller andra kurser vid högskolan, samt antagningsdatum för höstterminen 2024, se högskolans hemsida

  Välkommen med din ansökan!

  Kontakt vid frågor

  Petra Lindström, Svenska Golfförbundet
  petra.lindstrom@golf.se
  070–303 15 54

  Sofia Grönberg-Whitmore, Elitmiljö Halmstad
  sofia.gronberg.whitmore@golf.se
  070-892 75 50

 3. Information om kategori C
 4. Information om kategori C

  Det krävs minst 5 spelare för att vi ska starta en grupp. 

  Kategori C vänder sig till elitsatsande golfspelare som gått ut gymnasiet men inte studerar vid Högskolan i Halmstad. Du ska istället göra en elitsatsning i golf antingen som enda sysselsättning, i kombination med arbete i någon form eller i kombination med eftergymnasiala studier vid ett annat lärosäte.

  Den här gruppen av spelare har inte lika många gemensamma nämnare som kategori A och B (se fliken ovan). De kan spela på olika tourer, vara av olika kön eller bo längre ifrån varandra och elitmiljön. Behovet av stöd kan också vara tillfälligt, av olika skäl. Att kunna möta och stödja dessa spelare efter deras önskan och förutsättningar är viktigt, men samtidigt en utmaning.

  Innehåll i verksamheten

  Hela verksamheten har en elitprägel och vi använder resurserna på ett sätt som ligger i linje med elitperspektivet. Vår filosofi är att vi vill ge till de som satsar mycket och som vi också tror kan nå långt. De resurser vi idag erbjuder innefattar främst coachning, spel och sparring med andra elitsatsande spelare med utgångspunkt från Halmstad.

  För kategori C planeras ett antal aktivitetsdagar med ett tema riktat till en viss grupp av spelare. Flera av dessa spelare har behov av sparring och bedriver sin vardagliga träning där det finns få andra spelare på samma nivå.

  Avgift

  En avgift tas ut per aktivitet eller aktivitetsdag som erbjuds.

  Antagningskriterier

  Du behöver vara en spelare som tävlar på den svenska proffstouren (MoreGolf Mastercard Tour för herrar respektive Nordic Golf Tour för damer) eller högre. Bedömningen av sökande görs sedan huvudsakligen genom följande:

  ✓ Spelnivå
  ✓ Mål med satsningen
  ✓ Egen insats vid träning
  ✓ Resultat vid tävling 

  En total sammanvägning av delarna leder till vår bedömning.

  Ansökan

  För att ansöka till Elitmiljö Halmstad som C-spelare klickar du på ansökningslänken ovan. Har du frågor är du mer än välkommen att höra av dig.

  Kontakt vid frågor

  Petra Lindström, Svenska Golfförbundet
  petra.lindstrom@golf.se
  070–303 15 54

  Sofia Grönberg-Whitmore, Elitmiljö Halmstad
  sofia.gronberg.whitmore@golf.se
  070-892 75 50

Om PIKA-programmet och Högskolan i Halmstad

Den akademiska utbildningen Professionell idrottskarriär och arbetsliv, 180 hp, (PIKA) förbereder idrottare för en elitidrottskarriär, men även för livet efter karriären.

Genom Elitmiljö Halmstad kan du som vill inrikta studierna mot en framtid inom golfbranschen få möjlighet till praktik och verklighetsnära studieuppgifter och arbeten i samverkan med personal på Svenska Golfförbundet. Hör studenter från PIKA-programmet berätta mer om utbildningen i filmen nedan. 👇

Läs mer och ansök här (ansökningstid 15 mars–15 april årligen)

 1. Mer om PIKA-programmet
 2. Professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA) innehåller delar som fysiologi, idrottspsykologi, entreprenörskap och företagsekonomi och ger en kandidatexamen i idrottsvetenskap.

  Kurserna ger bra kunskap och förberedelser inför arbetslivet, men även kunskap som idrottarna kan applicera på sig själva och sin idrott. Du utvecklas därmed både som människa och idrottare.

  Programmets innehåll utgår från de utmaningar som finns i verkligheten, både just nu och längre fram.

  Programansvariga på Högskolan i Halmstad har ett nära samarbete med de personer som har ansvar för golfsatsningen. På så sätt kan undervisning, labbar och examinationer många gånger direkt överföras till den träning, tävling och andra delar som görs i spelarens egen elitsatsning.

  Mer information:

  Halmstad Högskola PIKA-programmet

  Broschyr om PIKA-programmet

Högskolan i Halmstad – ett Riksidrottsuniversitet

I samarbete med Malmö universitet är Högskolan i Halmstad ett Riksidrottsuniversitet. Det innebär att de har ett uppdrag från Riksidrottsförbundet att bidra till utvecklingen av svensk idrott – vilket de gör på flera sätt genom både utbildning och forskning. Läs mer om det här. 

Coacher

 • Coacher med stor erfarenhet

  Verksamheten genomförs och utvecklas av ett team av coacher med stor erfarenhet och hög kompetens. De jobbar med alla delar av spelarutvecklingshjulet hos spelaren där coacherna delvis har olika områden. Alla coacher jobbar med spelarnas helhetsutveckling.

  • Sofia Grönberg Whitmore 

   Porträttbild på medelålders kvinna, utomhus i golfmiljö. Iklädd en grå sporttröja med logotyp för Elitmiljö Halmstad.

   Ansvarar för de delar som rör den personliga utvecklingen och som kan sorteras in under områdena socialt, mentalt och strategiskt.

   Sofia har en bakgrund som professionell golfspelare på högsta tournivå och har vunnit tre tävlingar på Ladies European Tour.

   Efter spelarkarriären har hon återvänt till golfen som coach och varit delaktig att ta fram och utveckla verksamheten inom Elitmiljö Halmstad, som startade som Scandinavian School of Golf.

  • Rikard Fors

   Porträttbild på medelålders man, utomhus i golfmiljö. Iklädd en grå sporttröja med logotyp för Elitmiljö Halmstad.

   Genomför stora delar av gruppträningen och den individuella träningen inom teknik, strategi och mentalt.

   Rikard Fors är golftränaren som varit med och utvecklat flera av våra mest framgångsrika proffs. Några av dessa är Peter Hanson, Johan Edfors och Louise Friberg. 

   Han har idag uppdrag mot flera spelare på touren, samtidigt som han är delaktig i SGF Elitmiljö i Halmstad. 

  • Fredrik Wetterstrand

   Porträttbild på medelålders man, utomhus i golfmiljö. Iklädd en grå sporttröja med logotyp för Elitmiljö Halmstad.

   Ansvarar för genomförande och planering av gruppträningen och den individuella träningen inom teknik, strategi och mentalt.

   Fredrik är golftränaren som också har en akademisk bakgrund. Han har skrivit flera böcker och undervisar både på tränarutbildningen och på Högskolan i Halmstad. 

   Fredrik har varit delaktig i Elitmiljö Halmstad sedan starten 2008, då under namnet Scandinavian School of Golf. Huvudsysslan är sedan 2018 rollen som ansvarig damlandslagscoach i Swedish Golf Team.

  • Håkan Svensson

   Porträttbild på man i medelåldern med brunt kortklippt hår och täckväst med logotyp för Elitmiljö Halmstad. Fotad utomhus med en vintrig golfbana i bakgrunden.

   Genomför gruppträning och den individuella träningen inom teknik vid SGF Elitmiljö Halmstad.

   Håkan har varit verksam som golftränare i snart 28 år och arbetat på Båstad GK sedan 1996. Han har under alla år som tränare lagt stor del av sin tid på utveckling av amatörspelare på alla nivåer men framför allt med juniorer, elit och nyblivna proffs.

   Som PGA-medlem har Håkan varit engagerad i PGA:s distriktsverksamhet i många år och sedan 2018 är han styrelseledamot i PGA of Sweden.

    

  • Jonathan Hammarsten

   Porträttbild på medelålders man, utomhus i golfmiljö. Iklädd en grå sporttröja med logotyp för Elitmiljö Halmstad.

   Ansvarar för den fysiska utvecklingen och är en av golfcoacherna i teamet.

   Jonathan har en bakgrund som golfspelare och spelade på svenska touren fram till 2018. Samtidigt som han fortfarande tävlade aktivt studerade han biomedicin med fysisk inriktning och valde att sadla om från spelare till tränare.

   Han har jobbat i Elitmiljön sedan 2019. Jonathan jobbar som tränare på Halmstad GK, dessutom jobbar Jonathan som fystränare för Aspero golfgymnasium och inom Supercamp Syd.

   Från mars 2024 är han färdigutbildad vid Högre Tränarutbildningen (HTU), PGA of Sweden och SGF.

Golfverksamhet

 • Utvecklas mot professionellt golfspel

  Träningsanläggningar

  Bas för golfträningen:
  ✔ Halmstad Golfarena

  Samarbetsklubbar:
  Falkenbergs GK
  Halmstad GK
  Haverdals GK
  Holms GK
  Ringenäs GK

  I Elitmiljö Halmstad erbjuder vi möjligheten att kombinera studier vid Högskolan i Halmstad med en elitsatsning i vår unika utvecklingsmiljö. 

  Som grundkrav för att ansöka bör spelare ha gått Nationellt Idrottsgymnasium (NIU) eller Riksidrottsgymnasium (RIG) och läst ämnet specialidrott. Du kan även bli antagen genom reell kompetens.

  För mer om att ansöka och bli antagen, klicka och läs under "Information om kategori A och B" respektive "Information om kategori C" ovan.

  Innehåll i golfverksamheten

  Träningen genomförs till största del på Halmstad Golfarena. I miljön erbjuder våra coacher ett program med träning och aktiviteter för A- och B-spelare som blir antagna till verksamheten.

  Spelarutvecklingshjulet som beskriver en spelares utveckling i golf.

  Innehållet utgår från spelarutvecklingshjulet och dess olika områden. 

  Kategori A och B får ta del av en basdel som innehåller:

  Föreläsningar kopplade till de olika områdena av spelarutvecklingshjulet och aktuell träningsperiod

  Gruppträning där du även får sparring med andra elitspelare med liknande målsättning

  Viss individuell coachning med målsättningsarbete, utvärdering och utvecklingssamtal

  Elitmiljö Halmstad skapar förutsättningar för utveckling som golfare, student och människa.

  Det finns också en extragrupp för kategori A och B, som innehåller individuell tid för att gå djupare in i spelarens utveckling. Det innebär både mer individuell golfträning och djupare och mer frekvent uppföljning i utvecklingssamtal. 

  För att ta del av extragruppen sker en bedömning på samma faktorer som för att få tillgång till basdelen, men där ställs högre krav.

  För kategori C planeras ett antal aktivitetsdagar med ett tema riktat till en viss grupp av spelare. Flera av dessa spelare har behov av sparring och bedriver sin vardagliga träning där det finns få andra spelare på samma nivå.

Därför Elitmiljö Halmstad

 • Därför ska du välja Elitmiljö Halmstad

  Vi vet enligt forskning att det är en rad faktorer som kännetecknar framgångsrika miljöer. En av dessa är att det finns andra aktiva i miljön.

  Sparring ger utveckling och motivation

  Att sparra tillsammans med andra, varje dag, är en stor skillnad mot att träna själv.

  När flera aktiva som delar samma mål och vardag tränar tillsammans, uppstår utbyten i olika former. Det sker ett lärande mellan golfarna i de faktiska delarna som behövs för att senare kunna konkurrera på högre nivåer. 

  En annan del handlar om att aktiva sparrar med varandra under träning och därmed hjälper varandra att träna på att tävla. Att träna med någon annan kan också skapa mer motivation och mer fokus på uppgiften än om du tränar ensam.

  Ett 20-tal golfspelare sitter i gräset runt en bunker och lyssnar på en golftränare som pratar. I bakgrunden syns ett klubbhus.

  En satsning mot elit är inte sällan förenligt med mycket och enformig träning, som kan leda till att motivationen tryter. Att få "jobbet gjort" blir ofta enklare om man har andra som drar i en då den egna motivationen tryter. Att dela satsningens vardag och allt den innebär med andra kan göra stor skillnad.

  Förutom de spelare som ingår i verksamheten tränar flera av de som redan spelar på några av tourerna på anläggningen. Några tränar också med de coacher som är knutna till verksamheten.

  Bästa träningsförutsättningarna

  Träningsanläggningar

  Bas för golfträningen:
  ✔ Halmstad Golfarena

  Samarbetsklubbar:
  Falkenbergs GK
  Halmstad GK
  Haverdals GK
  Holms GK
  Ringenäs GK

  Lika viktigt som det som sker mellan personerna som satsar är att anläggningen och träningsutrustningen är bra. Halmstad Golfarena har nästan allt man kan tänka sig på en och samma plats.

  För golfdelen finns drivingrange, områden där du kan träna på alla slag som ingår i spelet, svingstudio, Trackman, inomhus närspelshall och andra träningshjälpmedel. Tillsammans med de andra golfbanorna i Halmstadområdet ger detta de bästa träningsförutsättningarna för utveckling.

  Spelare i kategori A eller B har full tillgång till Halmstad Golfarena för att bedriva sin egen träning, samt tillgänglighet till spel och träning på samarbetsklubbarna i och runt Halmstad. Spelare i kategori C har tillgång till Halmstad Golfarena vid inplanerade aktiviteter.

Vanliga frågor och svar

 1. Hur söker jag program och kurser på Högskolan i Halmstad?
 2. Högskolans hela utbildningsutbud når du via deras hemsida www.hh.se/villstudera.html

  Ansökningstiden är vanligen 15 mars till 15 april. Till en del utbildningar finns möjlighet att antas trots att man anmäler sig för sent. De ansökningar som har kommit in i tid behandlas först, därefter behandlas sena anmälningar. Det är bara om det finns platser kvar på en utbildning som du kan få en plats (förutsatt att du är behörig). Att utbildningen är öppen för sen anmälan är ingen garanti för att det finns lediga platser.

  Här finns mer information.

 3. Hur söker jag till PIKA-programmet?
 4. Här söker du Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 hp

  Har du frågor kring utbildningen PIKA, kontakta programansvarig Linus Jonsson, telefon 070-2753210 eller linus.jonsson@hh.se.

 5. Kan jag besöka Högskolan i Halmstad innan jag börjar plugga där?
 6. Kontakta högskolan för information om besöksdagar.

 7. Hur visar jag upp mina förkunskaper i golf?
 8. Alla som vill ta del av verksamheten som spelare i A- eller B-kategorin ska kontakta Sofia Grönberg Whitmore för att få underlag och mer information: 

  sofia.gronberg.whitmore@golf.se

 9. Kostar det något att vara med i golfverksamheten?
 10. Ja, vi har en terminsavgift som varje spelare betalar. Den ligger för närvarande på 3000 kronor per termin (6000kr/läsår) för spelare i kategori A och B. För kategori C tar vi ut en avgift per aktivitet. 

 11. Har spelarna full tillgång till Golfarenan?
 12. Ja, alla som tillhör kategori A eller B får nyttja anläggningen för träning både i Elitmiljöverksamheten och vid egen träning. 

 13. Får vi tillgång till spel på klubbarna i Halmstad?
 14. Ja, men det görs en årlig dialog med klubbarna då vi kommer fram till vad som gäller. Vi kan inte lova fri tillgång, men historiskt sett har klubbarna varit väldigt generösa. Tillgångarna till klubbarna gäller under terminstid.

 15. Hur genomförs fysträningen i Elitmiljön?
 16. Fysträning är en viktig del av en golfares utveckling. Högskolan erbjuder samtliga idrottsstudenter fritt gym och gemensamma fyspass för elitidrottarna. Dessutom har golfarna ytterligare pass i golfens regi.

  Fysisk screening av spelarna gör vi tillsammans med fystränare och fysioterapeuter. Tillgång till fysioterapeut finns på Halmstad Högskola (egen bekostnad).

 17. Jag har ett bra nätverk redan nu, vad innebär det för samarbetet och skolan?
 18. Vår verksamhet har som mål att hjälpa spelare. En del har små hål att täcka, andra större. Du kan alltså ta del av verksamheten på olika nivåer.

  Vi vill att du ska ha ditt eget nätverk och fortsätta jobba nära det och samarbeta med oss coacher i Elitmiljön.

 19. Jag har väldigt lite stöd, hur mycket kan ni hjälpa mig?
 20. Vårt upplägg består av ett antal fasta delar som vi erbjuder. Om du vill fortsätta eller fördjupa samarbetet med någon av våra coacher gör du det i samråd med den eller de du vill samverka med. Detta sker då i egen regi – du står för deras kostnader efter överenskommelse. Vi uppmuntrar till att du har en tränare och ett nätverk.

 21. Vad innebär extragruppen?
 22. Ett urval görs av spelare/studenter i Elitmiljön till extragruppen från åk 2-4.

  Dessa spelare erbjuds ett extra träningspass varje vecka. Ett antal krav ställs på de spelarna som ingår.

 23. Vem gör bedömningen om vilka som klarar kraven som elitspelare?
 24. Ansvariga för verksamheten kommer tillsammans att göra den bedömningen. För att ansöka till SGF Elitmiljö Halmstad ska du vara en elitsatsande spelare.

  Det innebär bland annat att du ska ha spelat en viss mängd tävlingar på en tillräckligt hög nivå och är van att träna mer än 20 timmar per vecka.

  Definition av elitspelare

 25. Jag tänker läsa PIKA, satsar hårt och är en av de bästa i landet. Vad får jag för förutsättningar?
 26. Grattis, du hamnar i en utvecklingsmiljö tillsammans med andra elitsatsande i kombination med studier. Du blir en student-atlet på Högskolan i Halmstad och i Elitmiljön med stöd av golfkoordinator och golfcoacher på plats, dessutom stödet som högskolan erbjuder.

  För att ta del av mer information så rekommenderar vi dig att komma på Öppet hus!

För mer information och frågor, kontakta

Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.