-
Sterf projekt
I veckan startade ett nytt demonstrations försök som heter practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study. Projektet är en vidareutveckling på ett fältförsök som löpte mellan 2015-2017. Försöket blev ett av 12 stycken som blev antagna från den nordiska forskningsstiftelsen Sterf. Det är jag och min kollega Boel Sandström som kommer leda projektet under 2 års tid och vi ser verkligen fram emot arbetet. Kortfattat kan man säga att demonstrationsförsök från tidigare års försökserfarenheter tas till vara och vidareutvecklas. Vi kommer värdera/jämföra olika såtekniker (skärande såmaskiner, piggvals och vertikalskärning+droppsådd) och jämföra två olika gräsarter (kärrgröe och krypven) och användning av ett "hållande" vätmedel vid sådd. Syftet är att se om det finns någon skillnad i uppkomsttid och etablering mellan arterna. Ger vätmedelbehandling vid sådd en jämnare fuktighet och därmed en jämnare etablering?
Projektet utförs på natuligt vinterskadade greener i mellersta eller norra Sverige hos intresserade golfklubbar under 2017 och 2018. Greenen/greenerna delas in i två block, där kärrgröe används i ena blocket och krypven i det andra. Tvärs över blocken behandlas ena halvan med vätmedel (Primer select) och den andra halvan är obehandlad. Varje block delas upp i 4 delar; kontroll, vertikalskärning+droppsådd, skärande såmaskiner och piggvals.
I tisdags så startade projektet på en av klubbarna (Surahammars GK) som tackat jag till deltagandet. Nedan ser två bilder från försöket.Bild på de olika maskinerna samt dagens deltagare. Från vänster: Carl-Johan Lönnberg, SGF, Kent Andersson, Surahammars GK, Daniel Lilja, Stockholms Golf & Turf samt banchef Björn Nord Surahammars GK.
Green 7 på Surahammars GK, död av ett långvarit istäcke.
Uppdatering kring projektet kommer fortlöpande ske.
-
En grön arbetsdag i norr
Efter mycket prat om snö, is och växlande vinterväder under senaste månaderna så är det lätt att inse att gräset på banorna i norr inte haft det lätt denna vinter. Nu börjar banorna smälta fram i södra delen av Norrland och då passade jag på att kolla resultatet hos några klubbar som vintertäcker sina greener med duk. Glädjande nog var det grönt under de flesta dukarna!
Vintertäckning på Hudiksvalls GK har resulterat i en mycket bra överlevnad av greengräset.
Vid tisdagens träff på Hudiksvalls GK fick några av hälsingeklubbarna möjlighet att diskutera och se resultatet av Hudiks vintertäckning. När man ser resultatet förvånas jag återigen över att inte fler klubbar testar att vintertäcka. Självklart är det ingen garanti för överlevnad och inte behöver vintertäckningen innebära ett tidigare öppnande av banan. Men att öppna med en bättre kvalitet och ett gräs som bättre klarar påfrestningarna som spel och skötsel innebär – det kan vintertäckning resultera i.
Det krävs en del jobb under vintern för att ha koll på det hela, men om vintertäckningen lyckas, så frigörs ju tid för annat till våren, än att enbart ha fokus på att hjälpsådden kommer igång. Jag tror på tekniken och lyckade resultat har ju allt fler klubbar visat upp, så nu kan jag bara önska att fler vågar/vill testa detta även längre upp i landet. För vintrar här uppe har blivit mer omväxlande gällande temperaturer och is på greenerna uppstår allt tidigare under vintern, vilket gör det svårt för gräset att klara sig.
Gott om is finns kvar runt omkring greenen.
Tydlig skillnad mellan där den täta vintertäckningduken legat och den del av ytan som haft is.