-
Rapport från The Canadian (golf course management conference) del 2
Jag måste börja med att säga vilken fantastisk gästfrihet och välkomnande vi möttes av!
Alla vi träffade och då menar jag alla! Var beredda att hjälpa till och dela med sig av sina erfarenheter gällande golfbaneskötsel eller annat, typ hockey då alla mer eller mindre hade någon anknytning till sporten, antingen som utövare, åskådare eller coach.
Banff där konferens hölls var som ett vykort, fantastisk natur! Det ligger vid klippiga bergen ca 1,5 timme väster om Calgary. I provinsen Alberta som har 278 golfbanor. Hela Kanada har 2350 banor så golf är en stor sport och industri.
Konferensen började med Kanadas nationalsång och det satte tonen för konferensen, prydligt, ordning och reda.
Seminarierna handlade en hel del om ledarskap närmare bestämt 7 stycken där huvudbudskapet var att få människor att växa och trivas med det dom gör.
Några kortseminarier på 20 minuter hölls av banchefer som berättade bl.a. handlade de om GPS teknik vid sprutning (sparade 20%) av sin sprutbudget per år.
Teknik som du kan använda för att vara transparant med hur du sköter din bana samt att samla på dig data som hjälper dig i din skötsel var ett annat ämne.
Jack Fry PhD på Kansas State Universitet pratade om deras försök på Silvertrådsmossa och svårigheterna att bli av med den, ingen mirakelkur har ännu hittats.
Adam Mueller agronom från USGA pratade om hur vi får bättre spelytor framförallt på greener.
Beth Guertal PhD på Auburn Universitet pratade om jorden och vad som händer i den.
3 företag som säljer växtskydd hade varsin presentation om nya produkter då även Kanada har en del restriktioner på vad de får använda för verksamma beståndsdelar i produkterna. Precis som i USA sprutas det en hel del i förebyggande syfte typ var 14:e dag under säsong. Dock hörde vi när vi pratade med folk att det börjar minska med "programsprutning". Detta var ett axplock på en del som vi lyssnade på under 4 dagar.
Det var även en mässa med ca 50 företag som visade sina produkter där vi stötte på den enda svensken förutom oss, Martin Sternberg.
Kontentan för mig är att svenska banchefer har mycket gemensamt med sina kanadensiska kollegor!
Kanada är ett stort land med många olika klimat, där stora delar har en vinterproblematik som liknar den vi har i Sverige.
De som har Poa greener och det är många, använder sig av någon form av vintertäckning eller arbetar aktivt med att ta bort is för att ge Poan chansen att komma ut bra ur vintervilan.
Det var min första konferens i Kanada och får jag chansen att åka igen tvekar jag inte en sekund!
Ska ni åka på utbildning utomlands så är detta en fantastisk möjlighet att bygga sitt nätverk med kollegor med erfarenheter som liknar våra. -
Reserapport från Harrogate 2019
Tiden går fort och nu har jag gjort ännu ett besök på golfmässan BTME 2019 i Harrogate, England. Det är roligt att se hur mässan ständigt förbättras och i år var utställningsdelen större än någonsin. Fyra fullspäckade hallar med allt man kan behöva för att driva en golfbana. Det känns verkligen som golfen åter har börjat växa och att BIGGA (The British and International Golf Greenkeeping Association) har hittat ett perfekt koncept på mässa och utbildning.
Vad gällde seminariebiten lyssnade jag på söndagen på ett föredrag som STRI höll med namnet ”The Disturbance Theory 10 years on”. Det var en intressant sammanfattning av de erfarenheter som försöken gett vad gäller att få in renbestånd av framförallt Rödsvingel och på så sätt få starka och motståndskraftiga greener, som tål den stress och skötsel som dagens golfspel kräver. Det var en heldag i grundläggande banskötsel som tydligt och klart visar att det inte finns några genvägar till bra greener. Rätt mängd av vatten, näring, sand och luft är fortfarande det som gäller. The disturbance Theory går helt enkelt ut på att skapa rätt typ av miljö för den gräsart man vill ha på sina greener.
På måndagen stod kemikaliefri skötsel samt det senaste inom vältning på programmet. Vad gäller biologisk bekämpning går forskningen framåt och Dr. Pat Vittum från University of Massachusetts gav en ingående redovisning av hur livscykeln ser ut för harkrank och ollonborre. Detta för att förstå hur och när man ska bekämpa den.
Ska jag plocka ut något från denna föreläsning så är det vikten av marktemperatur och markfukt, samt att man vid angrepp direkt lägger om sin skötsel och prioriterar rottillväxt istället för bollrull.
De senaste försöken vad gäller vältning redovisades av Dr. Mike Richardson, professor vid University of Arkansas. Konstaterar att hans försök bekräftade tidigare försök som är gjorda i ämnet. Vältning är nyckeln till framgång, men man måste ligga rätt i luftning, dressning samt näring för att lyckas.
Slutligen kan jag bara rekommendera alla att besöka denna mässa. Den ligger alltid i mitten av januari och man flyger till Manchester för att sedan ta bil eller tåg i cirka en och en halv timme till Harrogate. Har du frågor mässan, tveka inte att ringa mig, Göran Hansson, bankonsulent Svenska Golfförbundet.