-
Robotskötsel av all fairway och semiruff!
Nu har Skövde GK på sin Norra bana (9 hål) sina 32 robotar i gång. Dessa sköter alla banans fairway- och semiruff ytor. Efter en hel del planering av utplacering av laddstationer, ledningsdragning och ytindelning, rullar robotarna på banan. När planeringen och grundjobbet är klart, styr robotarna själv sin klippfrekvens. Mätning av motstånd i respektive enhet vid klippning påverkar strömförbrukningen och kan på så sätt korrigera klippfrekvensen på de olika ytorna. Klipp höjd och andra inställningar sköts centralt, så varje enhet har inga inställningar utan bara en av / på knapp.
Efter några veckors ”intrimning” av systemet, fungerar klippning av 14 ha fairway och semiruff bra. Den direkta service som görs är knivbyte varje vecka (fairway) och var 3 vecka (semiruff).
Intressant teknik som funkar väl redan idag, men utvecklingen inom detta område går snabbt och potentialen är stor. Vi återkommer senare under säsongen när vi har mer fakta om prestanda och effekt på gräsytorna. Nedan ser ni lite bilder från Skövde GK.
-
Avsmalnande foregreens, utmanande för alla typer av golfare?
Denna fråga är verkligen berättigande, för vi vet via forskning och undersökningar och tog upp under vintern/vårens SGF:s verksamhetsresa, att dem som har låg sving hastighet och ett högt hcp, fullt naturligt har betydligt svårare att slå höga inspel och därmed få spinn på bollen. Det gör att denna kategori av golfare upplever det jobbigt, känner frustration och ibland uppgivenhet om vi som till daglig uppgift att sätta upp våra banor sätter flaggorna bakom kullar, bunkrar, eller för nära greenkant. Likadant är det med avsmalnande ingångar in mot green. Dessa golfare måste nämligen många gånger slå s.k. chip and run och på så sätt rulla in bollen på green. Då får vi inte ha allt för mycket tjock ruff som bromsar upp bollen innan den når green. Jag har själv hört detta med egna öron när vi gått och gjort x antal s.k. walk and talk på ett flertal banor nu i vår.
Kan man då åtgärda detta genom att klippa ner dessa tungor nu under säsongen? Nej, det skulle jag inte göra, så vidare ni inte har massor av tid att tillgå, kapacitet att sänka klipphöjden på dessa ytor succesivt försiktigt och hålla på under lång tid framåt. Risken är annars påtaglig att det blir skalperade ytor om man klipper ner ytorna för snabbt och det ger ett ovårdat intryck. Gör hellre dessa nerklippningar på våren i samband med dem första klippningarna för säsongen.
Bilder ovan är från årets verksamhetsresa som SGF gjorde i våras!