-
Avfärd och återblick från Ryder Cup
Att säga tack och adjö till någonting kan ibland vara väldigt svårt och känslosamt. Det här avskedet var inget undantag. Det var många handskakningar och grabbiga, ytliga kramar som utdelades efter den sista dagens jobb på banan.
Banchefen Chris Tritabaugh tackade alla personligen och bad om att få testa om han hade lärt sig namnen på alla frivilliga (ungefär 50 personer utöver sin ordinarie personal så blev vi 100 personer). Det var helt otroligt att han i princip lyckades pricka in alla. Då berättade han att han lagt ut alla foton på oss ett par veckor innan på sitt skrivbord och skrivit våra namn vid sidan om och sedan försökt råplugga in namnen. Respekt är väl bara förnamnet på en sådan kille.
Vad tar jag (och garanterat alla andra också) med mig hem till mina klubbar? Jo, respekten för varandras kunnande oavsett bakgrund, ålder, kön, eller utbildningar. Här fanns det verkligen plats för alla. Jag vet inte hur många gånger våra respektive gruppledare peppade oss alla med glada tillrop samt uppmanade oss att komma med nya förslag på åtgärder som kunde underlätta. Glädjen och stoltheten hos alla som jobbade var en annan grej som verkligen fastnade. Du kunde i princip när som helst, vilken tid på dygnet, höra hjärtliga gapflabbar. Ni vet sådan där man blir riktigt glad djupt in i själen av att höra. (typ när Cornelius W lägger an första tonen i låten Turistens klagan och ungarna börjar på direkt med: Na, nanna, nanna na...) Och att ingen gör misstag med vilja. Var du medlem i gruppen kunde misstag hända och alla hjälpte till att fixa till det så att det inte upprepades.
Ett annat minne var den officiella invigningen. Där var det självklart att Super Intendent Chris Tritabaughs namn nämndes utöver pron på klubben. Naturligtvis så avlutades denna ceremoni med att nationalsången sjöngs, denna gång av en otrolig duktig kvinnlig sångare och de flesta stod upp och höll sig för bröstet, så där som vi sett på tv massor av gånger, i samband med framför allt idrottsliga event. Då, när de som alltid drar ut på texten i slutet kom två militärplan i full karriär och drog över Hazeltine. Då fick jag ståpäls över hela kroppen och det blev en aning fuktigt innanför ögonlocken. Så mäktigt var det.
Jag har fått frågan av många både under och efter tävlingen: kan Sverige arrangera ett sådant event i framtiden om vi utesluter sponsorbiten och eventuellt garanti från regeringen? Frågan är, om man utgår från den enorma omfattningen som det är att arrangera Ryder Cup som vi på plats fick uppleva, om vi har en anläggning i landet som skulle klara av att arrangera tävlingen. Det skulle kanske, bara kanske i så fall vara Bro Hof. Men det är jag inte rätt person att svara på med säkerhet.
Fler intryck kommer längre fram och framför allt sådan som handlar om praktiska tips från banskötseln.
Detv hänger en tennisboll vid sidan om ratten. Denna kastades framåt om det hände någonting med maskin vid klippningen. Då stannade hela kolonen omgående!
Efter varje klippning kontrollerades klipphöjden på alla maskiner.
Alla greenområdens ruffar klipptes med handklippare, även runt alla tees. -
Besök på Toro!
Nu är vi hemma igen efter en supervecka! Under vistelsen så besökte vi också maskintillverkaren Toro som har sitt huvudkontor i Bloomington utanför Minneapolis. Företaget firade 100 år för två år sedan så det är ett anrikt företag och en av de stora drakarna i branschen. Toro började med att tillverka traktorer och det var först 1919 som golfutrustning kom in i bilden. De lyckades montera en femenheters rullklippare på en Toro-traktor och på de viset kunde de klippa fairways på The Minikahda Club i Minneapolis.
Första fairwayklippare Anno 1919
Under besöket fick vi träffa deras utvecklingsteam som arbetar med framtidens maskiner och redskap. Ett mycket lärorikt och intressant möte. Något de speciellt arbetar med är deras Toro Precision Sense (TPS) som kan samla in olika datavärden som sedan kan användas för att optimera banskötseln. Inom jordbrukssektorn används redan detta och golfen är på gång också. Vi fick även en rundvandring i lokalerna där vi fick se hur forskning och utvecklingsarbeten utförs.Bilden visar huvudkontoret, första traktorn och en klippare!Bilden visar singelklippare Anno 1930 och 2010, upphängning till en 3420 greenklippare samt Joshua C. Friell, Ph.D, Senior Principal Research Scientist och Dana Lonn Managing Director Center for Technology at The Toro CompanyÄnnu mera information ang. Ryder Cup kommer under veckan!