-
Dressade fairways lyfter banan
Var i veckan som gick på Askersunds Golfklubb där de bland annat höll på att ytstickslufta och dressa fairways, greenområden och foregreens. På de ytorna lade man cirka 660 ton sand. Jag skulle uppskatta att fraktionen på sanden var mellan 0–4 mm (med väldigt lite noll).
Detta har man gjort de senaste fem åren och resultatet är fairways i ett fantastiskt bra skick, gräset står rakt upp och känns som om det är armerat i sidled. På så vis sitter bollen "uppeggad" på grässtråna när man ska slå till den, utan att det finns en massa jordkakor på bollen som det lätt blir när det är många maskhögar på fairways.
Sanden i sig innehåller massor av luft mellan gruspartiklarna som, utöver luftningen som görs, hjälper till att bryta ned det många gånger för tjocka organiska materialet av gammalt gräsklipp som bildats på fairway genom åren.
Väldigt många banchefer/greenkeepers tar upp dressning av fairways i sin driftsbudget inför nästkommande säsong. Men åtgärden får tyvärr ofta stryka på foten när det blir nedskärningar eller det fattas ekonomiska, personella eller maskinella resurser till att utföra åtgärden.
Dressar man bara en gång under till exempel en femårsperiod är det inte tillräckligt. Det är frågan om en långsiktig åtgärd som kommer att uppskattas av alla golfare och greenkeepers idag och i framtiden, genom att få så pass mycket bättre och torrare spelytor.
Kostnad för sand? Den stora kostnaden är naturligtvis själva transporten från sandleverantören. Men ibland kan man hitta (om man har tur) en lokal sand som skulle kunna passa. Ta bara för vana i det senare fallet att själv ta ett prov ur den lokala sandhögen en bit in i högen och skicka in den för analys innan sanden levereras till dig.
-
Smidig jordförbättring!
Var i förra veckan och besökte Eskilstuna GK som precis påbörjat ett projekt att förbättra sina greener. Greenerna är byggda 1951/63 och är s.k. "jordgreener" dvs. de saknar dränering samt att uppbyggnadsmaterialet består av lera i botten och ovanpå det så har de dressat sand. Dilemmat som oftast uppstår med dessa är att de ibland kan upplevas "plufsiga" och väldigt blöta ifall det kommit förmycket nederbörd eller om man bevattnat förmycket.
Nu har de kört två gånger med sin "sand injektor" som trycker ner sand tillsammans med vatten i hela greenprofilen i syfte att jordförbättra uppbyggnaden. Fördelen som jag ser med denna metod är att sanden verkligen kommer ner i såbädden och att det påverkar spelytan minimalt efteråt. Målsättningen är att på sikt få en fastare och torrare greenyta vilken kommer leda till bättre greener. Ungefär 1400 liter sand sprutas ner i varje green. Flera golfanläggningar har gjort samma sak och det är helt klart ett alternativ ifall man vill jordförbättra sina greener.Nedan ser ni några bilder från dagen!
Banchefen Robert kör för fullt!Så här ser det ut greenprofilen!
Så här ser det ut efter en vecka!