-
Nytt ja från Skatterättsnämnden
Skatterättsnämnden säger återigen att golfspel på en pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år räknas som skattefri friskvårdsförmån. Ärendet är dock inte avgjort. Skatteverket kan (igen) överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
Ni kanske kommer ihåg att Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om en viss typ av golf kan vara en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja men när frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg HFD att frågeställningen inte var tillräckligt konkret. Målet avvisades.
Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning på Rydins nya ansökan och ansåg med minsta marginal, en röst även nu att golf på pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är skattefri friskvårdsförmån. Mycket talar för att Skatteverket igen överklagar förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är dock betydligt mindre. Om ärendet överklagas till HFD kan definitivt besked inte väntas förrän i slutet av året.
En vanlig förmån till företagets personal är subvention för motion och friskvård. Motionsförmånen kan vara en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. I bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.
I senare lagstiftningsärenden har dock sagts att bedömningen måste beakta förändringar som sker med tiden i synen på vad som avses med enklare slag av motion. Det är att förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på drivingrange som gör Skatterättsnämndens avgörande naturligt. För självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas, anser Urban Rydin. Bara att hålla med!
-
Nyttigt fotarbete i Visby
Ni får titta på bilden ovan och dra er egen slutsats. Bråkar lite med varandra eller...? SD utmanar ju Socialdemokraterna rejält som arbetarparti så det kanske är en flirt istället. I alla fall – i Almedalen trängs de mest udda inslagen med tv-bolag och tidningsutdelare (hjärtligt trött på alla som i varje gathörn försöker pracka på en samma printprodukt som i förra gathörnet. Tre dagar i Visby närmar sig sitt slut.
För SGF:s del är jag mycket nöjd med de samtal som förts med ett antal riksdagspolitiker som varit både öppna och nyfikna på vad golfen har att erbjuda i samarbetsväg. Gamla och befintliga mediekontakter har odlats och inte minst bjöd torsdagen på ett riktigt bra frukostsamtal med en av golfens stora samarbetspartners.
SGF:s nya ordförande Maria Möller är ett namn som politiker känt nyfikenhet inför. Maria har också på sitt första uppdrag för Golfnyttan i samhället, tillsammans med Johan Kannerberg och Gunnar Håkansson entusiastiskt "sålt in" golfen till politiker från S, L, MP. Jag kan nu också skriva att ett samtal över en kaffe med blåbärspaj lett fram till att SGF och Golfsverige kommer att vara en av avsändarna för och en arrangör av ett seminarium i Riksdagen i oktober. Kan faktiskt bli ett seminarium till, då i miljöfrågor. Men ni får hålla er ett tag till...
Bostadsbristen och förtätningen i tätorters betydelse för öppna landskap och därmed golfen har diskuterats både med företrädare för oppositionen i Stockholm (Årsta) och politiker från Linköping, samt journalister på Dagens Samhälle. Generalsekreterare Håkanssons insats i debatten om jämställdhet har med rätta lovordats av åhörare och att golfen inte bara finns med utan också driver dessa frågor, har likaså uppmärksammats.
Det känns som att det är färre besökare än i fjol. Det kan ha att göra med i vilken ordning partierna har sina respektive taldagar. Eller att det är kämpigt att få ut sitt budskap här, svårt att få boende och så vidare. Det känns bra om politikerveckan krymper. Färre men värre och mer engagerad politik skulle behövas för att ta tillbaka en del mark i kampen mot rika branschers jippon.
Välbesökt var det i alla fall hos Ulrika Jorsell och Jasper Kamukama som körde Golfäventyret. Stundtals kö och många nyfikna som testade denna roliga och enkla form av golf. Ett lyckat inslag under Idrottens Dag!
-
Almedalen är Almegalen
Almedalen är igång. Eller Almegalen som någon kallade veckan i Visby då människor en kort flygtur från sitt trygga liv på Stureplan och Södermalm plötsligt landar i vad man tror är en verklighet.
Men de boende på Gotland har en annan, mer handfast verklighet som rör liv och leverne. Fast det bryr sig inte den här veckans besökare så mycket om. Allt kretsar kring en vattenpöl innanför ringmuren där politiker håller tal, minglar med media, lobbyn, byråer och strateger från byråer av alla de slag.
Almedalsklädseln för den sistnämnda gruppen är ljusblå skjorta, beige lammullströja och runda glasögon. Syns på avstånd lika bra som en reflexgul väst från trafikkontoret. Det vanligaste ljudet den här veckan är smattrandet från kabinväskornas små hjul mot kullerstenen. Väskor som far åt alla håll och går sönder märks knappt eftersom ägaren förflyttar sig snabbt framåt mot något nytt, försenad och talandes i telefon.
Almegalen är stressande för knopp och själ, men bra för kroppen. Det promeneras raskt och långt eftersom det är enda sättet att ta sig fram. Stegmätarna slår nya rekord för varje dag. 4 129 event på åtta dagar, drygt 500 om dagen. Klart att Almedalen är Almegalen. Vad ska hinnas med, vilka event ska hedras med just min närvaro, vilka personer bara måste drickas ett glas rosé med?
Vad gör då Svenska Golfförbundet i Almedalen? På onsdagen debatterar förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson jämställdhet (Vision 50/50) med handbollsspelaren och förkämpen mot näthat, Linnea Claeson samt Riksidrottsförbundets chef Stefan Bergh. Ett tiotal möten med politiker är inbokade för ordförande Maria Möller och andra, bland annat Liberalernas, Miljöpartiets och Socialdemokraternas idrottspolitiska talespersoner. Idrottsministerns statssekreterare står också på listan liksom ett antal seminarier om idrott, idrottsanläggningar, spelmarknadens avreglering, osv...
På plats finns också på Idrottens dag (onsdag) Golfäventyret där det finns möjlighet för inte minst de yngsta besökarna att testa golf och andra idrotter längs ringmuren.
-
Grönt ljus för Linköping
Nu är det klart att Linköpings GK kan andas ut. Golfbanan blir kvar. Detta sedan den styrande koalitionen insett att den saknar brett stöd för att bygga bostäder på just det området.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) meddelade på fredagen att de tre partierna i Koalition för Linköping, S, MP, L, insett att de måste ändra sig.
– Vi behöver ett brett stöd i fullmäktige eftersom det är en plan som ska gälla i 20–30 år framöver, så golfbanan blir kvar, säger Elias Aguirre, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor till corren.se.
Det är framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som tydligt sagt att de vill ha kvar den förhållandevis centrala golfbanan. För att kunna planera för mer än de fyra år som en mandatperiod är så krävs helt enkelt överenskommelser där även oppositionen är med.
Golfklubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel har med stöd från Svenska Golfförbundet och Kreab, näringslivet i Mjärdevi, universitetet och den allmänna opinionen gjort ett strålande jobb med att övertyga oppositionspolitiker om att Linköpings GK behövs och spelar en stor roll för rekreation och friskvård för boende i Linköping. Starkt jobbat.Hoppas nu politikerna i Stockholm inser samma sak när det gäller Årsta Golf!
-
Politiker besökte Årsta Golf
Det går framåt i kampen för att rädda anläggningen på Årstafältet i Stockholm. Detaljplanen för området med byggandet av bostäder och en 30 ha park (utan golf) är visserligen fastslagen, men nu har politiker i oppositionen reagerat på s-styrets hårdnackade nej till att låta anläggningen använda 3 hektar av den tänkta parkens utrymme.
I samband med Golfens Dag den 20 maj bjöds stadens och stadsdelens politiker in till golfanläggningen som årligen lockar 140 000 besök och är en första kontakt med golfen, en inkörsport till medlemskap i golfklubb och livslångt idrottande, det vill säga friskvård.
Moderaterna och Centern var nyligen på Årstafältet och Moderaternas oppositionsborgarråd och kommunfullmäktigegruppens ordförande Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Daniel Claesson-Mård var så imponerade av vad de såg och hörde att de vill se över möjligheten att göra tillägg i detaljplanen för området.
Centerpartiet representerades av Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm, Christina Linderholm, stadsbyggnadsnämnden och Susanne Wicklund, exploateringsnämnden. Centerns inställning från skeptisk vändes till positiv då man insåg både att det inte var en fullskalig golfbana och alla de fördelar och många besök som anläggningen har.
Årsta Golf fortsätter att tillsammans med många boende i Östberga och Årsta, golfare och blivande golfare, att försöka övertyga stadesn politiker om att anläggningen behövs. För dig som också tycker så går det att läsa mer om Årsta golf och skriva på en protestlista på anläggningens hemsida här.