-
Almedalen är Almegalen
Almedalen är igång. Eller Almegalen som någon kallade veckan i Visby då människor en kort flygtur från sitt trygga liv på Stureplan och Södermalm plötsligt landar i vad man tror är en verklighet.
Men de boende på Gotland har en annan, mer handfast verklighet som rör liv och leverne. Fast det bryr sig inte den här veckans besökare så mycket om. Allt kretsar kring en vattenpöl innanför ringmuren där politiker håller tal, minglar med media, lobbyn, byråer och strateger från byråer av alla de slag.
Almedalsklädseln för den sistnämnda gruppen är ljusblå skjorta, beige lammullströja och runda glasögon. Syns på avstånd lika bra som en reflexgul väst från trafikkontoret. Det vanligaste ljudet den här veckan är smattrandet från kabinväskornas små hjul mot kullerstenen. Väskor som far åt alla håll och går sönder märks knappt eftersom ägaren förflyttar sig snabbt framåt mot något nytt, försenad och talandes i telefon.
Almegalen är stressande för knopp och själ, men bra för kroppen. Det promeneras raskt och långt eftersom det är enda sättet att ta sig fram. Stegmätarna slår nya rekord för varje dag. 4 129 event på åtta dagar, drygt 500 om dagen. Klart att Almedalen är Almegalen. Vad ska hinnas med, vilka event ska hedras med just min närvaro, vilka personer bara måste drickas ett glas rosé med?
Vad gör då Svenska Golfförbundet i Almedalen? På onsdagen debatterar förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson jämställdhet (Vision 50/50) med handbollsspelaren och förkämpen mot näthat, Linnea Claeson samt Riksidrottsförbundets chef Stefan Bergh. Ett tiotal möten med politiker är inbokade för ordförande Maria Möller och andra, bland annat Liberalernas, Miljöpartiets och Socialdemokraternas idrottspolitiska talespersoner. Idrottsministerns statssekreterare står också på listan liksom ett antal seminarier om idrott, idrottsanläggningar, spelmarknadens avreglering, osv...
På plats finns också på Idrottens dag (onsdag) Golfäventyret där det finns möjlighet för inte minst de yngsta besökarna att testa golf och andra idrotter längs ringmuren.
-
Grönt ljus för Linköping
Nu är det klart att Linköpings GK kan andas ut. Golfbanan blir kvar. Detta sedan den styrande koalitionen insett att den saknar brett stöd för att bygga bostäder på just det området.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) meddelade på fredagen att de tre partierna i Koalition för Linköping, S, MP, L, insett att de måste ändra sig.
– Vi behöver ett brett stöd i fullmäktige eftersom det är en plan som ska gälla i 20–30 år framöver, så golfbanan blir kvar, säger Elias Aguirre, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor till corren.se.
Det är framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som tydligt sagt att de vill ha kvar den förhållandevis centrala golfbanan. För att kunna planera för mer än de fyra år som en mandatperiod är så krävs helt enkelt överenskommelser där även oppositionen är med.
Golfklubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel har med stöd från Svenska Golfförbundet och Kreab, näringslivet i Mjärdevi, universitetet och den allmänna opinionen gjort ett strålande jobb med att övertyga oppositionspolitiker om att Linköpings GK behövs och spelar en stor roll för rekreation och friskvård för boende i Linköping. Starkt jobbat.Hoppas nu politikerna i Stockholm inser samma sak när det gäller Årsta Golf!
-
Politiker besökte Årsta Golf
Det går framåt i kampen för att rädda anläggningen på Årstafältet i Stockholm. Detaljplanen för området med byggandet av bostäder och en 30 ha park (utan golf) är visserligen fastslagen, men nu har politiker i oppositionen reagerat på s-styrets hårdnackade nej till att låta anläggningen använda 3 hektar av den tänkta parkens utrymme.
I samband med Golfens Dag den 20 maj bjöds stadens och stadsdelens politiker in till golfanläggningen som årligen lockar 140 000 besök och är en första kontakt med golfen, en inkörsport till medlemskap i golfklubb och livslångt idrottande, det vill säga friskvård.
Moderaterna och Centern var nyligen på Årstafältet och Moderaternas oppositionsborgarråd och kommunfullmäktigegruppens ordförande Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Daniel Claesson-Mård var så imponerade av vad de såg och hörde att de vill se över möjligheten att göra tillägg i detaljplanen för området.
Centerpartiet representerades av Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm, Christina Linderholm, stadsbyggnadsnämnden och Susanne Wicklund, exploateringsnämnden. Centerns inställning från skeptisk vändes till positiv då man insåg både att det inte var en fullskalig golfbana och alla de fördelar och många besök som anläggningen har.
Årsta Golf fortsätter att tillsammans med många boende i Östberga och Årsta, golfare och blivande golfare, att försöka övertyga stadesn politiker om att anläggningen behövs. För dig som också tycker så går det att läsa mer om Årsta golf och skriva på en protestlista på anläggningens hemsida här. -
Äntligen ett hållbart verktyg
Våra myndigheter och en allt mer medveten och engagerad allmänhet kräver att vi kan dokumentera positiv och negativ miljöpåverkan av våra golfbanor och vår klubbverksamhet. Det är inte minst aktuellt när det handlar om att uppfylla lagar och förordningar om hållbar användning av bekämpningsmedel, men också när det gäller användning av gödsel samt vattenförbrukning.
När det kommer att finnas ett verktyg som kan hjälpa till med både detta samt att spara naturresurser, pengar och tid finns det väl inte så mycket att tveka om?
Den nya versionen av GEO:s (Golf Environment Organization) verktyg OnCourse underlättar för golfklubbar över hela världen att jobba med hållbar utveckling. Under hösten 2016 och delar av våren 2017 har jag tillsammans med GEO-teamet och SGF:s bankonsulenter jobbat med att bygga en anpassad svensk version av verktyget.
Den svenska versionen OnCourse Sweden kommer att vara anpassad till svenska lagar och förordningar, det vill säga direkt till svenska myndigheters krav. Den kommer att innehålla svenskt supportmaterial och språket kommer givetvis att vara svenska. Vi räknar med att lansera OnCourse Sweden under hösten 2017.
Verktyget OnCourse är också kopplat till "GEO Certified", det internationella miljöcertifieringsprogrammet för golfanläggningar. Golfförbundets ambition är att OnCourse Sweden ska användas på bred front bland Sveriges golfklubbar. Syftet är att ersätta den gamla formen med miljödiplom som vi har jobbat med sedan i slutet av 1990-talet.
Målsättningen är ambitiös: 100 svenska anläggningar ska vara miljöcertifierade enligt "GEO Certified" till år 2020. Jag känner mig övertygad om att OnCourse Sweden kan hjälpa oss att bevisa att vi använder mark och natur på ett ansvarsfullt vis och att det är värdefullt för hela samhället att just golfanläggningen finns där.
Mer information om verktyget OnCourse finns att läsa i artikeln "Verktyget som ger bättre koll"
-
Bo Bengtsson invald i RIN
Vi gratulerar biträdande generalsekreteraren i Svenska Golfförbundet, Bo Bengtsson, som under Riksidrottsmötet valdes till ny ledamot och vice ordförande i Riksidrottsnämnden (RIN). Han efterträder därmed en annan golfare, Lena Blixt från Örebro som suttit i nämnden de senaste fyra åren.
För den som till äventyrs inte känner till Bo Bengtsson så är han i grunden jurist som jobbat mycket med idrottsjuridiska frågor. Han skrev sitt examensjobb på juristlinjen 1990 om konflikten mellan idrottens rättssystem och samhällets rättssystem och blev ledamot av Svenska Golfförbundets juridiska nämnd 1994. Hans nuvarande arbete på SGF har säkert också varit meriterande, eftersom han ansvarar för förbundets juridiska frågor och rådgivningen till klubbarna.
Riksidrottsnämnden är svensk idrotts högsta domstol, som avgör bestraffnings- (inkl. doping), tävlings- och föreningsärenden och är oberoende i förhållande till övriga organ inom Riksidrottsförbundet. Riksidrottsnämndens beslut får inte överklagas, förutom i dopingärenden avseende internationella toppidrottare då överklagande får ske till Idrottens skiljedomstol/Court of Arbitration for Sport.
En idrottare eller en klubb som inte är nöjd med sitt specialidrottsförbunds (SF) beslut kan överklaga till Riksidrottsnämnden. I vissa fall får Riksidrottsnämnden även pröva ärenden som första instans, exempelvis om det gäller en styrelseledamot i ett SF. I vissa fall krävs prövningstillstånd för att ett ärende ska prövas i sak av Riksidrottsnämnden. Skäl för prövningstillstånd kan vara att det finns ett prejudikatintresse i ärendet eller att det förekommit ett grovt formfel i lägre instans.