-
GEO-resan
Bra engagemang !
23 personer fördelade på 8 Östgöta klubbar (Omberg golf, Vadstena GK, Vreta Kloster GK, Motala GK, Finspångs GK, Linköpings GK, Åtvidabergs GK samt Landeryds GK) träffades på Omberg för en vecka sedan för att sammanställa läget och planera för fortsatt arbete med Miljöcertifieringen Golf Environment Organization s (GEO) On Course program. Gruppen har regelbundna träffar som leds på ett mycket engagerat och inspirerande sätt av miljö/ banansvarige på Östergötlands Golf förbund.
Denna typ av arbete med miljöcertifiering pågår även i ett antal andra distrikt, där klubbar och distriktens miljöansvariga gör ett mycket bra jobb.
Nedan några bilder från dagen!
Några av deltagarna från träffen!
Björn Gustafsson, projektledare från Östergötlands GDF stämmer av läget med klubbarna!
//Peter Edman och Carl-Johan Lönnberg
-
Reserapport från Harrogate 2019
Tiden går fort och nu har jag gjort ännu ett besök på golfmässan BTME 2019 i Harrogate, England. Det är roligt att se hur mässan ständigt förbättras och i år var utställningsdelen större än någonsin. Fyra fullspäckade hallar med allt man kan behöva för att driva en golfbana. Det känns verkligen som golfen åter har börjat växa och att BIGGA (The British and International Golf Greenkeeping Association) har hittat ett perfekt koncept på mässa och utbildning.
Vad gällde seminariebiten lyssnade jag på söndagen på ett föredrag som STRI höll med namnet ”The Disturbance Theory 10 years on”. Det var en intressant sammanfattning av de erfarenheter som försöken gett vad gäller att få in renbestånd av framförallt Rödsvingel och på så sätt få starka och motståndskraftiga greener, som tål den stress och skötsel som dagens golfspel kräver. Det var en heldag i grundläggande banskötsel som tydligt och klart visar att det inte finns några genvägar till bra greener. Rätt mängd av vatten, näring, sand och luft är fortfarande det som gäller. The disturbance Theory går helt enkelt ut på att skapa rätt typ av miljö för den gräsart man vill ha på sina greener.
På måndagen stod kemikaliefri skötsel samt det senaste inom vältning på programmet. Vad gäller biologisk bekämpning går forskningen framåt och Dr. Pat Vittum från University of Massachusetts gav en ingående redovisning av hur livscykeln ser ut för harkrank och ollonborre. Detta för att förstå hur och när man ska bekämpa den.
Ska jag plocka ut något från denna föreläsning så är det vikten av marktemperatur och markfukt, samt att man vid angrepp direkt lägger om sin skötsel och prioriterar rottillväxt istället för bollrull.
De senaste försöken vad gäller vältning redovisades av Dr. Mike Richardson, professor vid University of Arkansas. Konstaterar att hans försök bekräftade tidigare försök som är gjorda i ämnet. Vältning är nyckeln till framgång, men man måste ligga rätt i luftning, dressning samt näring för att lyckas.
Slutligen kan jag bara rekommendera alla att besöka denna mässa. Den ligger alltid i mitten av januari och man flyger till Manchester för att sedan ta bil eller tåg i cirka en och en halv timme till Harrogate. Har du frågor mässan, tveka inte att ringa mig, Göran Hansson, bankonsulent Svenska Golfförbundet.