-
Grönt ljus för Linköping
Nu är det klart att Linköpings GK kan andas ut. Golfbanan blir kvar. Detta sedan den styrande koalitionen insett att den saknar brett stöd för att bygga bostäder på just det området.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) meddelade på fredagen att de tre partierna i Koalition för Linköping, S, MP, L, insett att de måste ändra sig.
– Vi behöver ett brett stöd i fullmäktige eftersom det är en plan som ska gälla i 20–30 år framöver, så golfbanan blir kvar, säger Elias Aguirre, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor till corren.se.
Det är framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som tydligt sagt att de vill ha kvar den förhållandevis centrala golfbanan. För att kunna planera för mer än de fyra år som en mandatperiod är så krävs helt enkelt överenskommelser där även oppositionen är med.
Golfklubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel har med stöd från Svenska Golfförbundet och Kreab, näringslivet i Mjärdevi, universitetet och den allmänna opinionen gjort ett strålande jobb med att övertyga oppositionspolitiker om att Linköpings GK behövs och spelar en stor roll för rekreation och friskvård för boende i Linköping. Starkt jobbat.Hoppas nu politikerna i Stockholm inser samma sak när det gäller Årsta Golf!
-
Politiker besökte Årsta Golf
Det går framåt i kampen för att rädda anläggningen på Årstafältet i Stockholm. Detaljplanen för området med byggandet av bostäder och en 30 ha park (utan golf) är visserligen fastslagen, men nu har politiker i oppositionen reagerat på s-styrets hårdnackade nej till att låta anläggningen använda 3 hektar av den tänkta parkens utrymme.
I samband med Golfens Dag den 20 maj bjöds stadens och stadsdelens politiker in till golfanläggningen som årligen lockar 140 000 besök och är en första kontakt med golfen, en inkörsport till medlemskap i golfklubb och livslångt idrottande, det vill säga friskvård.
Moderaterna och Centern var nyligen på Årstafältet och Moderaternas oppositionsborgarråd och kommunfullmäktigegruppens ordförande Anna König Jerlmyr och borgarrådssekreteraren Daniel Claesson-Mård var så imponerade av vad de såg och hörde att de vill se över möjligheten att göra tillägg i detaljplanen för området.
Centerpartiet representerades av Karin Ernlund, gruppledare i Stockholm, Christina Linderholm, stadsbyggnadsnämnden och Susanne Wicklund, exploateringsnämnden. Centerns inställning från skeptisk vändes till positiv då man insåg både att det inte var en fullskalig golfbana och alla de fördelar och många besök som anläggningen har.
Årsta Golf fortsätter att tillsammans med många boende i Östberga och Årsta, golfare och blivande golfare, att försöka övertyga stadesn politiker om att anläggningen behövs. För dig som också tycker så går det att läsa mer om Årsta golf och skriva på en protestlista på anläggningens hemsida här. -
Äntligen ett hållbart verktyg
Våra myndigheter och en allt mer medveten och engagerad allmänhet kräver att vi kan dokumentera positiv och negativ miljöpåverkan av våra golfbanor och vår klubbverksamhet. Det är inte minst aktuellt när det handlar om att uppfylla lagar och förordningar om hållbar användning av bekämpningsmedel, men också när det gäller användning av gödsel samt vattenförbrukning.
När det kommer att finnas ett verktyg som kan hjälpa till med både detta samt att spara naturresurser, pengar och tid finns det väl inte så mycket att tveka om?
Den nya versionen av GEO:s (Golf Environment Organization) verktyg OnCourse underlättar för golfklubbar över hela världen att jobba med hållbar utveckling. Under hösten 2016 och delar av våren 2017 har jag tillsammans med GEO-teamet och SGF:s bankonsulenter jobbat med att bygga en anpassad svensk version av verktyget.
Den svenska versionen OnCourse Sweden kommer att vara anpassad till svenska lagar och förordningar, det vill säga direkt till svenska myndigheters krav. Den kommer att innehålla svenskt supportmaterial och språket kommer givetvis att vara svenska. Vi räknar med att lansera OnCourse Sweden under hösten 2017.
Verktyget OnCourse är också kopplat till "GEO Certified", det internationella miljöcertifieringsprogrammet för golfanläggningar. Golfförbundets ambition är att OnCourse Sweden ska användas på bred front bland Sveriges golfklubbar. Syftet är att ersätta den gamla formen med miljödiplom som vi har jobbat med sedan i slutet av 1990-talet.
Målsättningen är ambitiös: 100 svenska anläggningar ska vara miljöcertifierade enligt "GEO Certified" till år 2020. Jag känner mig övertygad om att OnCourse Sweden kan hjälpa oss att bevisa att vi använder mark och natur på ett ansvarsfullt vis och att det är värdefullt för hela samhället att just golfanläggningen finns där.
Mer information om verktyget OnCourse finns att läsa i artikeln "Verktyget som ger bättre koll"
-
Riksidrottsmöte utan realism
Det råder optimism på Riksidrottsmötet, men hur är det med realismen?
Det högsta beslutande organet inom svensk idrott är Riksidrottsmötet (RIM), som hålls fredag-söndag i Karlstad. 71 specialidrottsförbund som utgör Riksidrottsförbundet:s (RF) medlemmar avhandlar då allt från strategiska planer, fördelning av statens bidrag samt motioner i en rad särfrågor. För mig är det femte gången på RIM som hålls vartannat år, och jag börjar därför få perspektiv.Till att börja med är stämningen vänligare och de ideologiska inläggen färre. Antalet stridbara personer är färre och meningsskiljaktigheterna saknas nästan helt. Det är med andra ord precis som det numera är på golfens förbundsmöten. Det som dock är anmärkningsvärt är den totala enigheten om vad vi gemensamt ska uppnå. Långsiktsplanerna är väldigt välskrivna och målformuleringarna precisa. Frågan är bara om målen är realistiska?
Till 2025 ska exempelvis idrottsrörelsen vara helt jämställd där män och kvinnor ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande. Till 2025 ska också medlemmarna i idrottsrörelsen spegla befolkningen i Sverige.
Mål som dessa är väldigt ambitiösa och hedervärda. Flera av målen ligger helt i linje med vad vi tror på inom svensk golf, men det uppstår ett stort problem när det kommer till genomförande. Endast 30 Miljoner kr av det statliga stödet till idrotten på 2 Miljarder kronor kan användas till utvecklingsfrågor som dessa, då lejonparten används till LOK-stöd, idrottslyft etc.
Konsekvensen av denna ordning är att resurser saknas till den förändring idrotten vill uppnå. Så känslan efter första dagen är stor optimism, men hur sannolikt är det att vi kommer att nå målen? -
Årsta måste räddas
4,2 miljoner besök kan Årsta Golf i Stockholm räkna in under 30 år. Mer än 10 000 nya golfare har utbildats och försett golfklubbar i Stockholmsområdet med nya medlemmar. Nu tänker Stockholms stad lägga ned anläggningen. På gamla förutfattade meningar om golf och vägran att ens lyssna på argument.
De som äger och driver anläggningen har ett bra samarbete med skolor, många skolungdomar har tillbringat friluftsdagar på utslagsplatser och övningsbanan. Man har ett samarbete med närliggande dagcentret för människor med funktionsnedsättning och med Vasaloppstränande skidåkare. I detaljplanen över Årstafältet där det ska byggas bostäder finns dock inte golf med. Att behovet av bostäder är enormt och prioriterat råder ingen tvekan om. 30 hektar aktivitetspark är dock inritad, men Årsta Golfs tre hektar får inte plats.Jan Valeskog (S), är ordförande i Exploateringsnämnden. Han har en klar uppfattning om golf generellt och på Årstafältet specifikt. Valeskog har i mejl uttryckt att golfens "barriäreffekter", dvs att den inte skulle vara till för alla, samt att golfanläggningen riskerar att bli ett tillhåll för missbrukare, gör den olämplig på Årstafältet, liksom att andra aktiviteter har högre utnyttjandegrad, som han uttrycker det. 140 000 besök per år och 35 000 slagna bollar per dag. Sorry Valeskog, men ingen fotbollsplan klarar den jämförelsen.
Golfens dag på lördag den 20 maj, som arrangeras i hela Sverige, blir extra viktig för Årsta Golf. Det är en möjlighet att visa Stockholms stads beslutsfattare att anläggningen har sin givna plats på Årstafältet. Det är förvånande att Stockholms stad vill hänvisa alla stadens golfare till andra kommuner. Har man verkligen tänkt igenom detta?
Tidplanen visar att Årsta Golf ska vara borta tidigast 2022. Den som är emot nedläggningen kan skriva på en namnlista här. Hittills har cirka 4 500 namnunderskrifter samlats in.