-
Major Champion Invitational
I mitten av januari dök Nick Faldo upp i Golf Channels morgonshow, Morning Drive, och släppte nyheten om Major Champion Invitational.
Så här inledde Sir Nick Faldo efter att programledaren Damon Hack lämnat över ordet.
" I dreamt up an event called The Major Champions Invitational. We are going to have a golf tournament here in Orlando at Bella Collina a course I designed. It´s going to be a great date, the tour is in town for the Arnold Palmer Invitational.I am going to my fellow major champions, male and female to send a team. They pick them, however they feel like picking them."
Nu är det dags, 12–14 mars liras den första upplagan med stort svenskt deltagande. Faldo berättade att ett par av de första samtalen han ringde efter att bestämt sig för att genomföra detta var till Henrik Stenson och Annika Sörenstam.
Både Henrik och Annika tackade direkt ja till att delta med egna lag.
Ett stort gäng andra majorsegrare har därefter också anmält lag; Jack Nicklaus, Rory McIlroy, Jordan Spieth, Nancy Lopez och nuvarande världsettan Dustin Johnson för att nämna några.Till start kommer sju blågula spelare och totalt är det 82 spelare 13–21 år från 23 länder som deltar i denna 72-hålstävling som både är lagtävling och individuell tävling.
Henrik Stensons lag består av de fyra segrarna i hans och Fanny Sunesson tävling, Stenson & Sunesson Junior Challenge, från förra året. Dessa reste till USA i lördags tillsammans och en bild dök upp på Instagram där Gustav Andersson, Albin Tidén, Rebecca Brink och Ingrid Lindblad såg mer bara lite glada ut.
Annika har tagit ut 2017 års segrarinna från ANNIKA Invitational Europe, Amanda Linnér, som bildar lag med spelare från Annikas andra tävlingar och de spelarna är från Kina, USA och Puerto Rico. Coolt och säkerligen lärorik att spela i ett lag med lagkamrater från tre andra världsdelar än den du själv kommer ifrån
Beatrice Wallin är uttagen att lira i internationellt lag sammansatt av Tony Jacklin, 1969 års segrare av The Open och 1970 års segrare av US Open.
Linn Grant och en handfull andra spelare startar Major Champion Invitational som individuella spelare.
Det blir totalt tio svenskar med två "kaptener" i Henrik och Annika, en "vicekapten" i Fanny och sju spelare. Elva om vi räknar in Marcus Larsson som även han var med på Instagrambilden med Stensonlaget och som med sin tourrutin blir en bra guide för det unga laget på väg mot ett spännande äventyr.
Här kan ni följa Major Champion Invitational 2018.
Webb
Hemsida
Startfält
LivescoringInstagram
@stensonsunessonjc
@majorchampions
@amandalinner
@beatrice_wallin
@linngrantTwitter
@NickFaldo006 -
Bloggen är tillbaka
Säsongen 2018 är igång både för amatörer och proffs. Då känns det som det är dags att dra igång bloggen igen. Det blev ett lite längre uppehåll än vad som var planerat.
Redan första mars är jag på plats innanför repen på Lumine Golf Club när Swedish Golf Tour genomför andra tävlingen av årets Winter Series.
Mitt huvuduppdrag är att möjliggöra för media att bevaka svensk elitgolf så bra, så mycket och så korrekt som möjligt.Uppdraget medför en del resor både inom och utom Sverige. Planen är att under året vara på de ställen där det händer något värt att bevaka. Hoppas ni vill hänga med i bloggen under säsongen, förhoppningen är att ni då skall få följa med bakom kulisserna, innanför repen och till ställen som vanlig bevakning kanske inte alltid når.
På plats mars 2018
1-3/3 SGT Winter Series Hills Open SGT
22-23/3 KIA Classic LPGA
24-25/3 ANA Junior Inspiration AJGA
26/3-1/4 ANA Inspiration LPGA/MajorVälkomna!
-
Varför är Sverige så bra på golf?
Jon Karlsen, Peter Hanson, Rickard Lindberg, Jonas Blixt och Niklas Lindström på underbara Frösåker Links.Frågan i rubriken har jag fått många gånger oavsett var jag rört mig i golfvärlden. Senast var det på Nordea Masters då några journalister på söndagen letade efter en vinkel på sin text när det just denna vecka inte såg ut att bli någon svensk framgång.
Mitt svar är att det inte finns en enskild anledning utan att det är flera som samverkar och några av dessa är; hårt jobb av spelare och tränare, några bra miljöer, tävlingstillfällen från tidig ålder och några till. Det jag alltid poängterar är svenska spelares vilja att hjälpa varandra och att vara goda förebilder.
Detta sker vid så många tillfällen och på så många ställen att jag bara skulle gå fel om jag började räkna upp dessa. Några av dessa syns på olika sätt medan andra bara sker på en klubb, på en tour eller på annan plats där spelares vägar möts.
I tisdags var jag på Frösåker G&CC och där hade landslagets herrcoach Rickard Lindberg under några dagar samlat ett gäng spelare som normalt inte hänger i samma miljöer. Träningen bedrevs individuellt där Rickard, puttexpert Jon Karlsen samt Emanuel Fraunlob och Pontus Andersson från Trackman fanns tillgängliga.
Spelare på plats i tisdags var Jonas Blixt (PGA Tour), Peter Hanson (ET), Anton Karlsson (ET), Niklas Lindström (CT), Björn Hellgren (CT), Oskar Bergqvist (Nordic Leauge), Oliver Gillberg (Am) och Linus Lilliendahl (Am).
Dagen innan fanns några fler spelare från landslagets utmanarsatsning på plats likaså fler amatörherrar, och dagen efter dök några till proffs som håller till på Europatouren upp.
Värdet, upplevelsen och den motivation som skapas hos en amatör eller nyblivet proffs som på ett otvunget sätt ges möjlighet att träna bredvid, spela med och även utmana spelare som segrat på PGA-touren, Europatouren och som spelat Ryder Cup är svårt att värdera.
Detta var ett exempel där spelare hjälper varandra och också exempel på en möjlighet som finns nu när landslaget och landslagets coacher jobbar med både amatörer och proffs.
Ovan varför Sverige är bra och nedan hur bra Sverige är och har varit över tid sedan Kärstin Ehrnlund i Wales i augusti 1980 tog den första svenska internationella proffssegern.
Svenska segrar
Ladies European Tour: 85 segrar fördelade på 21 spelare.
LPGA Tour: 114 segrar fördelade på 10 spelare.
European Tour: 107 segrar fördelade på 30 spelare.
PGA Tour: 25 segrar fördelade på 9 spelare.
#MotLägreScorer -
Starkt LPGA ger Julia möjlighet
Julia Roth tidigare i år vid Camp Sweden i Orlando.Jag har tidigare i bloggen skrivit om LPGA Tours utveckling från 22 tävlingar och $40 miljoner i prispengar 2010 till idag 35 tävlingar och $70 miljoner.
Denna positiva utveckling ger inte bara toppspelarna fler tävlingar att välja bland och mer pengar att spela om, den ger även spelare på väg upp inspirerande möjligheter att testa sin förmåga.
Idag, torsdag 8 juni, gör Julia Roth debut på LPGA Tour. Julia gör i år sitt tredje år på LPGA:s undertour Symetra Tour och det var hennes ranking där som gav henne en plats i startfältet av Manulife LPGA Classic.
Med 22 tävlingar på programmet väljer de flesta spelare att spela alla tävlingar, men med 35 tävlingar på programmet så väljer få eller ingen att spela alla tävlingar. Toppspelarna planerar sitt program noggrant för att vara på topp när det gäller som mest vilket lämnar luckor för andra spelare som därigenom ges möjlighet att spela någon eller några tävlingar på världens bästa tour.
Tyvärr är det helt motsatt för de som håller till på Ladies European Tour. Där spelar en hel del spelare med bra tourkort på LET även tävlingar på LET Access Series för att det finns för få tävlingar på LET. Detta ger motsatt effekt, färre spelare på väg upp ges möjlighet att utvecklas.
Julias debut gör henne till den sjätte svenska spelaren som i år spelat på LPGA Tour. Framöver så har Linnea Ström fått en inbjudan till Marathon Classic i slutet av juli tack vare att hennes Arizona State tog hem NCAA Div. 1 Nationals. Även Emma Henrikson har en start bokad på LPGA Tour. Hon spelade till sig en plats i US Women's Open via särspel i ett kval. -
Hur LPGA blev en framgångsrik global sportaktör
2010 var året när Mike Whan klev in som commissioner och gjorde golf på LPGA-tour till ett lagspel. Det var då resan tog fart, en resa som touren fortfarande är inne på. En resa från att vara en amerikansk organisation som arrangerade golftävlingar mestadels i USA till att som nu 2017 vara en global sportaktör som arrangerar golftävlingar för att sälja TV-rättigheter världen över och där exponerar spelarna.
2010 hade LPGA 22 tävlingar med totala prispengar på $40 miljoner, tio länder sände touren och totalt producerades 200 timmar där 65% sändes i efterhand.
2017 har LPGA 35 tävlingar med totala prispengar på $70 miljoner, 170 länder sänder touren och totalt produceras 450 timmar och över 90% sänds direkt.
När Mike tillträdde 4 januari 2010 gav han sig själv 100 dagar då han inte skulle fatta några beslut. Han skulle istället ställa frågor, prata med alla som ville prata med honom, han sökte själv upp nuvarande sponsorer och tidigare sponsorer, han satt med på möten, han besökte tävlingar och pratade med spelare och med den personal som skötte om tävlingarna. Allt för att lära sig så mycket om LPGA-tour som han bara kunde.
En vald gemensam sanning som Mike hörde från personal, spelare och även sponsorer var att den ökning av internationella spelare som pågick i en ökande takt inte var bra för touren. Han hörde till och med att den skulle innebära slutet för LPGA-tour.
Det andra såg som en fara såg Mike Whan istället som en utmaning, en möjlighet och vägen mot framtiden. Idag är det få som inte ser LPGA:s globala räckvidd med spelare från 40 länder, sponsorer från hela världen och TV-sändingar till 170 länder som en styrka.Mike Whan går längre än så, han menar att det är LPGA-tours enskilt viktigaste och största styrka. Men han menar också att bara för att LPGA-tour valt att vara globala innebär det inte att de glömmer bort att tourens hem är i USA.
När han efter de första 100 dagarna började fatta beslut och satte igång förändringsarbetet mot att bli en global sportaktör var det några viktiga förändringar som genomfördes. Med en titt i backspegeln så är det några som sticker ut som avgörande för den utveckling som skett och sker.
Vi är touren tillsammans, alla som jobbar på touren vilket innefattar spelarna i högsta grad
- När Mike Whan pratar med media och kommer med nyheter och media frågar spelarna om vad de tycker så har spelarna långt tidigare fått informationen och behöver inte bli överrumplade.
- Han äter i "player dining" och han är alltid öppen för en diskussion om vad det än må vara. Den som vill diskutera bör dock vara beredd på att han gillar att diskutera.
- Att alla stjärnorna på damsidan spelade OS i Rio är heller ingen tillfällighet. De visste tack vare den information de fått från touren att detta var det största skyltfönster som LPGA någonsin hade haft och det medförde att alla ville spela och gör det bästa av denna möjlighet.Ta hand om de som skriver checkarna
- All personal skall veta mer om sponsorn när det kommer till en tävling än de vet om själva tävlingen.
- Alla spelare får ett kort när de registrerar sig vid en tävling. På detta kort finns information om vem som skriver checken denna veckan. Inte bara företaget, utan vem personen är som skriver under checken. Där finns bilder på viktiga personer spelaren kan stöta på under veckan. Där finns tid och platser där spelaren förväntas dyka upp under veckan förutom till sin tee time. Där finns olika adresser och hashtags för spelare att använda på sina sociala medier. LPGA gissar inte heller vad de olika sponsorerna vill ha från spelarna, utan de frågar. Detta står också på kortet spelarna får vid registreringen så att inte spelarna behöver gissa.
- Spelarna får tackkort som de sedan skriver för hand och som därefter postas till den som skriver under checken.
Kommunicerar styrkorna
- Att spelare kommer från Sydkorea, Taiwan, Sverige, Norge, Kina, Colombia, Nya Zeeland, Thailand, Sydafrika, Indien, Island och många fler ställen är en styrka i kommunikation. Det finns en historia hur just den spelaren som nu spelar på LPGA tog sig dit. Istället för att ha en fixstjärna är det på LPGA olika spelare som är stjärnor på olika platser.
- Mike Whan brukar säga att LPGA-tour är som de Olympiska spelen med tanke på bredden av startfältet, dock med den skillnaden att de lirar 35 veckor varje år inte en gång var fjärde år.
- Alla spelare och deras kanaler ut via olika sociala medier är också en styrka då de når miljoner följare över hela världen.Varför Mike Whan?
Mike Whan är golfare från barnsben och jobbade på golfklubb under sin skoltid. Men det som han själv lyfter fram som viktigast för den utveckling som LPGA haft under hans ledning är att han tidigare varit en som skrivit under sponsorcheckar. Detta gör att han vet vad som gör att de som nu skriver checkar till LPGA fortsätter att göra det. Detta var också en viktig anledning till varför LPGA:s styrelse 2010 valde just Mike till ny commissioner. De insåg att de inte behövde en till som kunde arrangera golftävlingar utan de behövde en som hade annan kompetens.
En annan styrka han har är att han är väldigt lätt att ha att göra med och att han är tillgänglig. Ett exempel på det är filmen ovan som Mike med glädje spelade in när jag frågade om han hade tid och ville sända ett budskap till de svenska juniortjejerna på Största Tjejlägret.Bilden nedan är ytterliggare en. Mike Whan bjuder på sig själv när han säger:
- I'm excited to include the Oneida Nation as part of the LPGA family and really excited about summer 2017. I'm going to actually play the pro‑am in a Cheesehead.
Han gör detta i november 2015 vid The Tour Championship när han presenterar en ny tävling i Wisconsin till schemat 2017 med $2 miljoner i prispengar. Detta visar på styrka, stabilitet och tillväxt vilket är kännetecken för LPGA-tour under Mike Wahns ledning vilket uppnås genom ett lagarbete som både är proaktivt och långsiktigt.