Välkommen till en idrott som funkar för alla! Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan golfen förbättra din livskvalitet. Här hittar du allt om hur du kan komma igång.

Jonas Andersson, handigolfare, sträcker klubben ovanför huvudet med sin amputerade arm.

Golf är en idrott där alla kan umgås och spela på samma villkor. En fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje.

Oavsett din situation kan golfen ge dig ett mer aktivt och socialt liv och en meningsfull vardag. Du kan spela och träna på dina villkor, få nya vänner och frisk luft. Vill du kan du också satsa och tävla både lokalt, nationellt och internationellt.

Idag finns cirka 75 golfklubbar med verksamhet för golfare med funktionsnedsättning. Den är en naturlig del av klubbens övriga verksamhet, med fokus på idrott istället för på funktionsnedsättningen.

Därför är golf perfekt som paraidrott:

 • Socialt: träffa nya vänner, bli del i en gemenskap, engagera dig i föreningslivet

 • Träning: bygg upp din uthållighet och styrka i armar, händer och ben

 • Rehabilitering: lågintensiv idrott som tränar upp motorik, koordination och balans

 • Självförtroende: hjälper dig tro på din förmåga att övervinna hinder

 • Handicapsystemet: alla golfare kan spela med och tävla mot varandra

 • Specialregler och hjälpmedel: ger möjlighet och rättvisa förutsättningar för paragolfare

Filmer

Bläddra bland filmerna nedan och få inspiration till att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar.

Frågor & svar

 1. Kan jag spela med just min funktionsnedsättning?
 2. Det bästa med golf är att alla kan spela. Oavsett kön, ålder eller funktionsnedsättning.

  Golfen har ett handicapsystem som gör att alla kan tävla på lika villkor. Enligt golfreglerna är det också tillåtet för paragolfare att använda hjälpmedel som bilar, proteser, distansmätare, caddies eller vad du än behöver för att utöva sporten. Gå in på parame.se och leta upp en golfklubb nära dig ska du få se!

 3. Finns det några hjälpmedel för mig med fysisk funktionsnedsättning?
 4. Paragolfare.

  Du som har svårt att gå kan behöva en golfbil, golfrullator eller elscooter för att ta dig fram på banan. Vid höga förlamningsskador kan du behöva använda en så kallad PowerMotion (se bild) som finns på vissa golfklubbar.

  För dig som har svårt att greppa klubban eller är amputerad finns också olika proteser, specialhandskar och specialgrepp att använda.

  Fler tips på hjälpmedel att använda hittar du här

 5. Vad kostar det att börja spela golf?
 6. Det beror på i vilken form du vill spela. Klubbor och annan utrustning finns att låna på de flesta golfklubbar. Vill du gå en nybörjarkurs, ta lektioner hos en golftränare, spela på banan eller bli medlem i en golfklubb innebär det en kostnad, antingen per gång eller per år. Priserna kan variera från klubb till klubb.

 7. Finns det speciella regler för paragolf?
 8. Ja, i Regler för golfspel finns regel 25, som innehåller undantag till de övriga golfreglerna för att anpassa dem för golfare med funktionsnedsättning.

  Regel 25 är uppdelad i fem kategorier, du använder de som stämmer in på din situation:

  ✓ Spelare som är blinda/synskadade

  ✓ Spelare som saknar någon eller flera lemmar

  ✓ Spelare som använder rörelsehjälpmedel

  ✓ Spelare med intellektuella funktionsnedsättningar

  ✓ Spelare med andra funktionsnedsättningar

  Du hittar hela regelverket på svenska i den digitala regelboken och i regelappen som du kan ladda ner till din mobiltelefon (iPhone och Android – sök på "Regler för golfspel"). Både webben och appen är kostnadsfria.

 9. Hur hittar jag en golfklubb nära mig?
 10. Gå in på parame.se och leta upp din närmaste golfklubb med paragolfverksamhet. Finns det ingen klubb i din närhet kan du kontakta ditt distrikts paragolfansvarig.

  Vill du prova på golf på egen hand är du självklart varmt välkommen till vilken golfklubb som helst, oavsett om de har paragolfverksamhet eller inte. Kontakta en klubb och fråga kring vad de har att erbjuda just dig, beroende på dina förutsättningar.

  Hitta en golfklubb nära dig (scrolla en bit på sidan)

Vill du börja spela golf?

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Vad kul! Det bästa sättet att börja är att kontakta en golfklubb som kan hjälpa dig att komma igång.

Via Parasport Sveriges tjänst ParaMe kan du hitta golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet.

Klicka på länken nedan för att hitta din närmaste golfklubb i listan och kontakta dem. Finns det ingen klubb i din närhet kan du kontakta den som är paragolfansvarig i ditt distrikt.

Hitta en golfklubb hos ParaMe ➤

 1. Se listan över distriktets paragolfansvariga
 2. Distriktens paragolfansvariga

Grönt Kort – golfens ”körkort”

Om du provat på golf och vill börja spela mer regelbundet och kanske bli medlem i en golfklubb eller tävla behöver du ta Grönt Kort. Det är beviset på att du kan grunderna i golf och hur du spelar säkert, med omsorg om banan och andra.

Som paragolfare tar du Grönt Kort på samma sätt som övriga golfare – genom att klara ett spelprov och ett kunskapstest. Beroende på din funktionsvariation kan du behöva ta hjälp längs vägen. Till exempel av en golftränare, ledsagare eller någon du känner.

Teorin kring golfspelet och golfreglerna kan du lära dig digitalt, via den kostnadsfria Grönt Kort-webben. Spelet och svingen lär du dig bäst av en tränare på en golfklubb.

Allt om hur du tar Grönt Kort i golf ➤

För dig som vill utvecklas och tävla

Ida Rosén

Golfen ger dig möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning men också en eventuell tävlingskarriär. Du kan spela i vanliga klubbtävlingar men det finns också särskilda paragolftävlingar både regionalt, nationellt och internationellt.

De spelare som tävlar på tourerna och i paragolflandslaget är stora inspiratörer och ambassadörer för paragolf. Golfen, träningen och spelet har stärkt deras ego i kampen att leva med och övervinna sin funktionsnedsättning både på och utanför golfbanan. 

De delar gärna med sig av hur golfen hjälpt dem tillbaka till ett friskare och bättre liv:

 • "Jag ser verkligen fram mot Special Olympics. Golfen betyder väldigt mycket för mig och jag tycker det är jätteroligt."

  – Ida Rosén, Borås GK, uttagen att spela Special Olympic World Games i Berlin 2023

 • "Golfen gör att jag får en paus, kan rensa skallen och skapa ny energi. Jag skulle inte klara av jobbet om jag inte hade golfen."

  – Erika Malmberg, Årets Paragolfare 2021

 • "Golfen är väldigt social och jag hänger ofta med kompisar när jag golfar. Det innebär att det blir en bra kombination mellan seriösa tävlingar och att ha kul med kompisar på banan."

  – Gustav Stigsson Andersson, scratchspelare på Folksam Paragolf Tour

Läs hela intervjun med Ida, Erika och Gustav.

 

Lär dig mer om hur en tävling går till och vilka möjligheter som finns för en framtida tävlingskarriär:

Årets paragolfare

Årets paragolfare är ett stipendium på 25 000 kronor som delades ut av Henrik Stenson 2014-2022. Sedan 2016 har stipendiet utsetts till två personer, årets prestation och årets utveckling.

 1. Årets paragolfare
 2. 2014 Joakim Björkman
  2015 Kristoffer Eklund
  2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
  2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
  2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation) 
  2021 Erika Malmberg (utveckling) och Johnny Granberg (prestation)

Paragolf i sociala medier

För frågor kontakta

Porträttbild på Ulrika.
 • Ulrika Jorsell
 • Idrottsrådgivare. Distrikt: Skåne, Gästrike-Hälsinge, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Ångermanland, Norr- och Västerbotten. Ansvarig för paragolf.
 • Tel: 08-622 15 53
Per Sjöberg är ordförande för Paragolfgruppen (som tidigare hette Handigolfgruppen). Han har glasögon och är kortklippt hår.
Daniel Stark är coach för paralandslaget. Han har kort brunt hår och blå ögon.
Susanne Gutke
Agneta Johansson