-
Förstör de moderna golfskorna våra greener?
Golfskornas slitage på greenerna var ett av många intressanta ämnen som redovisades av professorerna Frank Rossi och Doug Soldat under den årliga utbildningsveckan i Orlando. Veckan arrangeras av amerikanska greenkeeperförbundet GCSAA.
Frank och Doug har, liksom alla vi som jobbar med golfbaneskötsel, blivit förskräckta och ryggat tillbaka när de sett utvecklingen och designen på dagens golfskor. Numera ser plastspikarna ut som spindlar med långa tentakler och ett flertal modeller har fått rejäla klackar. Lyfter man inte på fötterna när man går eller vrider på skorna när man böjer sig ner för att plocka upp bollen, blir skadorna på greenerna ibland bestående.
Rossi och Soldat har låtit ett antal elever på sina universitet gå med olika skomodeller under olika långa perioder på sina proffsigt skötta testgreener med ett normalt slitage. Efter försöksperioderna mätte man utseendet enligt en skala från 0–9. Låg resultatet under 6,5 var puttytan inte bra.
Om jag sammanfattar det väldigt kort var puttytorna efter 4–6 veckors trafik helt oacceptabla att spela på.
Nämnas kan att dessa professorer har varit i ständig kontakt med skotillverkarna under och efter försöket. Resultatet av de kontakterna var inte officiella...
-
Läsvärt!
Vad gör banpersonalen på vintern?
God fortsättning på året! Bloggen har varit lite vilande nu över helgerna men nu är vi igång igen. Såhär års är det en spännande tid för våra golfbanor. Greenkeepers och banchefer arbetar både inne med maskinerna och ute i fält med skog eller annat dylikt. Inköp ska göras och planering (skötsel & personal ska göras klart) inför säsongen. Dessutom är det en tid på året då utbildningar och kompetensutveckling ska genomföras i olika slag. Därtill ska banan ses över och läget med gräset ska inventeras av. Så på ganska många golfklubbar är det även verksamhet på vintern!
Vädret är något som spökar ganska mycket nu i Mellansverige. Senaste veckans töväder har gjort att snön som kom för en tid sedan har packats ihop eller försvunnit till stora delar. Vänder vädret som prognosen säger och det blir kallt så blir det stor påfrestning på gräset. Framtiden får utvisa vilket utfall det kommer bli. Tyvärr så finns det stor risk att is har kommit på ganska stora områden på våra golfbanor vilket inte är en bra combo ifall den ligger för länge (typ längre än 30-60 dagar). En del golfklubbar har tagit beslutet att skotta av greenerna för att undvika isbildning vilket kan vara rätt att göra men det får framtiden utvisa.För en tid sedan kom årets "bibel" för gräsnördar. USGA bankonsuleter släppte nämligen sin årliga publikation som sammanfattar all forskning och studier som görs på gräs och golfbanor. Mycket läsvärt för den som vill lära sig mer!
Trevlig helg!