-
Årsta Golf räddas av ny majoritet
Först kom beskedet att MP samarbetar med Alliansen för att styra Stockholm de kommande fyra åren, sedan släpptes också den härliga nyheten att denna majoritet beslutat att rädda Årsta Golf kvar på Årstafältet.
Under förutsättning att golfen kan inrymmas i redan beslutad detaljplan och att inte byggandet av de nya bostäderna försenas, så kommer Årsta Golf att få en ny plats på Årstafältet, i den planerade parken för idrottsaktiviteter.
Egentligen borde det här varit en ickefråga för vilka politiker och beslutsfattare har någonsin kastat ut eller lagt ned en verksamhet som genererar 140 000 besök under åtta månader per år? Men Stockholms socialdemokrater såg det annorlunda och de som var ansvariga för frågan – betonghäckar populärt kallade – såg bara till de gamla uttjänta fördomarna kring golfen. Detta i ett läge när grönytor behövs i Stockholm, när golfen blivit en av de enklaste och minst kostsamma idrotterna att utöva – allt på en idrottsplats utan medlemskap och rutiga byxor.
Anläggningen är en samlingsplats för alla som vill prova på golf. Östbergaskolans elever gör det, bowlingens tidigare förbundskapten Göran Bergendorff och hans pensionärspolare gör det. Här svingar Bo Sundström och hans musikerkompisar i Bo Kaspers Orkester, konstnären Ernst Billgren, författarinnan Anna Larsson Laestadius, filmaren och berättaren Jens Lind och alla de som sedan tar steget till att bli medlemmar i en golfklubb.
Årsta Golf är en rekryteringsbas och en plats där fördomarna mot golfen ryker all världens väg! Fortsatt existens är därför en hjärtefråga även för Svenska Golfförbundet. Tillsammans med Bröderna Bäck på Årsta Golf, med kommunikationsbyrån Kreab och med Centerpartiets öppna ögon har kampen förts med hjälp av kontakter, upprop, och envist hårt arbete.
Det var likadant när Linköpings GK räddades. Ordförande och klubbchef gjorde ett enormt arbete för att klubben skulle få fortleva med ett nytt arrende istället för att området skulle bli enbart bostäder. I det arbetet bidrog också Svenska Golfförbundet, Kreab och inte minst den lokala opinionen på ett sätt som de styrande nog inte räknat med. Ingenting är omöjligt! #årstagolf -
Kampanj om gratis medlemskap stoppad
SGF har agerat och stoppat en pågående kampanj om "Gratis medlemskap 16 september–31 december" som en klubb lanserade förra veckan. Enligt SGF:s uppfattning bryter kampanjen mot förbundsmötets beslut 2015 om att öppna för erbjudande om medlemskap på hösten som inkluderar året därpå.
Vidare är det illojalt mot övriga klubbar att dumpa de gemensamma tillgångarna och erbjuda produkterna Golf-ID, försäkringsskyddet, handicap och tidningen Svensk Golf för 0 kronor.
Riskerar uteslutning
Golfklubbar som erbjuder gratis medlemskap riskerar uteslutning ur förbundet. Om ett golfbolag (så kallade A1:or) gör motsvarande erbjudande kommer SGF att hävda grovt avtalsbrott och säga upp associationsavtalet.
Varje golfklubb och golfbolag har rätt att bestämma den års-, spel- och medlemsavgift som de finner är lämplig. I så motto råder det fri konkurrens om de etablerade eller presumtiva golfspelarna i Sverige.Men det finns också en lojalitetsplikt och krav på att varje medlemsklubb och associerat bolag till SGF följer de beslut som fattas på förbundsmöten, inte missbrukar gemensamma tillgångar som exempelvis Golf-ID och verkar och jobbar för de övergripande målen för golfsporten i Sverige.
Höstkampanjer ska inkludera nästkommande år
Efter förbundsmötets beslut 2015 är det möjligt att ha attraktiva medlemserbjudanden på hösten, förutsatt att erbjudandet och tecknandet även inkluderar medlemskap och spel året därpå. Ett sådant medlemskap räknas inte med i underlaget för års- och GIT-avgifterna till SGF och distriktsförbunden förrän året efter.
Syftet var att skapa nya och förhoppningsvis ökade intäkter till klubbarna. Tanken var aldrig att Golfsverige skulle begränsa erbjudandet till ett fåtal månader och erbjuda det för 0 kr.
Strider mot Golfsveriges beslutade och övergripande mål
Golfklubbarna har också enhälligt på förbundsmötena 2016 och 2018 beslutat att det övergripande gemensamma målet för den svenska golfidrotten är att skapa välmående golfanläggningar, avseende attraktiv verksamhet och ekonomi i balans, till gagn för medlemmar, gäster och medarbetare.
Genom att erbjuda ”gratis medlemskap”, vars faktiska innehåll endast består av att upplåta Golfsveriges gemensamma tillgångar (tex Golf-ID, Svensk Golf och handicap) kostnadsfritt, blir det enligt SGF:s uppfattning mycket svårt att nå det övergripande målet.
-
Valet är över - nu börjar jobbet
Så är valdagen över och nu börjar jobbet för alla golfklubbar och distrikt med att identifiera hur valet har gått, vad det betyder i just din kommun och hur gamla som nya beslutsfattare ska uppvaktas framöver.
För att underlätta för dig som har den här uppgiften på golfklubb så har vi på Svenska Golfförbundet spelat in ett avsnitt av Golfnyttanpodden som handlar just om vad som sker efter valet. En specifik checklista finns också på sajten golf.se.
Om vi börjar från grunden - har du koll på vilka medlemmar i klubben som är politiker eller beslutsfattare kommunalt, i landsting, regionalt eller kanske på nationell nivå? Gör en inventering! Vem eller vilka i klubben har idag mest kontakt med beslutsfattare? Det behöver ju inte vara klubbchef eller ordförande som ska sköta detta.
Runt nyår vet vi vilka politiker som har de ansvarsområden som passar klubbarna, vilka tjänstemän som sköter just era frågor. Fritids- och miljöchefer är alltid bra möten att boka in. Golfnyttanpodden finns på Spotify (länk nedan) men också på de andra stora plattformarna, Acast och iTunes. Kör hårt!
-
Golf visar vägen i miljösamarbete
En stor och viktig del i det Svenska Golfförbundet (SGF) kallar Golfnyttan är att värna miljön, hållbarhetsfrågor och hur vi bevarar öppna landskap.
Det senaste exemplet är Tillsynsprojektet för kommunerna där uppstart av "Golfbanor 2018" skedde på Viksjö Golfklubb i Stockholm i slutet av augusti och följs upp i Göteborg i början av september. Representanter från 50 kommuner deltog.
Golfbanor kallas ibland okunnigt för miljöbov av personer som inte har insikt eller kollat fakta tillräckligt. Av golfanläggningarnas yta på totalt ca 30 000 ha är det I själva verket bara på greenerna, dvs max 500 hektar i hela Sverige, som golfen använder växtskyddsmedel mot svamp.
Många saker görs i samarbete med den nordiska forskningsstiftelsen STERF, men också med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket som samverkar kring användandet av växtskyddsmedel på idrotts- och fritidsanläggningar. Där är Svenska Golfförbundet en viktig deltagare i referensgruppen som ger vägledning till kommunerna som utför tillsyn.
Tillsynen kan sammanfattas i att bestämmelser kring föreskrifter om skyddsavstånd, användningstillstånd, integrerat växtskydd, produktgodkännande, information till allmänheten från exempelvis bekämpningsmedelsförordningen.
På uppstartsträffen i Stockholm, kommunerna kommer under hösten att göra fler banbesök, presenterade Svenska Golfförbundets bankonsulent Peter Edman STERF:s forskning kring ämnet Hållbar utveckling av golf- och grönytor kräver ny kunskap, samt berättade om Golfbanans ytor och dess skötsel. Urban Nilsson med personal från Viksjö Golfklubb demonstrerade banskötseln på klubben.
Läs mer om Tillsynsprojektet
Läs mer om STERF
Läs mer om golfens miljöarbete -
Så säger partierna om Årsta
9 september är det val i Sverige. I Stockholm har golfen en viktig fråga, den om Årsta Golfs fortsatta existens. En plats med 140 000 besök årligen där många hittar sin väg in i golfen för framtida medlemskap i någon golfklubb.
På bilden ser ni vad de politiska partierna anser om anläggningens framtid och om man är beredd att stödja eller inte stödja.
Här finns också länken till den protestlista som samlat tusentals namn redan. Tycker du att det känns viktigt att Årsta Golf finns kvar, gör din röst hörd via listan.