-
När dagen är slut eller inte
Petronella Hjort hålar segerputten och även Anna jublarJag såg fram emot kvällsmackan, men på väg dit säger någon att det är full fart på övningsgreen. Så jag beger mig dit och där är fem tjejer som kör en utslagningstävling som den äldsta introducerat för de yngre.
Höjdhopp heter övningen och innebär att olika längd på putt är lika med en höjd i höjdhopp. Alla börjar på 1 meter och det är höjdhoppsregler som gäller. Höjning sker därefter med en meter i taget.Den äldre spelaren är Anna Nordqvist. Det är full fart från start och Anna får reda ut reglerna några gånger. Många puttar sänks i början men när de börjar komma upp på 3 meter har några fallit bort och på 4 meter är det bara Petronella Hjort och Anna som är kvar.
Petronella har en putt som måste i från 4 meter annars har hon "rivit" ut sig. Hon sänker och Anna spar sitt sista försök till 5 meter men missar. Petronella är segrare och bara för att visa hur det går till så sänker hon även från 5 meter.
Detta är vad som händer på Största Tjejlägret när det organiserade programmet är slut. Det är också en anledning till att detta är ett bra ställe att vara på , ett av de bästa faktiskt. -
Mediadag med Anna Nordqvist
Anna visar Carro hur det går till att svinga en golfklubbaAnna Nordqvist "hemma" i Sverige på ett kort besök innan hon nästa vecka är titelförsvarare när ShopRite LPGA Classic Presented by Acer avgörs i New Jersey. Mediadag inför OS var det som stod på programmet för Anna under torsdagen.
United-kärran tog mark på Arlanda 07:45 och någon timme senare var Anna på plats i Svenska Golfförbundets lokaler i Idrottens hus. En svensk ostmacka och hon var redo för dagens program som innehöll intervjuer med Radiosporten, Expressen, Viasat, TT och Golfing.
När jag gick igenom programmet och kom till Viasat och att det är Carolina Klüft som kommer för att intervjua så blev Anna både överraskad och glad.När Anna och Carolina träffades så blev det en del snack innan det var iordningställt för intervju. De snackade OS och Carros upplevelser därifrån och hur det går att hantera allt som kommer med ett sånt jätteevenemang. Vad som sades under intervjun har jag inte koll på så det får både ni bloggläsare och jag vänta på tills Viasats OS-sändningar.
Anna passade på att fylla på sitt eget förråd med SwGT:s närspelstester -
Enkät om värdet av ett OS-guld
Sports illustrated har de senaste åren gjort en anonym enkät blad tourspelare som tar upp massor av relevanta och kanske även mindre relevanta frågor. Från förra årets enkät kom det fram att en rätt stor procent av spelarna på PGA-tour tycket att Rickie Fowler var tourens mest överskattade spelare.
Nu har årets enkät publicerats och där finns några frågor om hur spelarna på PGA-tour ser på värdet av ett OS-guld. Resultatet är tydligt att de hellre segrar i PGA Championship eller PLAYERS Championship än tar ett OS-guld. Men ett OS-guld är inte helt värdelöst då 76% hellre tar OS-guld än segrar i Texas Open.
Skulle du heller vinna PGA Championship än ett OS-guld?
PGA 71%
OS-guld 29%
Anonym kommentar: "Gold would be cool, but a major is a major."
The PLAYERS eller OS-guld?
The Players 62%
OS-guld 38%The Texas Open eller OS-guld?
OS-guld 76%
Texas Open 24%
Anonym kommentar "Texas Open comes with a big paycheck. -
Startfältet och värdet av ett OS-guld
Lyida Ko från Nya Zeeland tar heller OS-guld än en till majorseger, bild från när hon besökte AugustaVärdet av ett OS-guld är upp till var och en att avgöra. De olympiska sommarspelen är världens största idrottsliga scen och i många idrotter den självklara höjdpunkten vart fjärde år.
För golf och golfarna är dock OS nytt och obekant och lite svårare att placera och kanske det även är så att det har olika värde beroende på var du kommer ifrån och om du är man eller kvinna.
Startfältet är också en viktig detalj om än inte helt avgörande gällande hur statusen betraktas både av spelare och av oss som tittar på. Så hur kommer det olympiska startfältet att se ut?
Startfältet i OS-golfen kommer att bestå av 60 spelare. Spelare placerade topp-15 på världsrankingen är kvalificerade till OS dock med begränsning av max fyra per land. Utanför topp-15 då gäller max två spelare per land. Det skall också in spelare från alla olympiska kontinenter och så är en plats vikt för en brasiliansk spelare i vardera herr- och damtävlingen.
Så ett litet startfält jämfört med vanlig tourtävling och där kanske en tredjedel inte visat att det hör till väldens bästa spelare utan får plats tack vare den begränsning som finns gällande antalet spelare per land.
Hur ser startfältet ut vid de tävlingar som räknas mer än andra inom golfen, dvs. majors. På damsidan går det nog att säga att de fem majors som spelas varje år också är de fem tävlingar som årligen samlar de flesta av de bästa spelarna i världen.
På herrsidan är det svårt att säga detsamma då uttagningskriterier och även storlek på startfält gör att det rätt lätt går att argumentera att The PLAYERS Championship år efter år har flest av de bästa spelarna vid en jämförelse. Men alla, inte nästan alla utan exakt alla tar heller en grön kavaj över axlarna andra söndagen i april än lyfter segerbucklan i den tävling som under året har bäst startfält.
Med andra ord det går inte bara att räkna rankingpoäng, inspelade pengar och annat faktiskt för att bedöma värdet av ett OS-guld. Utan egna värderingar, traditioner och känslor spelar nog en stor del i hur ett OS-guld i golf värderas.
När det gäller de två svenskar som är klara för Rio, Anna Nordqvist och Henrik Stenson så är det ingen tvekan att ett OS-guld eller en OS-medalj är högt värderad. Det har jag hör och sett dem säga upprepade gånger både i media och vid tillfällen då jag varit med.Henrik skämtade också lite senast jag såg honom då han precis hade avslutat Masters. Han sa att det hade varit bra för honom ifall tourerna hade delat ut tre medaljer istället för bara en pokal vid varje tävling. För då hade han de senaste två åren i alla fall fått ett gäng medaljer istället för som nu ingen pokal sedan avslutningen i Dubai 2014.
Världsettan på damsidan, Lydia Ko, sade inför säsongen att hon heller tar OS-guld än en majorseger till. Det stoppade henne dock inte från att ta hem årets första major, ANA Inspiration.
Herrarna världsetta, Jason Day, sa följande på sin presskonferens inför Masters.
"It's strange, I tried to explain this yesterday. As a kid growing up, this is a tournament I watched all the time and I wanted to win the Masters. I grew up watching the Olympics, but golf was never a sport that was ‑ other than back in, what, 1904 or whatever it was. But we never grew up watching golf in the Olympics, so it wasn't really on my radar ever as a junior, amateur or professional.
But now it is. So the perspective of being an Olympic athlete has changed a lot, and having the opportunity to represent your country, my country of Australia, is huge and I'm looking forward to it and it would be a complete honor to go down there and represent Australia and try to win a gold medal for my country."
Jag tycker Jason har en bra poäng när hans säger att OS som golfare inte fanns på hans radar när han växte upp men nu har detta förändrats.
Värdet av ett OS-guld kan också värderas i annat än känslor. Pengar är en värdemätare och det vi vet är det inte finns några prispengar vid OS. Var marknadsvärdet är i ökade sponsorintäkter till följd av ett OS-guld eller en OS-medalj är svårt att bedöma och det skiljer sig nog också rätt rejält vem du är och varifrån du kommer.
En gissning är dock att om Henrik Stenson eller någon annan svensk herre tar OS-guld så får det minst samma mediala genomslagskraft som en majorseger i sportmedia. I annan media trumfar OS-guldet majorsegern rätt rejält. På damsidan där Sverige redan har 13 majorsegrar fördelat på fyra spelare så skulle ett OS-guld trumfa en majorseger även i sportmedia och det rätt rejält.
Så slutsatsen av detta blogginlägg är att OS inte är en major och att en major inte alltid har det bästa möjliga startfältet beroende på sin historia. På samma sätt kommer vi vid OS tack vare den historiska olympiska idén om fördelningen av platser till länder göra att vi kommer att sakna ett gäng koreanskor, amerikanskor och amerikaner för att de är just det. Och så kommer vi att sakna ett par sydafrikanska och en australiensisk världsstjärna för att de inte tycker att OS är värt att prioritera 2016.
Kommande blogginlägg i ämnet golf och OS
OS ett lyft för de professionella tourerna
Spelarutveckling tack vare OS
OS tar golf till platser tidigare aldrig besökta
Lagtävling i Tokyo 2020
Tidigare blogginlägg i ämnet golf och OS
OS är bra för golfen -
OS är bra för golfen
Henrik Stenson med Gareth Lord kommer att göra allt de kan för att ta medalj och helst guld i de olympiska spelen i RioI veckan som gick var det tre manliga majorsegrare som för tillfället är topp-20 på världsrankingen som avsade sig möjligheten att bli uttagna till de Olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti. Adam Scott, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel kommer inte att spela OS 2016 då det inte passar in i deras schema.
Direkt efter att de hade gått ut med detta dök det upp kommentarer på olika plattformar om värdet av OS och hur OS står sig i förhållande till majors. Det var många som kände sig kallade att ha en åsikt och åsikterna skiljde sig en hel del.
En som uttalade sig och var frågade till avhoppet från Adam Scott, som var först att tack nej, var Jack Nicklaus som bland annat sa " "I think that's sad. I think it's sad for the Olympics and for the game of golf".Han sa vidare "I don't know Adam's circumstances, so I couldn't comment on what he's dealing with. Obviously, he felt like he couldn't play, and if he felt that way, I understand. But it's unfortunate."
Jag håller med den 18-faldiga majorsegraren Nicklaus i hans tankar om detta och tänker här nedan och i några till blogginlägg ge uttryck för varför OS är bra för golf och vilka utmaningar OS även medför. Så även jag känner mig kallad att kommentera detta.
Adam Scott, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel samt även Vijay Singh är de herrar som hittills sagt nej tack till OS. De är alla verksamma på den plats i golfvärlden som kanske har minst att tjäna på OS, de håller till i toppen av det professionella spelet för herrar och mestadels på PGA-tour.
De som idag är verksamma på PGA-tour är med och spelar om nästan 2,9 miljarder kronor i prispengar varje säsong. En möjlighet som finns för att många varit med att bygga den tour som nu finns. Men det går inte att se det på annat sätt än att några klart lysande stjärnor påverkade PGA-tours utveckling mer än andra.Arnold Palmer tog PGA-tour och golf till folket i USA, Jack Nicklaus kom och lyfte PGA-tour än mer tillsammans med Arnie. När Tiger 1996 sa "hello world" så tog det fart på ett sätt som aldrig tidigare. Andra grupper än de som tidigare varit intresserade av att titta på golf kom nu till tävlingarna för att se Tiger, de kollade på TV och de började även spela själva.
Att prispengarna är så stora som de är, är för att PGA-tour är attraktiv och det blev den i och med Tiger Woods inträde på touren. Han och det intresse han skapade runt golfen gjorde att prispengarna ökade markant och nu är alla spelare på PGA-tour med och spelar om de miljarder de till stor del har Tiger att tacka för.
Det finns en hel del delar inom golfvärlden som inte är lika lyckligt lottade och väl fungerande som den lilla men klart lysande del som finns på PGA-tour. Det var därför som golfen stora aktörer R&A, USGA, PGA of America, Augusta National, LPGA-tour, PGA-tour agerade för att göra golf till del av OS igen. Dessa organisationers företrädare upprepar också varje gång de får tillfälle att OS är en viktig, kanske den viktigaste delen för att få golf att växa.
Jag tror också att OS är bra för golf. Jag tror att OS på sikt kan göra det som Arnie, Jack och Tiger gjorde för PGA-tour.I kommande blogginlägg kommer jag att gå igenom var och varför som OS redan har påverkat golf positivt och var det är stor möjlighet att OS även efter spelen i Rio de Janeiro kommer att vara positivt för spelet golf.
Precis som Jack Nicklaus sa i sitt uttalande ovan så vet jag inte omständigheterna som ligger till grund för att Adam Scott, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel inte får plats med OS 2016 i sitt spelschema. Men som jag ser det väljer de inte bara bort en tävling, de väljer även bort att vara en del av att visa upp golf på världens största scen där golf kommer att nå fler i fler länder än någonsin tidigare via TV och annan media.
Kommande blogginlägg i ämnet golf och OS
Startfältet och värdet av ett OS-guld
OS ett lyft för de professionella tourerna
Spelarutveckling tack vare OS
OS tar golf till platser tidigare aldrig besökta
Lagtävling i Tokyo 2020