-
Vem vill inte ha ett eget hotell?
Rädda bina! Det är ett upprop från Naturskyddsföreningen som Svenska Golfförbundet stöder och nu uppmanar landets golfklubbar och anläggningar att engagera sig i. Många av landets klubbar har redan insektshotell, vårdar det öppna landskapet, eller samarbetar med Foderhjälpen som exempel. Men fler behövs.
I Sverige finns 455 golfanläggningar med närmare en halv miljon svenskar som medlemmar i en golfklubb. För Svenska Golfförbundet (SGF) är ansvaret att vårda miljön, de öppna landskapen och att vårda världens vackraste idrottsplats, viktigt.
De golfare som är medlemmar i en svensk klubb bidrar också varje säsong med fem kronor per medlem till forskningsstiftelsen STERF, de nordiska golfförbundens forskningsstiftelse som bidrar med ny kunskap för en hållbar utveckling av golfanläggningar.
2018 när torkan slog hårt mot djurägare så engagerade sig runt 70 klubbar för Foderhjälpen, en insats som inte minst hästnäringen var tacksam för. Igen finns det väldigt enkla knep för att återigen göra en insats, nu för den biologiska mångfalden.
Bygg ett insektshotell på golfanläggningen
Det behöver inte vara svårare än så här för en golfklubb. Man får förstås utöka till fler – och gärna sprida budskapet och engagera medlemmarna i kampanjen:
● Två döda träd (död ved) liggande i solig plats på banan, två pinnar eller stolpar i kanten av högruffen för att rovfåglar kan spana efter sork och liknande.
● Två löv/rishögar i anslutning till dammar för bostad/övervintring av groddjur.
● Två insektshotell och två fågelholkar utplacerade på anläggningen.
● Två ytor som man har tagit bort vegetation och tagit fram sand för bin och insekter (om sandig mark).
● Bivänliga blommor till golfklubbens rabatter. Tips på arter som ger nektar och pollen under hela säsongen hittar du här.Detta är mycket enkelt. Det kostar inget och kräver minimalt underhåll. Kalla det gärna ”baspaket”. Det är ju heller inte så att det här behöver ske i närheten av spelytorna, utan på mer avskild plats.
Visa ditt stöd – registrera ditt bihotell
Tar man detta gånger 455 anläggningar blir det en stor standardhöjning för naturen och då har vi inte nämnt stora åtgärder med blommor i ruffar och förbättrade dammar, utöver ”baspaketet”. Glöm heller inte att registrera de aktiviteter du eller din klubb gör på raddabina.nu.
Huvudorsaken till vildbins snabba minskning både i antal individer och i antal arter, är att människan på bara några generationer radikalt förändrat naturen och binas livsmiljö. Ett intensivt jord- och skogsbruk, byggande av vägar och genom att bidra till ett förändrat klimat har förändrat binas livsmiljö.
Present till Mors dag?
Den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag och den sista söndagen i maj är det mors dag. Ett insektshotell är ett tips på perfekt present. För vem vill inte ha ett eget hotell?
Läs mer här:
Bevara den biologiska mångfalden – flera enkla tips
Naturskyddsföreningen
STERF
Golfnyttan i samhället -
Ge ministern en ärlig chans
Foto: Fredrik HjerlingDet blev en nygammal regering men med nya ministrar som äger nya frågor. Idrotten flyttas till kulturdepartementet. Är det bra för idrotten generellt? Nej. Kan det vara bra för golfen? Ja!
Det jag tror att de flesta inom idrottsrörelsen kan vara överens om är att vi hade föredragit om idrotten stannat kvar i socialdepartementet. Dels är det ett tyngre (läs viktigare) departement vilket ökat idrottens status. Dels finns det en självklar koppling mellan hälsofrågor och idrott.
Nu hamnar idrotten som tredje hjulet hos en "kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor" som den officiella titeln lyder. Känns inte som idrotten direkt prioriterats, eller hur? Dessutom är kulturen och idrotten som hund och katt eftersom man hos många tidigare regeringar alltid jagat samma pengar och stöd.
Vi har ju genom åren upplevt ett antal så kallade idrottsministrar med bristfällig kunskap och engagemang inom området, till och med en som inte visste att hon hade idrott på sitt bord! Så lika givet som att någon med skidor på fötterna får Bragdguldet, lika säkert kom direkt gnällandet inom (fin)kulturen, media och idrotten sedan det blev klart att frågorna hamnar på bordet hos en kultur- och demokratiminister som är miljöpartist, har ett hår man kan göra sig lustig över och som dessutom har rökt på i sin ungdom.
Min enkla analys är att jag förstår om människor blir griniga i det här landet om de får samma behandling som Amanda Lind sina första dagar på nya jobbet. Gammelmedia och varenda gnällspik som lyckats logga in på Facebook har åsikter. Hon kan vara rätt eller fel person på posten, men låt henne i alla fall först bevisa vilket innan vi sågar henne.
Amanda Lind har spelat tennis sedan unga år, gillar hockey (Luleå), har varit ordförande i fritidsnämnden och kommunalråd i Härnösand och har för politiker något så ovanligt som en utbildning, legitimerad psykolog. Hennes tidigare jobb, partisekreterare är heller inget för konflikträdda. Amanda Lind vet hur man skapar verkstad av politiskt rundsnack. Hon är 38 år och yngsta ministern. Ny approach, ny syn på saker.
Den tidigare ministern med idrottsansvar var s-märkt, den nya är miljöpartist. Har det betydelse? Ja, för golfen är det intressant. Miljöpartiet må vara ett av de mindre partierna, men sitter i regeringsställning. Vårt gemensamma seminarium med Miljöpartiet i riksdagshuset i fjol var väldigt bra. Med tanke på många gemensamma nämnare inom Agenda 2030, forskningsstiftelsen STERF som vi äger tillsammans med de nordiska golfförbunden, en miljöpartistisk minister med boendefrågor, en med idrottsfrågor, en biståndsminister (Peter Eriksson) som är hängiven golfare, Mårten Wallberg, MP:s kanslichef i Stockholm, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen och GEO-certifierare av golfbanor så känns det som att vi inom "moderatbandyn" med MP borde hitta gemensamma saker att lyfta fram i samhällsnyttiga sammanhang.
-
Agenda 2030 ger golfklubben nya möjligheter
Använd Agenda 2030 som ledstjärna och du hamnar rätt. För regeringar, internationella organisationer och företag börjar de globala målen i Agenda 2030 bli etablerade. Därmed kommer också förutsättningarna för golfklubbarna, som är en del av samhället, att påverkas.
Det allra viktigaste enligt mig är att Agenda 2030 är ett redskap att använda sig av för att navigera i en värld där globala megatrender och förändring kan skapa osäkerhet även på lokala marknader och i lokalsamhället.
STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) har identifierat sex viktiga hållbarhetsmål i FN:s Agenda 2030, som golfen måste bidra till att vi uppnår, samtidigt som vi hanterar våra egna utmaningar. Målen är nära relaterade till golfens vardagsutmaningar och de forskningsprojekt som STERF driver. Är vi smarta och kombinerar våra viktiga vardagsutmaningar med våra globala utmaningar kan vi skapa en stark och framgångsrik golfsektor.
Golfens hållbarhetsmål
Ekosystemtjänster och biologisk mångfald (FN:s mål 15)
Hållbar användning av naturresurser och kemikalier (FN:s mål 12 och 15)
Anpassning till och bekämpning av klimatförändringar (FN:s mål 13)
Hållbara städer och samhällen (FN:s mål 11)
Hälsa och välbefinnande (FN:s mål 3)
Lokalt och globalt gränsöverskridande samarbete (FN:s mål 17)
Att börja arbeta med Agenda 2030 måste inte handla om att göra någonting nytt, det kan vara att fortsätta med det som golfklubben redan gör. Kunskapen om hållbarhetsmålen och vetskapen om hur man bidrar till den globala utvecklingen kommer hjälpa klubben att utveckla sin verksamhet.
Tre tips för att integrera Agenda 2030 i klubbens verksamhet
Titta på de globala målen, särskilt de sex målen som är nära relaterade till golfens vardagsutmaningar. Vilka mål bidrar klubben till redan i dag. Till exempel biologisk mångfald i ruffarna, strategi för att minska vattenkonsumtionen och jämställdhet genom projektet 50/50. Vilka ytterligare mål är lättast för klubben att bidra till?
Prioritera de mål som klubben har störst nytta av att arbeta med. Till exempel hushålla med användning av naturresurser och spara pengar, minimera användning av växtskyddsmedel och uppfylla myndigheternas krav, lokalsamverkan genom gemensam marknadsföring med lokala hotell och samarbete med den lokala skolan. På så sätt integrerar klubben den globala agendan i klubbens verksamhetsstrategi. Genom att fokusera på nyttan/affärsnyttan får klubben bäst förutsättningar att lyckas.
Tydliggör och beskriv på vilket sätt klubbens verksamhet bidrar till målen i Agenda 2030 och kommunicera detta på hemsidan, i sociala medier, i annan kommunikation med medlemmar och lokalsamhället. Var öppen och lyhörd för inviter och samarbeten som kan inspirera till och förstärka utvecklingen av hållbarhetsstrategi.
För att underlätta för klubben att starta arbetet med målen i Agenda 2030 har STERF tagit fram en handbok som steg för steg beskriver hur klubben kan kartlägga viktiga värden, funktioner och aktiviteter samt involvera viktiga samarbetspartners i olika multifunktionella projekt. Handboken finns att läsa här
Kika på de två inspirationsfilmerna om hur vi kan arbeta med golfens hållbarhetsmål
I STERF:s projekt Golfbanan som utomhusklassrum bidrar vi till FN:s mål nummer 11: Hållbara städer och samhällen och mål nummer 3: Hälsa och välbefinnande. Filmen visar hur Motala golfklubb kan bidra till bättre skolundervisning genom att delar av golfbanan, som inte är i spel, kan användas som utomhusklassrum. Se filmen
Projektet Från frodiga ruffa till ängsmark med biologisk mångfald bidrar till att uppnå FN:s mål nummer 15 som handlar om ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Filmen visar hur vi kan förvandla ruffarna till ängsmark som gynnar pollinerande insekter och samtidigt öka möjligheten till ett snabbare golfspel. Se filmen
-
Årsta Golf räddas av ny majoritet
Först kom beskedet att MP samarbetar med Alliansen för att styra Stockholm de kommande fyra åren, sedan släpptes också den härliga nyheten att denna majoritet beslutat att rädda Årsta Golf kvar på Årstafältet.
Under förutsättning att golfen kan inrymmas i redan beslutad detaljplan och att inte byggandet av de nya bostäderna försenas, så kommer Årsta Golf att få en ny plats på Årstafältet, i den planerade parken för idrottsaktiviteter.
Egentligen borde det här varit en ickefråga för vilka politiker och beslutsfattare har någonsin kastat ut eller lagt ned en verksamhet som genererar 140 000 besök under åtta månader per år? Men Stockholms socialdemokrater såg det annorlunda och de som var ansvariga för frågan – betonghäckar populärt kallade – såg bara till de gamla uttjänta fördomarna kring golfen. Detta i ett läge när grönytor behövs i Stockholm, när golfen blivit en av de enklaste och minst kostsamma idrotterna att utöva – allt på en idrottsplats utan medlemskap och rutiga byxor.
Anläggningen är en samlingsplats för alla som vill prova på golf. Östbergaskolans elever gör det, bowlingens tidigare förbundskapten Göran Bergendorff och hans pensionärspolare gör det. Här svingar Bo Sundström och hans musikerkompisar i Bo Kaspers Orkester, konstnären Ernst Billgren, författarinnan Anna Larsson Laestadius, filmaren och berättaren Jens Lind och alla de som sedan tar steget till att bli medlemmar i en golfklubb.
Årsta Golf är en rekryteringsbas och en plats där fördomarna mot golfen ryker all världens väg! Fortsatt existens är därför en hjärtefråga även för Svenska Golfförbundet. Tillsammans med Bröderna Bäck på Årsta Golf, med kommunikationsbyrån Kreab och med Centerpartiets öppna ögon har kampen förts med hjälp av kontakter, upprop, och envist hårt arbete.
Det var likadant när Linköpings GK räddades. Ordförande och klubbchef gjorde ett enormt arbete för att klubben skulle få fortleva med ett nytt arrende istället för att området skulle bli enbart bostäder. I det arbetet bidrog också Svenska Golfförbundet, Kreab och inte minst den lokala opinionen på ett sätt som de styrande nog inte räknat med. Ingenting är omöjligt! #årstagolf -
Valet är över - nu börjar jobbet
Så är valdagen över och nu börjar jobbet för alla golfklubbar och distrikt med att identifiera hur valet har gått, vad det betyder i just din kommun och hur gamla som nya beslutsfattare ska uppvaktas framöver.
För att underlätta för dig som har den här uppgiften på golfklubb så har vi på Svenska Golfförbundet spelat in ett avsnitt av Golfnyttanpodden som handlar just om vad som sker efter valet. En specifik checklista finns också på sajten golf.se.
Om vi börjar från grunden - har du koll på vilka medlemmar i klubben som är politiker eller beslutsfattare kommunalt, i landsting, regionalt eller kanske på nationell nivå? Gör en inventering! Vem eller vilka i klubben har idag mest kontakt med beslutsfattare? Det behöver ju inte vara klubbchef eller ordförande som ska sköta detta.
Runt nyår vet vi vilka politiker som har de ansvarsområden som passar klubbarna, vilka tjänstemän som sköter just era frågor. Fritids- och miljöchefer är alltid bra möten att boka in. Golfnyttanpodden finns på Spotify (länk nedan) men också på de andra stora plattformarna, Acast och iTunes. Kör hårt!