-
Intressant och viktigt projekt!
Ingen har väl glömt denna golfsäsong som var nederbördsfattig, torr och varm?!
Våra golfbanor har haft problem med torkan och sviterna efter sommaren ser man fortfarande på många håll. Bevattningsanläggningar har verkligen fått bekänna färg och något som vi bankonsulenter har noterat (och som många banchef lever med hela tiden) är att funktionen på bevattningsanläggningen har varit bristfälliga. Systemen är kanske 30–40 år gamla och underhållet man gjort under åren har varit minimala. Konsekvenserna blir att ventiler/spridare inte fungerar tillfredställande och när styrkabeln har skarvats ett antal gånger och pvc-plasten på stamledningen har spruckit xx antal gånger så uppstår paniken hos banteamen när man vet att vattnet inte får stanna. Frustrationen är stor och frågan man ställer sig är vad gör vi nu?
Glädjande så har en hel del klubbar tagit tag i frågan. I höstas så besökte jag Mjölby GK som precis startat ett projekt att uppdatera hela sin bevattning. Projektet går ut på att byta hela bevattningen på green och tee (stamledning, spridare, mm) och man gör det i etapper om cirka 4–5 hål per år. Dvs under en fyra års period kommer man varje höst byta ut rubbet och få en modern bevattning som är mer tillförlitlig. Kostnaden är ca 110´ för varje hål exkl. eget arbete. Projektet görs i egen regi/ ideella resurser och en extern bevattningsentreprenör.
Alla spridare och ledningar läggs ner av entreprenören och återställningen av alla grävda diken görs av ideella krafter på klubben!
Färdigt resultat, den ena spridare bevattnar bara greenområdet och den andra bara själva greenen. Smart för att optimera bevattningen. Till våren kan man göra lite finjustering så att spridaren sitter rakt samt att ytan ska jämnas till något.
-
Konsekvenser av sommarens torka!
Ser vi något resultat av den långvariga torkan en bit in i oktober?
På denna klubb som ligger i Småland ser ni hur det såg ut när det var som allra varmast i somras och vattnet sedan länge tagit slut. Samt hur det såg för bara någon vecka sedan. Vad har dem i detta fall gjort?
Bild från i juli månad!Samma fairway i början av oktoberFör det första så bad klubben om att få ett banbesök, som naturligtvis mynnade ut i en banrapport med tillhörande konsekvensbeskrivning. Denna lyfte man sedan upp på styrelsenivå. Dem gav sedan Klubbchefen och Banchefen i uppdrag att genomföra åtgärdsplanen trots att pengarna definitivt inte fanns varken i driftsbudgeten eller i klubben kassa. Man bedömde att denna åtgärd måste göras och det innebar att någonting annat fick stryka på foten.
När väl det började komma lite regn i mitten av september månad började med att riva alla ytorna med en s.k. thatchharv, där efter borstades ytorna med en specialborste som man i normala fall bara använder på konstgräsfotbollsplaner. Sedan vertikal skar man ytorna med en inhyrd traktormonterad vertikal skärare i två riktningar på ca 3 cm djup. Allt gammalt gräsklipp som man fräste upp blåste man sedan ut i ruffarna. Som sista åtgärd var det sedan dags för lite stödsådd och en extra giva med vanlig NPK.
Resultatet är häpnadsväckande eller hur? Jag gillar framför allt att man lyfte upp frågan trots väldigt små medel förutsättningsvis och tog tag i det omgående! Jag har samtidigt ett par klubbar där det idag i princip är helt igen läkt trots väldigt få eller inga extra åtgärder alls. Sedan finns det självklart banor som har väldigt mycket skador fortfarande att slåss med!
Nu gäller det för alla att titta över vattentillgången och säkerhetsställa denna till nästa säsong. För en sak kan vi alla vara säkra på och det är att det inte är den sista säsongen vi ser detta med extremtorka!
- Föregående sida
- Sida 1
- Sida 2
- Sida 3
- Nästa sida