-
Mot Junior Solheim Cup
Amanda Linnér visade formen med 64 slag vid ANNIKA Invitational. Nu är hon i Spanien och spelar.Flicklandslaget är i Jerez för att spela Spanish International Ladies' Amateur Championship, den andra av nio kvaltävlingar till årets PING Junior Solheim Cup.
Det finns sex platser att spela om där kvalificering sker genom att poäng delas ut vid Europas nio största tävlingar under kvalificeringsperioden. Svenska ANNIKA Invitational Europe är näst sist med bara de båda Europamästerskapen efter sig. Detta gör att startfältet på Halmstad Golfklubb i midsommarveckan kommer att bestå av Europas bästa flickspelare.
Spelarna i det svenska flicklandslaget siktar alla på att spela i Europas lag den 15-16 augusti på Des Moines Golf & Country Club i Iowa. Efter första kvaltävlingen, Portuguese International Ladies' Amateur Championship, ligger tre svenskor topp-6. Beatrice Wallin och Julia Engström delar tredjeplatsen medan Maja Stark ligger sexa.
Sju svenskor kommer till start i Spanien
8:30 Julia Engström, Ringenäs GK
8:40 Frida Kinhult, Skaftö GK
8:50 Beatrice Wallin, Hills GK
8:55 Linn Grant, Rya GK
9:15 Maja Stark, Abbekås GK
9:45 Amanda Linnér, Hills GK
12:45 Sara Kjellker, Ljunghusens GK
Livescoring.
Kvaltävlingar PING Junior Solheim Cup 2017.
25-28/1 Portuguese International Ladies' Amateur Championship
1-5/3 Spanish International Ladies' Amateur Championship
13-17/4 French International Lady Junior Championship
21-23/4 Helen Holm Scottish Women's Open, Championship
1-3/6 Allianz German Girls' Open
13-17/6 Ladies' British Open Amateur Championship
20-22/6 ANNIKA Invitational Europe
11-15/7 European Girls' Team Championship (Finland)
11-15/7 European Ladies' Team Championship (Portugal) -
Banrekord av Amanda
Amanda Linnér hoppar för att fira 64 slag och banrekord på Watson Course Reunion Resort.Åtta birdies, en eagle, ett par bogeys och resten par så såg Amanda Linnérs scorekort ut efter sista ronden av ANNIKA Invitational. Banrekord och en plats i särspel efter att ha startat dagen på delad 18:e plats.
Spelplats var Watson Course på Reunion Resort samma bana som tidigare år, allt sedan 2009 när den första ANNIKA Invitational avgjordes. Det finns nu fyra ANNIKA Invitational i världen där svenska ANNIKA Invitational Europe är en. I år avgörs Europatävlingen på Halmstad Golfklubb 20-22 juni.
Amanda avslutade sina sista 18 hål med eagle-birdie för att signera för nya banrekordet 64 slag. Hon föll i särspel där Brooke Seay avgjorde genom att på andra hålet rulla i en putt från 10 meter för birdie. Det var coolt att se särspelet via Facebook Live på AJGA:s sida och att där även se Amandas golfkompisar äga kommentatorsfältet.
I tävlingen deltog 72 spelare från 13 länder, däribland alla de fyra regerande mästarna i ANNIKA Invitational och då självklart Beatrice Wallin som segrade på Bokskogen i somras. På plats fanns även coacher från 35 amerikanska universitet.
Nästa tävling för Amanda och Beatrice blir Spanska Öppna – Spanish International Ladies' Amateur Championship – som spelas 1-5 mars på Sherry Golf i Jerez. Där får de sällskap av landslagskompisarna Maja Stark, Linn Grant, Sara Kjellker, Julia Engström och Frida Kinhult.
Resultat. -
Idrottsgalan reflektion någon dag efter
Henrik Stenson med bragdguldet runt halsen och trofén för Årets manlige idrottare i handen.Jag var utsänd att för golfförbundets räkning ta bilder vid idrottsgalan. Trångt och svettigt, inte riktigt som att fotografera golf på bana. Massor av regler, men det är jag i alla fall van vid framför allt från majors.
Röda mattan
Exakt kl. 16:00 öppnade portarna till Annexet vid Globen. Där fanns röda mattan och där var det välkomstbubbel för de 2 400 som skulle äta middag. Jag var för första gången utrustad med dubbla kameror och på plats vid en röd matta. Det fanns andra som var mer i sin miljö än jag, både de på röda mattan och de som jobbade vid sidan om. Jag hjälpte dock någon rutinerad vimmelfotograf med namn på en del idrottare. Jag lyckades även fånga Henrik Stenson med fru Emma när de kom. Uppdrag utfört, typ.Talen
Tacktalen kan vid galatillställningar vara både krystade och pinsamma, inte minst på Guldbaggen och där är det ändå många som har till yrke att uttrycka sig i tal. Men, årets idrottsgala kan mycket väl vara galan som är undantaget som bekräftar regeln.Henrik Stenson var sig själv och skämtade om grejer som hänt tidigare under kvällen, Sarah Sjöström var känslosam på riktigt då hon höll tal efter att ha fått pris av sin lillebror, Lars Lagerbäck var Lars Lagerbäck och JO Waldner var JO Waldner medan Jesper Svensson var bra och korrekt när han mottog priset för Årets nykomling och Cecilia Andrén Nyström var engagerad, modig och tydlig när hon mottog priset Årets peppare från Prins Daniel.
Jag har inte glömt Jenny Rissveds, jag hörde inte hennes tal för då lotsades jag och övrig media i Globens katakomber för att komma till en scen för Jerringsprisutdelningen. Lena Sundqvists tal missade jag också av någon anledning.
Jag har inte glömt Peder Fredricsons tal. Det var riktigt bra, han bemästrade retorikens ethos, logos och pathos med elegans. Det kan mycket väl vara det bästa tacktal jag hört sedan Justin Leonards vid The Open 1997.
Gladast
Bowlinggänget på läktaren när Jesper Svensson blev Årets nykomling. Total och vokal eufori.Mest känslosamt
"Jag är stolt över att ha världens bästa storasyster", så avslutade Linus Sjöström 9 år sitt tal till sin syster Sarah inför utdelningen av Årets kvinnliga idrottare.Sarah visste inte om detta, Linus hade till och med någon dag innan berättat för Sarah att han skulle se henne på TV vid Idrottsgalan. Han är lite sneaky (lurig) tyckte Sarah efteråt.
Sarah fick tårar i ögonen när hon såg och hörde Linus som stolt stod där på scenen inför både publiken i Globen och alla TV-tittare och höll ett perfekt tal där han hyllade sin storasyster. Även mina tårkanaler fick sig en åktur både då i Globen, men även när jag kollade reprisen på SVT-play.
Stensons gäng
Henrik Stenson hade fixat eget bord vid Idrottsgalan till de som betytt mycket för honom genom karriären. I Globen syntes bland andra mamma Mona, pappa Ingemar, fru Emma, personliga assistenten Sarah Skönby, kocken Magnus Harr, fd. caddien Fanny Sunesson, fystränaren Dan Salomonsson och fd. tränaren Hasse Bergdahl. Coachen Torsten Hansson var också på plats och han var ju även nominerad till priset som Årets ledare.Inte insläppt
Innan TV-sändningen drog igång så släpptes ingen media in i festsalen. Det innebar att jag inte kunde ta bild på Linnéa Johansson och Tim Widing när de mottog RF:s Elitidrottsstipendium. Men jag lyckades fånga dem tillsammans med Stensons på röda mattan.Viktigast
Lena Sundqvist tilldelades Sportspegelpriset för att hon hade modet att ensam höja sin röst och tydligt säga stopp till hot och hat. Lena blev den första kvinnan att kommentera SHL-hockey i TV. För detta fick hon utstå en hel del främst i sociala medier. Bra och viktigt av SVT och bra att prisa någon från en annan kanal.Reklamcup?
Innan sändningen drog igång klev Henric von Zweibergk, studiomannen som är överallt, upp på scenen och informerade publiken om vad som komma skulle. Det han verkligen poängterade var att Zara Larsson i slutet skulle framföra en helt ny låt och att det då var absolut förbjudet att filma eller ta upp ljud då denna låt inte skulle släppas förrän om två veckor. Den ligger nu på SVT-play som ett klipp, så min fundering är att genom att förbjuda ville de genom det få igång spridning i sociala medier?JO Waldner
Jag har sparat det bästa till sist, när Idrottsgalan fokuserar på idrott och prestationer. När de gräver i arkivet för att ta fram bilder på en av Sveriges största idrottare genom tiderna då kan det inte gå fel. Då är det så bra som det kan bli.De hade även lockat hit Jean-Philippe Gatien som JO slog i OS-finalen för att tillsammans med Mikael Appelgren dela ut Idrottsakademins hederspris till den störste, Jan-Ove Waldner.
Jerringpriset
Jerringpriset fick bli en egen bloggpost. -
Camp Sweden en summering
Emma Henrikson, Frida Gustafsson Spång, Julia Engström och Frida Kinhult har roligt på Camp Sweden.I denna blogg summeras fem intensiva dagar som jag spenderade på Camp Sweden som genomfördes på Orange County Nation Golf Center strax utanför Orlando.
Tjugo spelare hade tackat ja, Lynn Carlsson var tyvärr tvungen att kliva av innan lägret startade då en krånglande rygg satte stopp för golfträning.
På programmet stod träning, spel, tester och utvecklande samtal både i grupp och individuellt och i varierande ämnen. Detta pågick från tidig morgon och startade för de flesta i gymmet där KG Nissén fanns på plats från kl. 06.00 varje morgon.
Alla deltagare hade individuella planeringar där de fick möjlighet att träffa olika experter.
Efter lunch gavs det möjlighet till spel för alla som inte hade något annat inplanerat eller som hellre valde att träna. Anläggningen inbjuder både till spel på någon av banorna men också till träning på de stora träningsutrymmen som finns.
Pernilla Lindberg, 30 år, var den som var äldst av tjejerna medan Julia Engström, 15 år, var yngst. På plats fanns även Robban Karlsson som är några år äldre än Pernilla. Hans fokus var att få bra träningsdagar inför sin säsongspremiär. Men att få spela med eller mot Robban i en match skapade självklart både inspiration och möjlighet till att ställa frågor för tjejerna.
De som var inbjudna till Camp Sweden är de som är i toppen i olika kategorier; amatör flickor, amatör damer och proffs damer. Det som är roligt att se är att det finns många olika vägar att ta sig hit.
Några som till exempel Pernilla, Madelene Sagström och Louise Ridderström har varit med och spelat mästerskap i landslaget sedan flicklandslaget och de är fortfarande med även om de nu alla är proffs.
Andra gör i sina första år som del av flicklandslaget.
Linnéa Johansson och Jenny Haglund var med i flicklandslaget men fick inte spela mästerskap på flicknivå. Emma Henrikson var inte med i flicklandslaget. Alla har under sin tid som amatördamer utvecklats som spelare och spelat mästerskap.
My Leander gjorde nu som sistaårsspelare på college sitt första landslagsläger. Hon har tidigare gjort två uppdrag, båda tack vare hennes andraplats i ANNIKA Invitational Europe.
Sitt första landslagsläger gjorde även Julia Roth. Hon är 26 år och gör 2017 sitt tredje år på Symetra Tour efter att ha pluggat på college och enligt egen utsago flyttat till USA utan att kunna ett ord engelska. Ett tufft beslut, vilket även beslutet att stanna kvar efter college och spela som proffs är att betraktas som.
Detta visar att det finns många vägar som är öppna där det går att hitta delar för att utvecklas som spelare. Och att olika individer utvecklas i olika takt. Något som är gemensamt när jag kollar på de som var med på Camp Sweden är att de alla har jobbat hårt, haft en plan, tränat mycket, tagit tydliga och ibland tuffa beslut och att de tagit hjälp på olika håll och i olika miljöer för att ta sig dit de är idag.
Sista dagen av lägret annonserade PGA of Sweden på sin hemsida vilka som i år erhåller stipendium från PGA Future Fund. Fem lägerdeltagare blev glada att se sina namn på listan. Madelene Sagström, Jenny Haglund, Frida Gustafsson Spång, Emma Henrikson och Louise Ridderström är de välförtjänta stipendiaterna.
-
Vi mot världen – tillsammans mot toppen
Nästan hela gänget från Camp Sweden.Inför lägret kom en planering och möjligen än viktigare ett policydokument med ramar för alla som är del av Swedish Golf Team på damsidan. Rubriken var som ovan "Vi mot världen – tillsammans mot toppen" och det inleds med att tydliggöra vision, mål och värdegrund.
Därefter kommer en inledning som förklarar hur och varför.
"När Sverige varit konkurrenskraftigt mot andra länder, i en stor idrott, har laganda varit en framgångsfaktor. Tillsammans kan vi nå längre än om alla kör sitt eget race.
Detta vill vi beskriva genom dokumentet "Vi mot världen!". Andemeningen är att vi alla kommer att utvecklas mer om vi samarbetar med varandra och konkurrerar mot "de andra". Detta gäller både spelare och coacher."
Detta innebär bland annat att; Vi stöttar varandra i både med och motgång. Vi är som ett lag som försöker hjälpa varandra att bli bättre i alla lägen, inte bara i golf utan i alla delar i livet. Vi anpassar oss efter den som vill mest.
Vi skapar laganda bland annat genom att; Vara ärliga mot varandra. Vi pratar till varandra inte om varandra. Vi gillar och drivs av att andra spelar bra, tränar bra och även gör det bra utanför golfen.
I dokumentet "Vi mot världen – tillsammans mot toppen" finns även ramar för hur en bra förebild är, hur spelare som är inne och rutinerade i en miljö kan agera för att släppa in de som är nya i miljön och vilka krav som Swedish Golf Team har på spelare i landslaget och även vilka krav som spelare kan ha på landslaget.
"Vi mot världen – tillsammans mot toppen" är en tydlig programförklaring som från och med nu går som en linje från yngsta flicklandslag hela vägen mot toppen och LPGA Tour för Swedish Golf Team. En ram att verka inom på väg mot lägre scorer för alla, både spelare, coacher, tränare, experter med flera som är del av denna utvecklingsmiljö.