Alla som vill ska kunna spela golf. I Sverige finns bredd- och elitverksamhet för dig som paragolfare.

Golfen är en idrott där alla kan umgås på samma villkor och är en fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje. Bläddra bland filmerna ovan och få inspiration om att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar. 

Vill du börja spela golf?

Vad kul! Just nu finns ett åttiotal golfklubbar runtom i landet som erbjuder regelbunden paragolfträning. Välkommen till en härlig idrott som ger möjlighet till gemenskap, utveckling och motion, oavsett funktionsnedsättning. 

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Hitta en golfklubb via ParaMe

På tjänsten Para-Me.se hittar du golfklubbar och andra idrottsföreningar som erbjuder paraverksamhet. Oavsett om du har en fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning finns bra paragolfverksamhet på de flesta orter i Sverige.

Hitta en golfklubb ➤ 

Kontakta paragolfansvarig i ditt distrikt

Hittar du ingen golfklubb i närheten via ParaMe? Då är du välkommen att ta kontakt med någon av de paragolfansvariga i distriktet där du bor, så kan de guida dig vidare till en bra verksamhet. 

 1. Se listan över distriktets paragolfansvariga
 2. Distriktens paragolfansvariga

Tävlings- och elitverksamhet

Golfregler för paragolfare

Från 1 januari 2023 har en ny regel har införts – Regel 25 – som gör golfen mer inkluderande. Regel 25 gäller för spelare med olika typer av funktionsnedsättningar och tillhandahåller modifieringar av vissa av de övriga 24 reglerna.

✓ Spelare som är blinda/synskadade
✓ Spelare som saknar någon eller flera lemmar
✓ Spelare som använder rörelsehjälpmedel
✓ Spelare med intellektuella funktionsnedsättningar

Det innebär att det gäller automatiskt för varje tävling som innefattar spelare med funktionsnedsättningar. I GIT finns en ruta som golfklubben bockar i för de spelare som är behöriga att nyttja regel 25. Du kan läsa mer om regel 25 här!

Du hittar hela regelverket på svenska i den digitala regelboken och i regelappen som du kan ladda ner till din mobiltelefon (iPhone och Android – sök på "Regler för golfspel"). Både webben och appen är kostnadsfria. 

Henrik Stenson Foundation

Svenska Golfförbundet (SGF) har under 2014-2022 haft ett uppskattat samarbete med Henrik Stenson och hans stiftelse Henrik Stenson Foundation. Henrik har varit paragolfambassadör i Sverige och värd för en internationell juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.

Årets paragolfare

Årets paragolfare är ett stipendium på 25 000 kronor som delades ut av Henrik Stenson 2014 - 2022. Sedan 2016 har stipendiet utsetts till två personer, årets prestation och årets utveckling. 

 1. Årets paragolfare
 2. 2014 Joakim Björkman
  2015 Kristoffer Eklund
  2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
  2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
  2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation) 
  2021 Erika Malmberg (utveckling) och Johnny Granberg (prestation)

Läger och tävlingar

2017 och 2018 tog Henrik Stenson tillsammans med Royal & Ancient ut tolv paragolfare till Henrik Stenson Handicamp. Lägret skedde i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge, där paragolfarna fick träna och inspireras av Henrik och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. 

2019 - 2022 har lägret bytt inriktning och blev ett breddläger för barn och ungdomar på olika golfklubbar runtom i landet.

Henrik har också varit värd för en deltävling på den nationella touren Folksam Paragolf Tour, Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Transporthjälpmedel

2017 och 2018 skänkte Henrik Stenson Foundation fem golfscooters per år till golfklubbar som har paragolfverksamhet och har behov av transporthjälpmedel. Följande golfklubbar har tilldelats golfscooters:

2017 Falkenberg, Hässelby, Hälla, Borås, Söderköping-Norrköping
2018 Storsjöbygden, Kallfors, Vadstena, Lundsbrunn, Åkagården

SGF har beslutat att från och med 2023 inte förnya Henriks ambassadörskap för paragolf och kommer heller inte längre samverka kring juniortävlingen. Vi vill tacka Henrik för allt han gjort för golfen under de här åren, där han bidragit med både ekonomiska resurser och ett stort engagemang.

Läs mer om bakgrunden till beslutet och ta del av frågor och svar här.

Paragolf i sociala medier

För frågor kontakta

Porträttbild på Ulrika.
 • Ulrika Jorsell
 • Idrottsrådgivare. Distrikt: Skåne, Gästrike-Hälsinge, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Ångermanland, Norr- och Västerbotten. Ansvarig för paragolf.
 • Tel: 08-622 15 53
Per Sjöberg är ordförande för Paragolfgruppen (som tidigare hette Handigolfgruppen). Han har glasögon och är kortklippt hår.
Daniel Stark är coach för paralandslaget. Han har kort brunt hår och blå ögon.
Susanne Gutke
Agneta Johansson