Det svenska mästerskapet i golfregler anordnas årligen. Oavsett om du är regelintresserad golfare eller professionell domare är du välkommen att delta.

Grattis till segrarna i Regel-SM 2020

Två män i medelåldern står inomhus framför en golftavla med guldmedalj runt halsen.
Mikael Abelsson (amatörklass) och Fredrik Wästlund (proffsklass) tog hem segern i Regel-SM i golf 2020.

Finalen i det svenska mästerskapet i golfregler och två segrare har korats. I år var första gången SM hölls i två olika klasser – proffs och amatör. 

Stort grattis till årets segrare! 

Fredrik Wästlund, Landeryds Golfklubb (proffs)
Mikael Abelsson, Lidköpings Golfklubb (amatör)

Förbundsdomaren Fredrik Wästlund vann finalen i proffsklassen över regerande mästaren Alexander Gatara med resultatet 5–4. Wästlund fick alltså alla rätt på finalfrågorna och var också ensam om att ha alla rätt i kvalomgång 2 i proffsklassen. Mycket imponerande!

I amatörklassen blev det en klar seger, då Mikael Abelsson vann med 4–0 över Mikael Standert. Båda deltagarna hade alla rätt i kvalomgång 2, så det var två mycket regelkunniga golfspelare som tog sig till final.

Se finalen på KlubbTV

Finalen direktsändes på KlubbTV.nu och kan där ses i efterhand (startar cirka 13 minuter in i sändningen). Titta och se hur många rätt du skulle ha haft!

Kort om årets regel-SM

I proffsklassen deltog 62 personer som är eller varit förbunds- eller distriktsdomare. I amatörklassen deltog 118 andra regelintresserade.

Totalt var 180 personer med i första kvalomgången av Regel-SM 2020, där de fick svara på 20 sant eller falskt-frågor. I amatörklassen hade en deltagare alla rätt. I proffsklassen var man bäst på 19 rätt och där duggade det tätt med fina resultat. 

Frågorna från kvalomgång 1

Nyfiken om du skulle klarat dig lika bra som finalisterna? Läs frågorna från kvalomgång 1 i Regelfrågebanken

Bläddra för fler bilder från finalen

Bild 1: segrare proffsklass Fredrik Wästlund. Bild 2: segrare amatörklass Mikael Abelsson. Bild 3: båda guldmedaljörerna. Bild 4: Proffsfinal. Alexander Gatara (t.v.) mot Fredrik Wästlund (t.h). I mitten Ola Welander från SGF:s Regelkommitté. Bild 5: Amatörfinal. Mikael Abelsson (t.v.) mot Mikael Standert (t.h). I mitten Ola Welander.

Nyhet 2020 – två klasser!

Våra bästa domare kan tävla mot varandra. Samtidigt har någon helt okänd regelkunnig chans att bli upptäckt.

I år inför vi två klasser – Proffs (du som är eller har varit förbunds- eller distriktsdomare) och Amatör (övriga regelintresserade golfare). Två svenska regelmästare ska alltså koras 2020.

Det vinner segrarna

Utöver äran får de som blir svenska mästare ett bidrag till att förkovra sig ytterligare i sitt regelkunnande.

Segraren i proffsklassen får ett stipendium på 10 000 kronor att använda för deltagande vid högre regelutbildning utomlands, samt Roar Hagens vandringspris. Vandringspriset instiftades 2016 till minne av vinnaren av första upplagan av Regel-SM, en otroligt kunnig och engagerad domare och TD som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.

Segraren i amatörklassen får resa och boende till en tävlingsvecka i Sverige under säsongen 2021, för att där på nära håll följa en rutinerad domare i dennes arbete.  

Regel-SM 2020

Den sjätte upplaga av det svenska mästerskapet i golfregler gick av stapeln september till oktober 2020. Samtliga regelintresserade var välkomna att delta. 

Så gick tävlingen till

  • Kvalomgång 1. 20 onlinefrågor av typen ”sant eller falskt”, samma frågor för båda klasserna (proffs och amatör). Frågorna besvarades inom max 12 minuter framför egen dator. De 40 bästa plus delningar från varje klass gick vidare till kvalomgång 2.

  • Kvalomgång 2. Tio flervalsfrågor som besvarades inom max 12 minuter framför egen dator. Olika frågor till de två klasserna. De två snabbaste av de med bäst resultat gick vidare till final.

  • Final, lördag 24 oktober i Idrottens Hus i Stockholm. De två finalisterna i respektive klass fick svara på fem regelfrågor av typen "Vilken påföljd?". Finalen sändes live via Klubb-TV.nu.

Om regel-SM

Roar Hagens vandringspris till Regel-SM, instiftat 2017 till minne av den förste segraren 2013, som avled 2016.
Roar Hagens vandringspris instiftades 2016 till minne av Roar Hagen som vann första upplagan av Regel-SM.

Regel-SM är ett inofficiellt svenskt mästerskap som arrangeras av Svenska Golfförbundets tävlingsavdelning och regelkommitté (RK), som tillsammans står för frågor, rättning och tävlingsledning.

Tävlingsledare under finaldagen är RK:s Christina Rodman. Tävlingsledningens beslut kan inte överklagas.

Svenska mästare i golfregler genom åren

2020 Fredrik Wästlund (proffs) och Mikael Abelsson (amatör)
2019 Alexander Gatara
2018 Ingen tävling
2017 Tommy Schill
2016 Marek Pola Löthman
2015 Ingen tävling
2014 Benny Larsson
2013 Roar Hagen