-
Sterf projekt
I veckan startade ett nytt demonstrations försök som heter practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study. Projektet är en vidareutveckling på ett fältförsök som löpte mellan 2015-2017. Försöket blev ett av 12 stycken som blev antagna från den nordiska forskningsstiftelsen Sterf. Det är jag och min kollega Boel Sandström som kommer leda projektet under 2 års tid och vi ser verkligen fram emot arbetet. Kortfattat kan man säga att demonstrationsförsök från tidigare års försökserfarenheter tas till vara och vidareutvecklas. Vi kommer värdera/jämföra olika såtekniker (skärande såmaskiner, piggvals och vertikalskärning+droppsådd) och jämföra två olika gräsarter (kärrgröe och krypven) och användning av ett "hållande" vätmedel vid sådd. Syftet är att se om det finns någon skillnad i uppkomsttid och etablering mellan arterna. Ger vätmedelbehandling vid sådd en jämnare fuktighet och därmed en jämnare etablering?
Projektet utförs på natuligt vinterskadade greener i mellersta eller norra Sverige hos intresserade golfklubbar under 2017 och 2018. Greenen/greenerna delas in i två block, där kärrgröe används i ena blocket och krypven i det andra. Tvärs över blocken behandlas ena halvan med vätmedel (Primer select) och den andra halvan är obehandlad. Varje block delas upp i 4 delar; kontroll, vertikalskärning+droppsådd, skärande såmaskiner och piggvals.
I tisdags så startade projektet på en av klubbarna (Surahammars GK) som tackat jag till deltagandet. Nedan ser två bilder från försöket.Bild på de olika maskinerna samt dagens deltagare. Från vänster: Carl-Johan Lönnberg, SGF, Kent Andersson, Surahammars GK, Daniel Lilja, Stockholms Golf & Turf samt banchef Björn Nord Surahammars GK.
Green 7 på Surahammars GK, död av ett långvarit istäcke.
Uppdatering kring projektet kommer fortlöpande ske.
-
Läsvärt!
Vad gör banpersonalen på vintern?
God fortsättning på året! Bloggen har varit lite vilande nu över helgerna men nu är vi igång igen. Såhär års är det en spännande tid för våra golfbanor. Greenkeepers och banchefer arbetar både inne med maskinerna och ute i fält med skog eller annat dylikt. Inköp ska göras och planering (skötsel & personal ska göras klart) inför säsongen. Dessutom är det en tid på året då utbildningar och kompetensutveckling ska genomföras i olika slag. Därtill ska banan ses över och läget med gräset ska inventeras av. Så på ganska många golfklubbar är det även verksamhet på vintern!
Vädret är något som spökar ganska mycket nu i Mellansverige. Senaste veckans töväder har gjort att snön som kom för en tid sedan har packats ihop eller försvunnit till stora delar. Vänder vädret som prognosen säger och det blir kallt så blir det stor påfrestning på gräset. Framtiden får utvisa vilket utfall det kommer bli. Tyvärr så finns det stor risk att is har kommit på ganska stora områden på våra golfbanor vilket inte är en bra combo ifall den ligger för länge (typ längre än 30-60 dagar). En del golfklubbar har tagit beslutet att skotta av greenerna för att undvika isbildning vilket kan vara rätt att göra men det får framtiden utvisa.För en tid sedan kom årets "bibel" för gräsnördar. USGA bankonsuleter släppte nämligen sin årliga publikation som sammanfattar all forskning och studier som görs på gräs och golfbanor. Mycket läsvärt för den som vill lära sig mer!
Trevlig helg!