-
Valet är över - nu börjar jobbet
Så är valdagen över och nu börjar jobbet för alla golfklubbar och distrikt med att identifiera hur valet har gått, vad det betyder i just din kommun och hur gamla som nya beslutsfattare ska uppvaktas framöver.
För att underlätta för dig som har den här uppgiften på golfklubb så har vi på Svenska Golfförbundet spelat in ett avsnitt av Golfnyttanpodden som handlar just om vad som sker efter valet. En specifik checklista finns också på sajten golf.se.
Om vi börjar från grunden - har du koll på vilka medlemmar i klubben som är politiker eller beslutsfattare kommunalt, i landsting, regionalt eller kanske på nationell nivå? Gör en inventering! Vem eller vilka i klubben har idag mest kontakt med beslutsfattare? Det behöver ju inte vara klubbchef eller ordförande som ska sköta detta.
Runt nyår vet vi vilka politiker som har de ansvarsområden som passar klubbarna, vilka tjänstemän som sköter just era frågor. Fritids- och miljöchefer är alltid bra möten att boka in. Golfnyttanpodden finns på Spotify (länk nedan) men också på de andra stora plattformarna, Acast och iTunes. Kör hårt!
-
Golf visar vägen i miljösamarbete
En stor och viktig del i det Svenska Golfförbundet (SGF) kallar Golfnyttan är att värna miljön, hållbarhetsfrågor och hur vi bevarar öppna landskap.
Det senaste exemplet är Tillsynsprojektet för kommunerna där uppstart av "Golfbanor 2018" skedde på Viksjö Golfklubb i Stockholm i slutet av augusti och följs upp i Göteborg i början av september. Representanter från 50 kommuner deltog.
Golfbanor kallas ibland okunnigt för miljöbov av personer som inte har insikt eller kollat fakta tillräckligt. Av golfanläggningarnas yta på totalt ca 30 000 ha är det I själva verket bara på greenerna, dvs max 500 hektar i hela Sverige, som golfen använder växtskyddsmedel mot svamp.
Många saker görs i samarbete med den nordiska forskningsstiftelsen STERF, men också med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket som samverkar kring användandet av växtskyddsmedel på idrotts- och fritidsanläggningar. Där är Svenska Golfförbundet en viktig deltagare i referensgruppen som ger vägledning till kommunerna som utför tillsyn.
Tillsynen kan sammanfattas i att bestämmelser kring föreskrifter om skyddsavstånd, användningstillstånd, integrerat växtskydd, produktgodkännande, information till allmänheten från exempelvis bekämpningsmedelsförordningen.
På uppstartsträffen i Stockholm, kommunerna kommer under hösten att göra fler banbesök, presenterade Svenska Golfförbundets bankonsulent Peter Edman STERF:s forskning kring ämnet Hållbar utveckling av golf- och grönytor kräver ny kunskap, samt berättade om Golfbanans ytor och dess skötsel. Urban Nilsson med personal från Viksjö Golfklubb demonstrerade banskötseln på klubben.
Läs mer om Tillsynsprojektet
Läs mer om STERF
Läs mer om golfens miljöarbete -
Så säger partierna om Årsta
9 september är det val i Sverige. I Stockholm har golfen en viktig fråga, den om Årsta Golfs fortsatta existens. En plats med 140 000 besök årligen där många hittar sin väg in i golfen för framtida medlemskap i någon golfklubb.
På bilden ser ni vad de politiska partierna anser om anläggningens framtid och om man är beredd att stödja eller inte stödja.
Här finns också länken till den protestlista som samlat tusentals namn redan. Tycker du att det känns viktigt att Årsta Golf finns kvar, gör din röst hörd via listan.
-
Golfnyttan ökar trycket
Grillning av kommunpolitiker, miljöseminarium i riksdagen, workshops med affärsnätverkande i regi av golfklubbar, träff med företrädare i Håbo och Enköpings kommuner. Det är en del av det som händer kring Golfnyttan just nu. Det har säkert heller inte undgått någon att det är valår.
När verksamhetsseminarierna avslutades i Visby den 20 mars så hade 22 orter besökts med 1 700 deltagare totalt. Det nya var att i år fick golfens företrädare chansen att träffa beslutsfattare och förstås vice versa. 63 politiker eller tjänstemän på kommunal, regional eller riksdagsnivå var med, intervjuades och samtalade. Gav inspel, var tuffa mot oss inom golfen som är för tillbakadragna och inte tar för oss i de politiska sammanhangen – men öppnade också dörren för dialog och nya möten.
Så till alla er som var med på dessa seminarier – följ upp med att boka möten med era lokala beslutsfattare!
Det har exempelvis Friibergh och Enköping gjort. Därför samlas ett antal politiker från Håbo och Enköping för att höra mer om Golfnyttan tisdag 24 april. Ett unikt möte, det är första gången klubbarna och politiska företrädare för respektive kommun träffas för att diskutera vad golfen kan bidra med kring friskvård, besöksnäring och miljö.Lika uppmuntrande och kul är det att Årjäng och Forsbacka gått samman i en gemensam spännande workshop kring "Affärssamverkan golf", som nu inleds i områden kring Forsbacka och Årjängs golfklubbar. Projektet syftar till att samordnat utveckla affärssamverkan kring golf och det mervärde golfturismen kan bidra med till besöksnäringen i regionen. 24 och 25 april äger dessa workshops rum.
Onsdag 18 april arrangerade SGF och Miljöpartiet ett seminarium i riksdagshuset på temat golfens roll i urbana samhällen. 40-talet åhörare (se bilden) från politiska partier, universitets- och forskarvärlden, samt Golfsverige lyssnade och frågade Maria Strandberg från Sterf, Anders Esselin från Man & Nature samt Mårten Wallberg, styrelseledamot i naturskyddsföreningen och GEO-certifierare.
Maria Strandberg kopplade golfen till Agenda 2030. Anders Esselin leder en studie av golfbanor som en del av större landskap med hjälp av social-ekologisk inventering och Agenda 2030. Även här poängterades golfklubbarnas blygsamhet att lyfta fram sin verksamhet, att själva förstå att man gör bra och viktiga insatser för miljön, den här gången belyst av Mårten Wallberg.
Centerpartiet vill göra en aktivitet på Årsta Golf i maj och till Björkhagen i Nacka-reservatet kommer politiker att inbjudas för en annorlunda golfbaneexkursion. Men det ska vi berätta mer om senare. Till dess – kör hårt!
-
Sjukt bra beslut i friskvårdsfråga
Sedan blogginlägget skrevs har Skatteverket kommit med nya besked i friskvårdsfrågan. På sidan Friskvårdsbidrag för golf finns all uppdaterad information.
Det är ingen överdrift att påstå att de senaste dagarna varit omtumlande med historiska besked i friskvårdsbidragsfrågan. Vi var många som väntade på, och var beredda på, Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) dom. Beslutet var också det förväntade. Men det var när Skatteverket gav sin syn på beslutet som det verkligen blev intressant – och det hela tog en lite oväntad, men likafullt mycket glädjande vändning. Allt golfspel räknas som möjligt att få bidrag för.
Ni kan bakgrunden. Urban Rydin på LRF ställde en fråga kring varför viss golf inte skulle vara bidragsberättigad som enklare och billig motionsform. Skatterättsnämnden gav honom rätt, Skatteverket överklagade till HFD, som på grund av formaliafel gav Skatterättsnämnden bakläxa. Rydin vilade inte utan gav sig in i rond två, fick återigen rätt i Skatterättsnämnden. Skatteverket överklagade, som man alltid gör, återigen till högsta instans, det vill säga HFD. Som den här gången gav Rydin och Skatterättsnämnden rätt.
Någonstans under den här resan insåg Skatteverket det ohållbara i att bli en ännu mer kontrollerande och granskande myndighet med "spioner" för att kolla medlemskap och vem eller vilka som skulle få tillgång till bidrag.
Så Skatteverket agerade snabbt när domen kom, gav sin egen tolkning av domen och fastställde regler som gäller från 1 januari, det vill säga redan nu. Från Svenska Golfförbundet har vi kommunicerat HFD:s dom, men avvaktat Skatteverkets agerande för att kunna gå ut med rätt information till medlemsklubbar och golfare.
Det vi vet!
Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande:
Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.
En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, dvs att spela eller lära sig spela golf.
Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp.
Det måste vara någon form av spelavgift, medlemsavgift är ej avdragsgill. Något golfklubbar bör tänka på i sin kommunikation/marknadsföring.
Förutom spelrättsavgift är även lektioner, greenfeeavgifter, egen träning på driving range, golfutbildningar och nybörjarkurser avdragsgillt. Men det är inte all greenfee som är avdragsgill. Det finns en gräns vad som anses vara motion av enklare slag, under 1 000 kronor .Kom ihåg:
Det är fortfarande upp till arbetsgivaren om företaget vill acceptera golf eller andra aktiviteter som förmån.
Personlig tränare är inte avdragsgill förmån.
Tränings- och motionsredskap är inte avdragsgillt.
Deltagaravgift i tävlingar är inte avdragsgillt.En vanlig fråga jag får är om Skatteverket verkligen kan besluta kring detta. Måste det inte vara ett politiskt beslut i riksdagen eller från regeringen? Det krävs inga politiska beslut. Domen handlar om en tolkning av ett politiskt beslut så enda gången det skulle bli aktuellt med ett politiskt beslut är om riksdagen inte är nöjd med domstolens tolkning. Skatteverket har ju accepterat (hade ju inget annat val då även de måste följa domstolsutslag) utslaget vilket betyder att den nya tolkningen gäller. Lite elakt kan man ju säga att HFD anser att Skatteverket tidigare tolkat gällande riksdagsbeslut fel.
Tänk till!
Till er som sitter i distrikts-, eller klubbstyrelser eller arbetar på klubb –fundera över hur ni skiljer på medlemsavgift och spelavgift. Tänk över hur ni på klubb nu kan skapa nya kortare banor, arrangera fler kurser och utbildningar och ha verksamhet året runt. Tänk också på att det här beslutet ska gynna er och inte några tredjepartsaktörer!