-
Augusta National Women's Amateur
I april, veckan innan Masters, avgörs första upplagan av Augusta National Women's Amateur.
I början av innevarande vecka gick Augusta National ut på tävlingens Instagramkonto (@anwagolf) med följande meddelande:
Coming Soon: An invitation to the inaugural Augusta National Women's Amateur.En titt på uttagningskriterierna och på World Amateur Golf Ranking ger en indikation att sju svenskor kommer att få en inbjudan den närmaste tiden. Två av dem är Beatrice Wallin och Frida Kinhult (bilden).
Totalt blir det 72 spelare som bjuds in. Spelare som segrat i några av de stora amatörtävlingarna är direktkvalificerade. De 30 högsta rankade spelarna från USA ges plats i startfältet och därefter de 30 i övrigt högst rankade samt slutligen inbjudningar från Augusta för att fylla startfältet.
Nedan sammanställning ger en indikation på att svenska damer är riktigt bra i jämförelse med spelare från andra starka golfländer.
Sverige 7
Thailand 4
Sydkorea 3
Italien 3
Österrike 2
Spanien 2
Mexiko 2
England 2
Japan 1
Tyskland 1
Irland 1
Nederländerna 1
Filipinerna 1
Taiwan 1
Slovakien 1
Australien 1 -
Stor seger i Australien
Nedan en gästblogg från Daniel Stark, coach för det svenska handilandslaget. Daniel var med och gick caddie åt Johan Kammerstad när handigolfen tog plats på den stora scenen i samband med Australian Open.
"Australian Open 2018, tävlingen där handigolfen klev in på de stora tourerna. Australian Open har haft många kända segrare genom åren bland andra Greg Norman, Jack Nicklaus Rory Mcllroy.Samtidigt som tourtävlingen spelades så spelades Australian All Abilities Championship mitt i tävlingen. Tack vare Australiska Golfförbundet, European Disabled Golf Association och PING kunde detta bli verklighet för de sex högst rankade spelarna från Europa och de sex bästa spelarna från Australien. Från Sverige fanns Johan Kammerstad med i startfältet, han är rankad femma i världen.
Värt att notera är att utbytet mellan tourspelarna och handigolfarna var stort. Ena sekunden filmade Brandt Snedeker en handigolfare och sedan tvärtom vilket var helt underbart att se en golfare hjälper en annan golfare.
All Abilities-spelarna var lottade in i startfältet vilket var något helt unikt att få spela inför så mycket publik. Frågorna innan var många bland annat kommer handigolfare att klara av att spela från samma tee med tuffa flaggplaceringar och kommer de att kunna hålla speltempo?
Alla frågorna fick positiva svar.
Tävlingen spelades över 54 hål och ledarbollen gick ut i fyrboll före ledarbollen av Australien Open.
Publikleden var stora med flera storstjärnor i startfältet. Johan Kammerstad klarade av pressen på ett fantastiskt vis och segrade med 10 slag före tvåan. Värt att notera är att Johan var bättre än 20 spelare varav några riktigt stora namn med sitt fina finalvarv på 73 slag.
Efter tävlingen var det prisutdelning samtidigt i både Australian Open och Australian All Abilities Championship. Båda segrarna fick då lika mycket uppmärksamhet.
De var båda två med på alla aktiviteter efter prisutdelningen. Först presskonferens där de båda fick svara på exakt samma frågor. Därefter skulle det skrivas autografer och leden var långa, Johan fick träningsvärk i handen efter allt skivande. Allt avslutades med fler TV-intervjuer, möte med tidningar och fotografering med funktionärer och banpersonal med mera.Efter fyra timmar kunde de båda segrarna pusta ut lite vid en sammankomst med medlemmarna på klubben som bjöd på tilltugg och dryck.
Det var kul att höra alla som hade sett Johan på TV, det skedde vart vi än kom. Dagen efter så kände folk igen honom och gratulerade och ville ta bilder tillsammans med honom. Kul med så mycket uppmärksamhet där man värdesätter handigolfare lika mycket som övriga golfare.
Daniel Stark, Coach Handigolflandslaget"
Bild ovan och de två översta nedan är tagna av Christian Hamilton övriga av Daniel Stark. -
Reflektion från Ungdoms-OS
GÄSTBLOGG: Ulrika Jorsell coach vid Youth Olympic Games – Ungdoms-OS 2018.
Golftävlingen i Ungdoms-OS är över och det är många lärdomar och erfarenheter som packas med hem i resväskan även om det inte blev några medaljer denna gång. Det finns mycket att lära av andra idrotter, få perspektiv på golfens värld jämfört med andra idrotter.
Några av de svenska atleterna i brottning och taekwondo fick kämpa hårt med att väga "rätt" vilket innebar bantning. Att under flera dagar köra tuffa träningspass med mycket kläder och sen sätta sig i bastun är en rejäl kontrast mot golfarna som vi uppmuntrar att äta med jämt flöde under spelet och även inför och efter spel.
Att i triathlon cykla i 45-50 km i timmen och köra in i kravallstaket ger ordentliga skador (dock inget brutet och efter några dagar var det OK). Den typen av skador händer inte i golfen.
Att enbart applådera när motståndaren missar och egna spelaren vinner bollar som i pingis finns inte inom golfen. Vi applåderar alla bra slag oavsett vem som slår dem.
Att med grym precision lyckas med bom, barr, hopp, fristående i en fullsatt gymnastikhall som jublar och där du vid minsta misstag tappar poäng är en enorm press. I golfen kan du slå en dålig drive eller ett snett inspel men ändå sänka putten eller en chip för birdie.
I rodd och simning kör du så att mjölksyran sprutar och tar i och tar ut dig helt, medan du i golfen håller dig hyfsat lugn och jag har själv aldrig upplevt någon som fått mjölksyra på golfbanan.
Beachvolleyboll håller till i sanden hela tiden vilket vi i golfen försöker undvika. Det är en väldigt fin lagidrott med mycket "high five" och uppmuntran mellan spelarna oavsett om det är poäng eller inte.
Badminton med sitt höga tempo och en boll som ska fångas i luften är också en helt annan idrott som kräver mycket spänst och snabbhet medan du i golfen har bollen stilla och går i rask takt.
De likheter som stämmer på alla de svenska atleterna som deltog i Ungdoms-OS är träningsvilja, att brinna för sin idrott, att ha bra sparring och att alla har kompetenta och engagerade tränare. Då skapas motivation att fortsätta träna och kämpa för att hela tiden utvecklas och bli lite bättre.
Det har varit så häftigt att se 18 unga svenska atleter från olika idrotter som gett stöd och inspiration till varandra. De har bytt erfarenheter och haft diskussioner om hur man gör när det går dåligt och hur de jobbar mentalt.
På den tid det inte var tävling eller träning spelades fotboll, pingis och beachvolleyboll. De var i gymmet tillsammans och dessutom var några grymt duktiga trollerikonstnärer bland de unga aktiva som lärde trick av varandra. Tre veckor kändes som en väldigt lång tid innan vi for men tiden rusade iväg och många kontakter har knutits för framtiden.
Ulrika Jorsell, coach
Bild ovan: Den svenska truppen i Buenos Aires Argentina innehållande de aktiva Amanda Linnér Hills GK och Ludvig Erilsson Stockholms GK. -
Happening, tävling och inspiration
I år är herrarnas Europatour tillbaka på västkusten för första gången sedan 1996. Publiken hittade redan under första speldagen till årets tävlingsbana, Hills Golf & Sport Club.
När Joakim Lagergren, Marcus Kinhult och dubble majorsegraren och tidigare världsettan Martin Kaymer slog ut från första tee så var det packat i slänten upp mot klubbhuset och längs fairway.
Happening
Banan levererar som namnet antyder ett gäng backar samt en riktigt cool arena runt klubbhuset där avslutningshålet och några hål till ligger som i en gryta.
Där finns möjlighet för alla åskådare att se, där har huvudsponsorn sin lounge för inbjudna gäster och där finns en glasrestaurang där det går att boka bord för att äta en bättre lunch eller middag.
I byn också nära klubbhuset där samsas sponsorer, utställare och matställen. Möjligen och rätt troligt serveras publiken under årets Nordea Masters den bästa mat en svensk idrottspublik erbjudits på flera år.
När du valt mellan de olika rätterna kan du ta med dig din mat och dryck och slå dig ner och under tiden du njuter av maten se och lyssna på Tee Party live. Där håller Johan Sköld i showen precis som han gör varje måndag live på webben och tisdagar i C More. Här under Nordea Masters får Johan besökt av spelare och andra intressanta gäster.
Även vid sidan om själva tävlingsarenan genomförs aktiviteter för olika grupper inom Golfsverige där tävlingen inte är i direkt fokus men där den fungerar som samlande kraft.
Tävling
Några olika namn, några olika sponsorer och några olika arrangörer har säkerställt att sedan 1973 har vi årligen på svensk mark haft minst en tävling på Europatouren för herrar.
Bland segrare återfinns Seve Ballesteros, Greg Norman, Craig Stadler, Colin Montgomerie och Nick Faldo. Och även Adam Scott samt svenskarna Jesper Parnevik, Joakim Haeggman, Peter Hanson, Richard S Johnson och Alex Norén har lyft segerpokal i Sverige.
Tävlingen ser glädjande nog ut att få en fortsättning även 2019. Enligt samstämmiga uppgifter från flera initierade håll blir det även nästa år Hills G&SC som blir spelplats. Ny ägare blir Europatouren som tar över efter Lagardére medan platsen som huvudsponsor för tillfället är ledig.
Publiken som var månghövdad redan under torsdagen var ännu fler under fredagen då 13 600 betalande var den officiella publiksiffran.Idag, lördag, är det enligt uppgift lapp på luckan.
Inspiration
Amatörer, proffs och unga åskådare är eniga i att det inspirerar med en Europatourtävling i Sverige.
När amatörspelarna tidigare i veckan genomförde sin presskonferens vid årets Nordea Masters berättade de om när de besökt tävlingen som åskådare och hur coolt och utvecklande det skulle bli att nu få spela.
De flesta svenska proffs ser en framgång på hemmaplan som större bara för att de lirar på hemmaplan inför svensk publik. Det är få tävlingar på Europatouren som har större publikhav än de som spelas i Sverige.
Att det i år är full omgång av Teen Tour samma helg som Nordea Masters avgörs är olyckligt. Som inspiration för unga svenska spelare är det svårt att hitta något som överträffar besök på den svenska Europatourtävlingen. Detta vittnar många av de svenska spelare som genom åren peggat på hemmaplan efter att som junior hängt på rangen, kollat spelet och kanske även fått någon boll , handske eller keps av en riktig europatourspelare.
Avslutningen av årets tävling följs bäst på plats och i SVT eller Viasat Golfs livesändningar samt via sociala medier.
Tio svenskar lirar helg bland dem amatörerna Fredrik Niléhn och Ludvig Åberg.
Bild ovan: Marcus Kinhult på första tee torsdag. -
Svenska framgångar 2018
Förrförra blogginlägget berörde varför Sverige är en framgångsrik golfnation. Detta inlägg handlar om eller mer rätt är en uppräkning av svenska spelares internationella individuella segrar samt pallplatser i lagmästerskap.
Det är en imponerande lista nedan men den är troligen inte komplett.Så om någon har koll på någon amatörseger i tävling ingående i World Amateur Golf Ranking eller professionell seger på tour ingående i Rolex Ranking eller Offical World Golf Ranking så skicka gärna ett mail till goran.soderqvist@golf.se så kompletteras listan allt eftersom.
Collegesegrar är inte med på denna lista då det hittills varit svårt att hålla någon bra koll på dessa.
LAG AMATÖRER OCH PROFFS
12/8 European Golf Team Ch. Ladies Team Guld
11/8 European Golf Team Ch. Mixed Foursome Brons
28/7 European Young Masters Guld
14/7 European Girls Team Championship Brons
14/7 European Boys Team Championship Brons
14/7 European Ladies Team Championship Guld
18/6 Toyota Junior Golf World Cup Flickor Brons
AMATÖRER
5/8 Isabelle Ekström – Swedish Junior Classic – WAGR
5/8 Edvin Bäckström – Swedish Junior Classic – WAGR
6/7 Andrea Grimberg Lignell - Stenson Sunesson Junior Challenge – WAGR.
2/6 Ingrid Lindblad – German Girls Open- WAGR
15/4 Kajsa Arwefjäll - Irish Girls Open Stroke Play Ch. – WAGR
8/4 Victor Hagborg Asp – Duncan Putter – WAGR
12/3 Viktor Hagborg-Asp - Campeonato de Castillon – WAGR
4/3 Frida Kinhult - Spanish Ladies Amateur – WAGR
9/2 Oliver Gillberg - South African Stroke Play Championship – WAGRPROFFS
10/8 Sebastian Hansson - OnePartnerGroup Open – Nordic Golf Leauge
15/7 Sebastian Söderberg – Italian Challenge by Cashback World - European Challenge Tour
1/7 Alex Norén – HNA Open de France – European Tour
30/6 Emma Nilsson – Belfius Ladies Open - LETAS
9/6 Julia Engström – Viaplay Ladies Finnish Open – LETAS
1/6 Jacob Glennemo - Jyske Bank PGA Championship – Nordic Golf Leauge
26/5 Louise Ridderström – Valley Forge Invitational – Symetra Tour
25/5 Martin Eriksson - Pärnu Bay Golf Links Challenge - Nordic Golf Leauge
19/5 Jenny Haglund – Symetra Classic – Symetra Tour
13/5 Joakim Lagergren - Rocco Forte Sicilian Open – European Tour
12/5 Malcolm Kokocinski - AB Bank Bangladesh Open Asian tour
10/5 Per Längfors - Master of the Monster – Nordic Golf Leauge
6/5 Oscar Lengdén - Challenge de España – European Challenge Tour
29/4 Alexander Björk – Volvo China Open – European Tour
22/4 Jenny Haglund – Lalla Meryem Cup - Ladies European Tour
2/4 Pernilla Lindberg – ANA Inspiration – LPGA/ Major
26/2 Sebastian Söderberg - SGT Winter Series Lakes Open - Nordic Golf LeaugOffical World Golf Ranking: Alps Tour Golf, Asian Development Tour, Asian Tour, Big Easy Tour, China Tour, EuroPro Tour, European Challenge Tour, Japan Golf Tour, KPGA Korean Tour, MENA Golf Tour, Nordic Golf League, PGA European Tour, PGA Tour, PGA Tour Canada, PGA Tour China Series, PGA Tour Latinoamérica, PGA Tour of Australasia, ProGolf Tour, Sunshine Tour and Web.com Tour.
Rolex Rankings: Australian Ladies Professional Golf (ALPG); China Ladies Professional Golf Association Tour (CLPGA); Korea Ladies Professional Golf Association (KLPGA); Ladies European Tour (LET); Ladies European Tour Access Series (LETAS); Ladies Professional Golf Association (LPGA); Ladies Professional Golfers' Association of Japan (JLPGA); Ladies Professional Golfers' Association of Japan Step Up Tour (JSU Tour); Symetra Tour and the Chinese Taipei Ladies Professional Golf Association (TLPGA) – as well as The Royal and Ancient (R&A), which administers the RICOH Women's British Open and the United States Golf Association (USGA) which conducts the U.S. Women's Open.World Amateur Golf Rankings: A Counting Event is an event, stroke play or match play, amateur or professional, selected and approved by the Committee to count for WAGRTM . Counting Events must be played under the Rules of Golf, the Rules of Amateur Status, and the Equipment Rules of The R&A and USGA. Holes and tee-markers must be in proper championship positions appropriate for the relative field.