-
Nytt ja från Skatterättsnämnden
Skatterättsnämnden säger återigen att golfspel på en pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år räknas som skattefri friskvårdsförmån. Ärendet är dock inte avgjort. Skatteverket kan (igen) överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
Ni kanske kommer ihåg att Urban Rydin, skattechef inom LRF Konsult sökte ett förhandsbesked i fjol på frågan om en viss typ av golf kan vara en skattefri personalvårdsförmån. Skatterättsnämnden sade ja men när frågan överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen ansåg HFD att frågeställningen inte var tillräckligt konkret. Målet avvisades.
Skatterättsnämnden gjorde en förnyad prövning på Rydins nya ansökan och ansåg med minsta marginal, en röst även nu att golf på pay and play-bana och drivingrange som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år är skattefri friskvårdsförmån. Mycket talar för att Skatteverket igen överklagar förhandsbeskedet till högsta instans. Sannolikheten att det avvisas är dock betydligt mindre. Om ärendet överklagas till HFD kan definitivt besked inte väntas förrän i slutet av året.
En vanlig förmån till företagets personal är subvention för motion och friskvård. Motionsförmånen kan vara en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. I bestämmelserna om skattefri motion sägs att sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.
I senare lagstiftningsärenden har dock sagts att bedömningen måste beakta förändringar som sker med tiden i synen på vad som avses med enklare slag av motion. Det är att förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes med ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på drivingrange som gör Skatterättsnämndens avgörande naturligt. För självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas, anser Urban Rydin. Bara att hålla med!
-
Bo Bengtsson invald i RIN
Vi gratulerar biträdande generalsekreteraren i Svenska Golfförbundet, Bo Bengtsson, som under Riksidrottsmötet valdes till ny ledamot och vice ordförande i Riksidrottsnämnden (RIN). Han efterträder därmed en annan golfare, Lena Blixt från Örebro som suttit i nämnden de senaste fyra åren.
För den som till äventyrs inte känner till Bo Bengtsson så är han i grunden jurist som jobbat mycket med idrottsjuridiska frågor. Han skrev sitt examensjobb på juristlinjen 1990 om konflikten mellan idrottens rättssystem och samhällets rättssystem och blev ledamot av Svenska Golfförbundets juridiska nämnd 1994. Hans nuvarande arbete på SGF har säkert också varit meriterande, eftersom han ansvarar för förbundets juridiska frågor och rådgivningen till klubbarna.
Riksidrottsnämnden är svensk idrotts högsta domstol, som avgör bestraffnings- (inkl. doping), tävlings- och föreningsärenden och är oberoende i förhållande till övriga organ inom Riksidrottsförbundet. Riksidrottsnämndens beslut får inte överklagas, förutom i dopingärenden avseende internationella toppidrottare då överklagande får ske till Idrottens skiljedomstol/Court of Arbitration for Sport.
En idrottare eller en klubb som inte är nöjd med sitt specialidrottsförbunds (SF) beslut kan överklaga till Riksidrottsnämnden. I vissa fall får Riksidrottsnämnden även pröva ärenden som första instans, exempelvis om det gäller en styrelseledamot i ett SF. I vissa fall krävs prövningstillstånd för att ett ärende ska prövas i sak av Riksidrottsnämnden. Skäl för prövningstillstånd kan vara att det finns ett prejudikatintresse i ärendet eller att det förekommit ett grovt formfel i lägre instans.
-
En viktig seger för golfen
Golfbanan i Linköping räddas! Det som såg så mörkt ut när kommunens tjänstemän bestämt (?) att det skulle byggas bostäder på banan, vändes genom hårt och smart opinionsarbete till en seger för Linköpings GK när M, L, KD säger nej till att bygga på banan.
Klubben med ordföranden Carl Falkenberg och klubbchefen Steven McDaniel, har jobbat tillsammans med distriktet, SGF och Kreab för att uppvakta företag och universitetet, kontaktat media, väckt opinion och uppvaktat politiker som insett att tjänstemännens förslag var ett tankefel från början. Nu finns möjligheten till ett multifunktionellt landskap i Mjärdevi/Valla-området och en förhandling om ett mycket bättre, långt arrendeavtal för klubben. Otroligt kul, suveränt jobbat av alla inblandade.
Framförallt är det en ögonöppnare och tankeställare för alla andra golfklubbar i landet. Ha alltid en tät och bra dialog med kommunens beslutsfattare. Frågan om att bygga fler bostäder i tätorter kommer att vara aktuell lång tid framöver. Se över era arrendeavtal och fundera hur byggplaner kan påverka er klubb. Använd argumenten kring Golfnyttan i samhället i dialogen med beslutsfattarna, var ödmjuka och positiva till ett multifunktionellt landskap med golfbanan i centrum.
- Föregående sida
- Sida 1
- Sida 2