-
”Vi mot världen” så funkar det
"Vi mot världen" är ett sätta att tydliggöra att svenska spelare hjälper varandra att bli bättre. Detta görs bland annat vid Camp Sweden där spelare från olika nivåer, olika åldrar, både proffs och amatörer tränar tillsammans på samma träningsytor.
De sparrar varandra på träningsområdena, de matchar varandra på banan och de har också möjlighet att få feedback från ett flertal tränare, coacher och experter som är på plats.På dessa läger ges stora möjligheter även för tränare, coacher och experter att utbyta erfarenheter med varandra och med spelare som är från olika nivåer. De kan sedan ta detta med sig till sin dagliga verksamhet som kan vara på klubb, på golfgymnasium eller annan del av svensk spelarutveckling.
Dessa läger, den tränigsbas som sedan i början av 2017 finns i Phoenix Arizona samt givetvis allt de jobb som spelarna gjort under lång tid och fortsätter att göra, det är några av nycklarna till de framgångar som nu skapar uppmärksamhet.
Jag är också rätt säker på att detta "vi", den sammanhållning som finns i "Vi mot världen" har en stor del i denna framgång med flertalet segrar för svenska spelare både proffs och amatörer sedan början av året.Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget, brukar framhålla att när Sverige varit riktigt bra i individuella idrotter då har det ofta funnits en grupp som fungerat som ett lag. Exempel är bland annat bordtennis, tennis och friidrott.
Några exempel på vad "Vi mot världen" kan innebära 2018 för svensk flick- och damgolf.
# Jenny Haglund ser Pernilla Lindberg ta hem ANA Inspiration när hon befinner sig på landslagets träningsbas i Phoenix. Hon jublar och några timmar senare dyker Pernilla upp i Phoenix.
# Madde Sagström och Julia Roth hänger kvar under hela kvällen vid Pernillas särspel vid ANA Inspiration, de dyker även upp måndag morgon och ser Pernilla besegra Inbee Park för sin första majorseger.
# Hela green i Marocko invaderas av svenskor när Jenny Haglunds seger i Lalla Meryem Cup är klar.
# Louise Ridderström som just slutat t5 vid gårdagens Symetra Classic tar Jennys bag och agerar caddie vid särspelet. Och det är Louises röst som klart och tydligt hörs när Jennys birdieputt närmar sig hål "kom igen då, kom igen då, kom igen då, JAAAA!!!" följt av både high-five och box.# Linnéa Johansson skickar direkt efter prisutdelning en bild till mig att publicera på Swedish Golf Teams Instagram. En bild som visar ett gäng svenskor som hissar Jenny med pokalen.
Till sist, bilden ovan är tagen vid ett Camp Sweden i januari 2017. På bilden finns Pernilla och Jenny men också fyra spelare till som segrat under säsongen 2018.
Frida Kinhult - Spanish Ladies Amateur Championship, Filippa Möörk – Tegelberga Open på SGT och Linn Grant som i måndags segrade med sju slag vid kvalet till U.S. Women´s Open och Martina Edberg som också segrat i kval till U.S. Women´s Open.Med tanke på att U.S. Women´s Open närmar sig och att där mer än en handfull svenskor kommer till start. Sverige har två raka majorsegrar på damsida med Anna Nordqvists titel vid Evian Championship i september och Pernillas vid ANA Inspiration i april.
-
Det går bra nu…
Jag har både sagt och skrivit det tidigare. Oavsett vilken resultatlista från vilken tour eller världsdel du än klickar på så är det någon eller några svenskar som är där och spelar bra.
Nedan finns en lista på svenska internationella segrar i år som jag har koll på, det är säkerligen någon eller några till. Likväl är det en imponerande lista där det finns både amatörer och proffs där finns både killar och tjejer.
Det har den senaste tiden också varit trevligt att se spelare som på Instagram lagt upp bilder där de står och pekar på sin score med ena handen och hållandes en inbjudan till en major i den andra.Bilden ovan är på damlandslagets Linn Grant som med god marginal tog hem europakvalet till U.S Women´s Open med både toursegrare, Solheim Cup-spelare och även någon med majortitel på meritlistan i startfältet.
Inte heller de svenska segrarna på college finns med i listan. Det är för många tävlingar för att hålla koll på. Men en spelare sticker ut och gör det rejält där borta i landet på andra sidan Atlanten.
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb, lirar sitt sista år av collegegolf för Texas Tech och han gör en mycket bra säsongen. Med två segrar under våren i Wyoming Desert Classic och Lamkin Grips San Diego Classic och med en snittscore på 69,38 gör han en av de bästa collegesäsonger en svensk herrspelare gjort.
Fredrik är rankad 4:a på Golfweeks Collegeranking och 3:a på Golfstats collegeranking.
Han utsågs i början av maj till "Big 12 Men´s Golfer of the Year".
Han är uttagen till Palmer Cup vilket är en lagmatch mellan USA och resten av världen.
Fredrik toppade kvallistan för internationella herrspelare.
Fredrik är nominerad till tre olika "player of the year" priser; Ben Hogan Award, Jack Nicklaus Award och Haskins Award.
Så som rubriken säger, det går bra nu!Förhoppningsvis fortsätter svenska spelare att spela bra över sommaren och även därefter. Just nu är det svenska internationella segrar sju veckor i rad och hela tre förra veckan.
Go Sverige och alla svenska spelare samt alla de som hjälper dem i deras idrottande.Svenska internationella segrar 2018
13/5 Joakim Lagergren - Rocco Forte Sicilian Open – European Tour
12/5 Malcolm Kokocinski - AB Bank Bangladesh Open - Asian Tour
10/5 Per Längfors - Master of the Monster – Nordic Golf Leauge
6/5 Oscar Lengdén - Challenge de España – European Challenge Tour
29/4 Alexander Björk – Volvo China Open – European Tour
22/4 Jenny Haglund – Lalla Meryem Cup - Ladies European Tour
15/4 Kajsa Arwefjäll - Irish Girls Open Stroke Play Ch. – WAGR
8/4 Victor Hagborg Asp – Duncan Putter – WAGR
2/4 LPGA/MAJOR: Pernilla Lindberg – ANA Inspiration – LPGA/ Major
12/3 Viktor Hagborg-Asp - Campeonato de Castillon – WAGR
4/3 Frida Kinhult - Spanish Ladies Amateur - WAGR
26/2 Sebastian Söderberg - SGT Winter Series Lakes Open - Nordic Golf Leauge
9/2 Oliver Gillberg - South African Stroke Play Championship - WAGR
Photocred: Ladies European Tour. -
Supercamp där gnistor tänds
Vid Supercamp är det många som förstår hur vägen ser ut för den som vill bli bra på riktigt. Spelarna är 13-15 år gamla och precis i den åldern när viktiga beslut fattas bland annat val av gymnasium och val att försöka sig på en idrottskarriär.
Det syntes tydligt att spelarna som idag var på Supercamp Syd på Rönnebäck Golfklubbs underbara anläggning kände att de var i en inspirerande miljö. De fick träna och sparra tillsammans med andra spelare under hela förmiddagen. Tillsammans med sina coacher besökte de fyra olika stationer med spännande utmaningar där de först fick instruktion, därefter fick de testa och avslutningsvis fick feedback och möjlighet till diskussion.
Fys, träningslära, rangepass med fokus på rutiner och avståndskoll och ett närspelspass där Nick Hedberg fanns med och visade en del intressant var vad som stod på programmet.
Till lunchlasagnen fick de hör Fredrik Wetterstrand berätta om hur Maja Stark med tydliga och inövade rutiner löste att slå den första driven vid förra årets Junior Solheim Cup. Fredrik målade upp den bild som utspelade sig på Des Moines Country Club förra året när de båda lagen, stora delar av proffslagen inklusive Annika Sörenstam dök upp på tee lagom tills Maja skulle slå ut.
Efter lunch var det inspel inför morgondagens Supercamp-tävling. De första tre hålen fick spelarna inte slå några slag utan bara skaffa information på annat sätt. Detta kan tyckas konstigt, för så går det ju inte till när de normalt spelar in. Men det är just det som Supercamp erbjuder, en möjlighet att testa något nytt eller att göra något på ett annat sätt än vad som spelarna gör normalt. Att det på absolut toppnivå inte ser ut att gå till så här är kanske också missvisande, för där har ofta caddien gått banan utan klubbor och gjort en spelplan precis det som spelarna idag också fick göra.
Att spelare utvecklas av att delta i Supercamp är givet. Spelare utvecklas där de är och får de där sparra mot andra, får de feedback och får möjlighet att möta personer med erfarenhet och kunskap som de vill dela med sig av då sker utveckling. Självklart behöver spelare träna massor mer än vad som görs vid Supercamp och de behöver också tävla för att utvecklas och detta sker förhoppningsvis i både distrikt och klubbar i önskvärd omfattning.
Supercamp är egentligen tre läger spridda över året och där landet är indelat i fem regioner. Totalt denna helg är det över 200 spelare som vid Supercamp ges en bra start på säsongen med ett läger där fokus ligger på att bli spelklar.
Fem Supercamp med 200 spelare innebär också att de fem regionansvariga tränarna på de fem camp-platserna också har cirka 40 engagerande tränare, coacher och fystränare igång.
Supercamp är en aktivitet genomförd av landslaget och del i att Sverige är bra och kommer att vara bra på golf på alla nivåer från yngsta amatör till yttersta världselit.
Supercamp på golf.se. -
Slutspelsklart NCAA Div. 1 herrar
Lagen till NCAA Div. 1 Regionals är klara. Totalt är det 81 lag och 45 individuella spelare som tävlar på sex olika spelplatser.
Till NCAA Div. 1 National kvalificerar sig de fem högst placerade lagen och den högst placerade spelare som inte är från något av de fem topplagen. Regionals avgörs 14-16 maj och NCAA Div. 1 Nationals avgörs 25-50 maj på Karsten Creek Golf Club i Stillwater Oklahoma.
Det finns igen svensk som lirar Regionals som individuell spelare. I några lags trupper finns det svenskar men vilka som kommer till start får vi vänta med att se.Raleigh Regional - Lonnie Poole Golf Course, Raleigh, N.C.
Arizona State - Tobias Edén
Campbell - Pontus Nyholm & Jesper SvenssonAugusta - Gustav Andersson & Olof Gunnarsson
Bryan Regional - The Traditions Club, Bryan, Texas
San Francisco - Tim Widing
North Carolina-Wilmington - Christofer RahmColumbus Regional - Scarlet Course/OSU Golf Course, Columbus, Ohio
Texas Tech - Adam Blommé & Fredrik NiléhnNorman Regional - Jimmie Austin OU Golf Club, Norman, Okla.
Auburn - Marcus Svensson
Sam Houston State - Adam Ström
Stockton Regional - The Reserve at Spanos Park, Stockton, Calif.
Inga svenskar.
Kissimmee Regional - Reunion Resort, Kissimmee, Fla.
Inga svenskar.
NCAA Championship Central. -
Drömmarnas tour har kickat igång
Swedish Golf Tour, toppen av den inhemska tävlingstrappan, mår bättre än på många år och är för många där drömmar föds, stärks och även uppfylls. Säsongen 2018 erbjuder den svenska proffstouren 13 tävlingstillfällen för damer och 14 för herrar och skapar ett bra första steg för svenska spelare in i livet som proffs.
Ett bra exempel på detta att ta sina första steg är Filippa Möörk. Efter ett år på University of Miami valde hon att inte fortsätta på college, hon tvekade dock om hon var mogen att bli proffs. I augusti 2017 gjorde hon sin första start på Swedish Golf Tour och det blev seger direkt i debuten. Denna framgång gjorde beslutet om att bli proffs enklare, hon kände att hon var redo.
När touren denna söndag, den första i maj, avslutade årets premiär Tegelberga Open så var det Filippa Möörk från Sunne representerande Karlstads Golfklubb som lyfte den ståtliga kristallpokalen mot solen vid prisutdelningen.
Filippa var den första spelare som intervjuades i Golfpodden efter att podden och Swedish Golf Tour inlett ett samarbete. Filippa berättade för Christian Nilsson och Tobias Sandén att hon vill ut i världen och spela tourgolf. Seger i Tegelberga Open är ett steg på vägen.
På Swedish Golf Tour finns också spelare med andra drömmar än att ta sina första steg ut i den internationella proffsvärlden. Drömmar om att kvala in till U.S. Senior Women´s Open.
Sofia Grönberg-Whitmore berättade att det är hennes mål med året. Hon kommer att spela tävlingar på Swedish Golf Tour inför kvalet för att ge sig själv bästa möjliga chans att spela sig till Chicago Golf Club där den första upplagan av U.S. Senior Women´s Open avgörs i mitten av juli.
Bästa amatör på Tegelbergas utmanande bana blev Maja Stark som är med i det svenska damlandslaget. Förra året var hon med och tog EM-guld i lag i Finland, spelade till sig en plats i Europas Solheim Cup-lag för flickor och har även bestämt sig för att spela collegegolf för svenskskolan framför andra, Oklahoma State University, dock just nu utan svenska inslag om vi bortser från damernas assisterande coach.Om Maja har drömmar, det har hon säkert och de är troligtvis rätt coola och balla. Vad de är har jag dock ingen koll på.
Säsongen är igång, nu blir det full fart tills i höst både för damer och herrar.