-
Kemiska växtskyddsmedel
Ändringar och åtgärder när det gäller kemiska växtskyddsmedel inom golfen!
Trots att vi fått 2 nya svamppreparat under 2018 kommer vi att under de närmaste åren troligen att tappa en hel del av våra svampmedel som är godkända inom golf. Den aktiva substansen Propiconazol kommer troligen att fasas ut under de närmsta åren och både Banner Maxx och Headway kommer troligen att försvinna. För exakta utfasningstider Se växtskydds rutan på Golf.se.
Vi har tidigare försökt att utöka vår utbud av växtskyddsmedel på svampsidan genom (Off label) UMPA ansökan. Vi har dock efter att tidigare ha fått Amistar och Sportak Off label godkända, fått negativa besked för 2 preparat.
Vi vet att det troligen inom några år är nyregistrering på gång av fungicider och vi kommer under våren att se över möjligheterna att snabbare försöka att utöka utbudet av bra fungicider. Vi vet att avtagande effekt och resistens är problem, men vi skall se om vi kan hitta bra preparat som vara bra för golfen.
IPM eller integrerat växtskydd innebär att man skall förebygga och dokumentera så mycket det går och att man får använda kemiska växtskyddsmedel om inte detta är tillräckligt. Det är dock viktigt att vi har bra preparat som är effektiva, så de bekämpningar vi gör verkligen ger resultat mot aktuell svamp och vid rådande yttre förhållanden.
Vi tror det är viktigt att jobba för ytterligare medel som kan förbättra banornas ytor och skapa klubbnytta. Vi återkommer under våren med mer info.
Det har varit oklarheter angående Amistar (reg. nr 4219) och dess registrering samt fortsatt försäljnings- och användningstid.
-
Slutrapport från USA-mässan
Då börjar denna fantastiska resa som jag/vi fått vara med på att nå sitt slut och vi skall med dessa rader försöka sammanställa veckan. När det gäller själva mässdelen så saknas det i princip ingenting. Här finns allt ifrån skoputsmaskin som man kan ha i klubbhuset till den allra största ruffklipparen. Jag brukar personligen första dagen bara så att säga svepa över hela hallen genom att inte gå in i respektive företagsyta. Allt för att bilda mig en uppfattning om vilka jag skall besöka lite mera genomgående dagen efteråt.
Vad var det då som stack ut och som det finns en anledning att rapportera om? Det fanns en hel del.
•Toro kommer ut med en helt elektriskt driven trippelgreenklippare. När och var den kommer att lanseras först i Sverige, vet jag inte med bestämd hand.• Även John Deere kommer att lansera en ny typ av tri Plex klippare som har en helt ny och unik upphängning av aggregaten, som gör att det blir betydligt lättare att få ett bra klippresultat där det förekommer ondulerade förhållande. Denna kommer att lanseras till sommaren i vårt land.
• Många maskinleverantörer har nu numera konstruerat tak till fler av sina maskiner.
• Detta med bogserade traktordragna ruffklippare kan numera ett flertal av maskinleverantörerna erbjuda. De klubbar som hitills har skaffat sådana i mitt distrikt är riktigt nöjda med framför allt klippresultatet, servicevänligheten, dess enkla konstruktion och att man håller nere kostnaden betydligt.
• Dem nya golfreglerna som lanserades vid årsskiftet gör att man numera får putta med flaggan i. Därför har Standard Golf tagit fram en flaggstång som är betydligt smalare längst ner jämfört med en traditionell flaggstång. Detta skall göra att bollen inte så lätt skall kunna studsa på stången och inte ramla ner i hål när man puttar.
• Olika nya typer att krattor erbjuds som inte har så långa tänder. På så vis flyttar man inte så mycket sand när man krattar efter sig.
• Hunter lanserar en ny greenspridare som verkligen ser servicevänlig och intressant ut.
• Sist men inte minst så har många klubbar väldiga problem med Kanadagäss och gräsänder som skitar ner väldeliga på spelytorna. Därför visade ett företag upp både gäss men framför allt specialtränade Border Collies som hade till uppgift att jaga bort dessa från spelytor och dammar.
• Slutligen fann vi också några "svenska" företag på mässan. Range Servant har massor av utrustning till framför allt Drivinge Range ställde ut här. Det mest intressanta var ändå Capillary concrets nya uppbyggnadssystem för greener och tees kallat "The Hydrofonic System".Systemet .Detta system är svårt att beskriva kort men principen är att vattna underifrån via två täta ihopkopplade bassänger där man regelbundet pumpar vattnet från den ena till den andra. Greenprofilen går då ifrån att vara vattenfylld till dränerad och när vattnet sjunker "drar" den med sig syre ned i profilen. Denna process sker många gånger under ett dygn och fördelarna med systemet är uppenbara. Här luftar och vattnar man profilen och därmed plantan samtidigt. Det går åt väldigt mycket mindre vatten i ett sådant system samtidigt som det också går att tillföra näring till systemet Produkten tilldrog sig mycket uppmärksamhet framför allt från forskare som såg potentialen i detta system. Än så länge är hela projektet på försöksnivå men ett pilotprojekt är uppfört och fungerar riktigt bra. Nu söker Capillary concrete banor för att anlägga ett antal pilotprojekt runtom i världen. Läs mer på www.capillaryconcrete.com om ett system som kanske revolutionerar green och teeskötsel i framtiden.
Detta var allt från oss, Kim Sintorn och Mikael "Bobban" Frisk som besökt och rapporterat från denna fantastiska mässa där allt och alla samlas för att lära sig mer om banskötsel. Alla där ute, Försök att ta chansen och besöka detta event någon gång. Ni kommer inte att bli besvikna. Nästa år går motsvarande GIS (Golf Industry Show) i Orlando den 25-30 Januari 2020. Vi ses kanske då.
Med vänlig hälsning
Mikael Frisk & Kim Sintorn
Bankonsulenter SGF