-
Orange tee på fairway
På Växjö GK har man placerat de flesta främre tee (3 900 m) precis i början av fairway. Hur har man då praktiskt gått tillväga? Efter att noggrant ha lyssnat igenom synpunkter och åsikter bland sina medlemmar och gäster under lång tid fastnade man för de här slutgiltiga placeringarna, eftersom sprinklers på fairway på de flesta ställen även täcker denna del (då behöver man inte dra fram speciella sprinklers).
Klubben gick till väga på följande sätt: man torvade av hela ytan så att man dessutom kunde skapa långa flacka slänter med målet att kunna klippa teeytan med den ordinarie fairwayklipparen i alla klippriktningar. Målsättningen är att det ska se ut som om tee legat här hela tiden. Sedan la man på vanlig matjord och vägde av ytan noggrant. Till sist var det dags för den sista finjusteringen och man rullade tillbaka gräset, dressade alla skarvar plus att ytan gödslades upp.
Inga dräneringar behövs under teekonstruktionen, för därunder finns de småländska morän-/stenmassorna, ofta är de genomsläppliga för vatten.
Vi får inte glömma att även dessa främre tee måste få i princip lika mycket kärlek som de ordinarie tee. För de äldre, kvinnor, juniorer och nybörjare som ska spela på dessa tee betalar även de sin medlems-/greenfeeavgift. Oerhört viktigt är att kanslipersonalen är uppdaterad om de nya fina tee och rekommenderar dem för denna kategori av golfare. Så att alla får samma häftiga spelupplevelse som man har rätt till enligt sin spelstandard!
-
Varför dressning?
Nej inte nu igen...just i dag när jag skulle spela. Oftast är det synen av sanden som gör att golfspelaren reagerar på det och kanske blir irriterad? Frågan ventileras ibland frekvent på våra kära golfbanor runt om i landet men detta är kanske ett av de viktigaste momenten som måste göras på våra golfgreener. Nu finns det många skäl varför vi dressar men de tre kanske viktigaste är att jämna ut greenytan (dvs jämna till alla ojämnheter, nedslagmärken etc.), skydda gräsets rothalsar och späda ut det organiska material som byggs upp av gräset.
Många golfspelare som spelade på 80- och 90-talet kanske kommer ihåg när man bara dressade typ två gånger per år och hur mycket sand man då lade på. Här snackar vi om stora mängder (kanske en halv centimeter per gång) sand och då förstår ju alla att det inte var så kul att putta de närmsta två veckorna. Tack och lov har utvecklingen och kompetensen blivit bättre och nu för tiden lägger vi små mängder och ofta istället med bättre maskiner. Dock kvarstår kanske huvudfrågan att åsynen av sanden ibland "stör" golfaren. Men ha då i åtanke att puttytan blir bättre och bättre och greenytan är som ärligast när det är nydressad!
Svenska Golfförbundet har översatt en film från USGA som förklarar detta mer. Hittade samtidigt en bra film av en mycket kompetent banchef (Stefan Nilsson, Vallda Golf & Country Club) som varit duktigt på att dressa sina grönytor med åren...det sägs också att när Stefan gör entré i klubbhuset så drar Per Gessles låt Kung av sand igång då och då!
Trevlig midsommar!